Boli și afecțiuni copiiBOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEImunologieMEDICINA PENTRU COPII

Imunitatea la copii – răspunsuri la cele mai frecvente întrebări

Peste 1.600 de gene sunt implicate în răspunsuri imune și adaptive, având o importanță majoră pentru susținerea vieții. La naștere, sistemul imunitar este imatur și se dezvoltă pe parcursul vieții, iar la bătrânețe intră în declin. Încă din primele zile, bebelușului i se transferă anticorpi prin intermediul laptelui matern, însă atunci când acest lucru nu se mai întâmplă, copiii încep să devină vulnerabili la infecții. Comparativ cu secolele precedente, în zilele noastre protecția împotriva agenților patogeni este mai mare datorită vaccinurilor, dar nu totală, făcându-i în continuare pe copii vulnerabili la infecții virale, bacteriene și parazitare. Un rol important îl are memoria imunologică, ceea ce înseamnă că organismul învață să reacționeze la dăunători, tocmai de aceea adulții nu se îmbolnăvesc atât de ușor, așa cum se întâmplă în cazul copiilor. Această memorie imunologică persistă până la bătrânețe, moment când are loc inițierea regresului sistemului imunitar.

Care este rolul sistemului imunitar?

Sistemul imunitar este esențial pentru existența umană, deoarece protejează organismul de substanțe dăunătoare și modificări celulare care l-ar putea îmbolnăvi. Anumiți agenți patogeni (virusuri, bacterii, paraziți și toxine) te pot îmbolnăvi doar o singură dată în viață (cum se întâmplă în cazul bolilor copilăriei, precum varicela), iar alții sunt sezonieri (răceală, gripă), revenind periodic.

Sistemul imunitar are următoarele funcții:
• combate agenții patogeni și-i elimină din organism;
• recunoaște și neutralizează substanțele nocive;
• luptă împotriva modificărilor care provoacă diverse boli, cum ar fi celulele canceroase.

Există o legatură între sistemul imunitar și cel limfatic?

Sistemul limfatic este parte componentă a imunității și are rolul de a proteja organismul împotriva agenților patogeni, de a menține nivelul optim de lichide, de a asigura absorbția grăsimilor tractului digestiv și de a îndepărta deșeurile celulare. Orice blocaj, boală sau infecție poate afecta buna funcționare a sistemului limfatic. Acesta reprezintă o rețea de țesuturi, vase și organe, responsabilă pentru transportarea limfei (un lichid incolor) înapoi în fluxul sangvin. Aproximativ 20 de litri de plasmă curg zilnic prin artere, vase de sânge și capilare.

Cum se testează imunitatea?

Prin recoltarea probelor de sânge pentru a realiza teste de imunitate: hemoleucograma (identifică procentul celulelor existente în organism) și imunograma (evaluează anticorpii pe care celulele le produc – imunoglobulinele).
Există patru clase de imunoglobine: A (asigură protecție împotriva bacteriilor și virusurilor), E (previne alergiile), M (antigen) și G (neutralizează toxinele bacteriene).

Când se formează imunitatea la copii?

Sistemul imuntar al copiilor se dezvoltă continuu până în jurul vârstei de 12 ani. În primele luni de viață, nou-născuții sunt protejați pasivi datorită anticorpilor materni. Cea mai critică perioadă este cea cuprinsă între 3 și 6 luni, deoarece se înregistrează cel mai scăzut nivel total de anticorpi; la 8 luni, aceștia dispar complet din organismul bebelușului. Din acest moment are loc producția de anticorpi de tip G, care vor crește cantitativ până la vârsta de 7-8 ani, când sunt consemnate valori similare unui adult. Imunoglobina M atinge nivelul maxim la 4-5 ani, iar cea A – în adolescență.
De asemenea, expunerea la infecții are un rol important în dezvoltarea imunității la copii. Sunt considerate normale pentru un sugar sau preșcolar 7-8 episoale de răceală într-un an, acestea diminuându-se treptat până la maximum 4 anual în cazul unui adult.

Ce înseamnă o imunitate puternică?

