Ai amenajat camera copilului, ai cumpărat tot ce aveai nevoie pentru primele momente pe care le vei petrece cu el, dar mai este un singur lucru pentru care trebuie să te pregătești: de protejarea față de gripă în timpul sarcinii. Când rămâi însărcinată, tot ceea ce ți se întâmplă afectează și bebelușul, nu numai pe tine. În timpul sarcinii au loc modificări la nivel cardiac, pulmonar și imunitar, ceea ce te predispune la virusuri, drept urmare ai mai multe șanse să răcești sau să te îmbolnăvești de gripă. Deși poți lua anumite medicamente, trebuie să știi care sunt indicate pentru a nu cauza probleme fătului în toate etapele lui evolutive. Vaccinul împotriva gripei poate reprezenta o soluție, însă este bine totuși să știi ce ai putea face pentru a preveni îmbolnăvirea prin tratamente profilactice, astfel încât să nu dezvolți complicații care să necesite spitalizare.
Cauzele și simptomele apariției gripei
Virusurile gripale sunt responsabili pentru apariția acestei boli, care se răspândește ușor de la o persoană la alta prin aer, în principal ca urmare a tusei sau strănutului. De asemenea, te poți infecta cu gripă și dacă atingi un obiect contaminat în prealabil (cum ar fi telefonul ori mânerul ușii), iar apoi pui mâna pe nas, ochi sau gură. Din cauza modificării continue, virusurile gripale există în număr nelimitat, motiv pentru care vaccinul împotriva gripei diferă de la un an la altul și trebuie reînnoit periodic.
Deosebirea dintre gripă și răceală constă în faptul că prima apare brusc și se manifestă sever. Simptome gripă: febră (de obicei cel puțin 38°C), frisoane, tuse, oboseală, slăbiciune generală a corpului, dureri musculare intense, precum și de gât ori de cap și, ocazional, greață, vărsături și diaree. În general, gripa se manifestă prin tulburări medicale care durează, în medie, aproximativ două săptămâni.
Ce se întâmplă dacă te îmbolnăvești de gripă în sarcină?
Simplul fapt că ești gravidă îți sporește riscul de a dezvolta complicații ca urmare a gripei, cum ar fi pneumonia. Dacă ai simptome gripale, trebuie neapărat să te adresezi doctorului. Cu cât ajungi mai repede la consultație, cu atât poți primi tratament profilactic (preventiv) pentru a preîntâmpina apariția complicațiilor cauzate de gripă. Totodată, când ești bolnavă de gripă în sarcină, foarte important este să te odihnești, să consumi multe lichide calde, să mănânci ori de câte ori poți cât mai multe alimentae care conțin:
• vitamina C (portocale, grepfrut, kiwi, ananas, mure, zmeură, roșii, kale, broccoli, spanac);
• zinc (carne roșie slabă, piept de pui fără piele, cereale integrale, ouă, năut, spanac, varză, semințe de dovleac);
• miere (pentru a calma durerile de gât și ameliora tusea).
Tratament profilactic sau cum te tratezi natural de gripă în sarcină
Primele lucruri pe care ar trebui să le faci este să eviți pe cât posibil contactul cu membri ai familie bolnavi, iar dacă sarcina îți permite, fă sport, însă la apariția simptomelor de gripă este obligatoriu să te odihnești și să consumi cât mai multe lichide. Dacă experimentezi și tuse ori dureri de gât, încearcă să faci gargară cu apă caldă sărată. De asemenea, te poți trata de gripă în sarcină prin administrarea de picături nazale saline (pentru a calma țesutul nazal inflamat), prin a nu te expune prea mult timp frigului, ci să respiră aer cald și umed (ajută la relaxarea congestiei nazale), prin a te hrăni cu preparate culinare cât mai lichide, precum supa de pui, și prin a bea ceai în care să adaugi miere și/sau lămâie.
Din fericire, în zilele noastre există numeroase tratamente naturale pentru diverse simptome ale gripei în sarcină. Un exemplu în acest sens este Bronhoklir, remediu 100% natural pentru tuse. Formula sa emolientă aderă la mucoasa căilor respiratorii, protejând astfel împotriva agresiunii factorilor iritanți. Produsul are un gust plăcut, îmbogățit cu miere și zahăr. Utilizarea siropului nu este recomandată în timpul alaptării sau la copii cu vârste sub 12 ani. Persoanele care suferă de diabet trebuie să utilizeze acest produs cu precauție.
În cazul în care starea ta de sănătate se agravează din cauza gripei, nu amâna vizita la doctorul care-ti monitorizează evoluția sarcinii.
Vaccinul împotriva gripei în sarcină
Vaccinul antigripal este chiar indicat viitoarelor mame, deoarece contribuie la întărirea sistemului imunitar. Un alt avantaj deloc de neglijat este faptul că, potrivit specialiștilor din domeniu, imunizarea în ultimul trimestru din sarcină protejează copilul timp de câteva luni după ce s-a născut. Cel mai indicat este să ți-l administrezi înainte de sezonul rece, nu mai târziu de luna octombrie. Deși nu are o eficiență de 100%, el te protejează împotriva virusurilor care au cele mai mari șanse de a te îmbolnăvi. Totoddată, cercetările au demonstrat că vaccinul împotriva gripei în sarcină este sigur atât pentru mame, cât și pentru bebeluși, în orice etapă.
Cu ce medicamente tratezi gripa în sarcină
Cel mai bine este să eviți a lua medicamente în primele 12 săptămâni de sarcină, deoarece această perioadă este critică pentru dezvoltarea organelor vitale ale copilului. De asemenea, doctorii recomandă prudență în ceea ce privește administrarea acestora și după săptămâna 28 a sarcinii. Între acest interval de timp, sunt considerate a fi sigure pentru a trata gripa în sarcină următoarele:
• mentolul – aplicat la nivelul pieptului, tâmplelor și nasului;
• benzile nazale – îmbunătățesc respirația;
• paracetamolul – pentru febră și dureri;
• expectorantul și diverse siropuri de tuse;
• carbonatul de calciu – pentru stomac și stări de greață.
Atenție! Pentru tratamentul gripei în sarcină, nu lua singură decizia de a administra oricare dintre medicamentele menționate anterior, ci cere părerea doctorului. Un aspect de care ar trebui să ții cont ca având potențial periculos pentru făt este reprezentat de medicamentele care combină mai multe ingrediente promițând remedierea simptomelor multiple de gripă; evită-le cât mai mult posibil! În aceeași categorie de risc se află și aspirina, ibuprofenul, naproxenul, codeina, antibioticele și anumite spray-uri nazale.
Deși medicamentația nu poate vindeca gripa, poate contribui la atenuarea efectelor neplăcute ale acesteia și la reducerea timpului de manifestare a bolii.
Solicită asistență medicală de urgență dacă, din cauza gripei, întâmpini:
• dificultăți de respirație;
• dureri ori presiune persistentă în piept sau abdomen;
• amețeli pe o durată lungă de timp;
• confuzie;
• dificultate în a sta trează;
• convulsii;
• urinare dificilă;
• dureri musculare severe;
• febră sau tuse care nu se ameliorează ca urmare a tratamentului gripei.
În cazul în care mișcările copilului nu mai sunt la fel de frecvente ori nu se mai simt deloc, trebuie neapărat să chemi salvarea.