Un sistem imunitar puternic este format atât din componenta înnăscută, cât și din cea adaptivă. Din punct de vedere statistic, persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 50 de ani beneficiază de o protecție mai mare la agenții patogeni decât sugarii sau vârstnicii. Imunitatea scăzută are mai multe cauze, iar pentru a îmbunătăți rezistența organismului la virusuri, bacterii, paraziți și toxine este important să ai un stil de viață sănătos, să te odihnești corespunzător, să faci sport în mod regulat, să te speli frecvent pe mâini, să-ți monitorizezi continuu tensiunea arterială, să eviți pe cât posibil stresul, consumul de alcool și fumatul.

Care sunt complicațiile imunității scăzute?

O persoană cu o imunitate scăzută poate fi predispusă la infecții frecvente, care pot varia în intensitate: de la ușoare la severe. Unele sunt prezente încă de la naștere, pe când altele rezultă din contactul cu mediul înconjurător. Cele mai frecvente afecțiuni ale unei imunități scăzute sunt pneumonia, meningita, bronșita și infecțiile pielii. De asemenea, o imunitate scăzută poate fi mai susceptibilă pentru apariția tulburărilor autoimune, inflamațiilor organelor interne, anemiilor, problemelor digestive (pierdere a apetitului, diaree, crampe abdominale) sau întârzierilor în creștere și dezvoltare la sugari și copii.

Cum poți îmbunătăți imunitatea copilului tău?

Așa cum am precizat anterior, copiii se pot îmbolnăvi de răceală și gripă de cel puțin 7-8 ori în fiecare an. Mai în glumă, mai în serios, această situație face parte din „fișa postului”. Totuși, pentru tratamentul imunității există câteva obiceiuri sănătoase pe care le poți introduce în rutina lor pentru a le îmbunătăți starea de sănătate. Astfel:
• consumul de fructe și legume (în special morcovi, fasole verde, portocale, căpșuni);
• odihna (bebelușii – 11-14 ore de somn în fiecare zi, preșcolarii – 10-13 ore);
• laptele matern (conține anticorpi care protejează copilul împotriva infecțiilor la urechi/urinare, alergiilor, pneumoniei, meningitei, diareei, diabetului insulino-dependent, bolii Crohn, colitei, anumitor forme de cancer și contribuie la buna dezvoltare a creierului etc.);
• activitățile fizice (în cazul în care copilului tău nu-i place sportul, încearcă să incluzi în timpul liber activități împreună cu familia, precum mersul pe bicicletă, drumețiile, plimbările sau orice altă modalitate de a petrece timp activ împreună);
• buna igienă (spălatul cât mai des pe mâini, în special înainte/după fiecare masă, după joaca afară, după contactul cu animale de companie, după folosirea toaletei ori după suflatul nasului).

Un alt lucru deloc de neglijat și care ține de adultul responsabil constă în conștientizarea faptului că fumul de țigară este foarte dăunător pentru copilul tău, deoarece conține peste 7.000 de substanțe chimice nocive pe care el le inhalează pasiv. Cu cât îl expui mai mult, cu atât sporesc șansele de a-i afecta sistemul imunitar și, drept urmare, a dezvolta astm, bronșită, infecții la urechi ș.a.m.d.

minimartienii

 

Pentru a-i îmbunătăți imunitatea copilului tău și, implicit, capacitatea organismului de a rezista mai bine la răceli, produsele Minimarțieni sunt exact ceea ce ai nevoie. Administrează-le încă de la primele simptome. Pe lângă o doză ridicată de Vitamina C, acestea conțin beta-glucan și extracte naturale din plante pentru a-i oferi copilului tău tot suportul de care are nevoie pentru a combate cu ușurință orice agent patogen și a se întoarce la joacă alături de prietenii lui.

Related posts
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copii

Bronșiolita la copii: simptome și cauze

4 Mins read
Bronșiolita este o infecție pulmonară la copiii mici și la sugari. Aceasta provoacă inflamație și congestie în căile respiratorii mici…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Mins read
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEImunologie

Boala Still la adulți: ce este, din ce cauză apare și cum se manifestă?

3 Mins read
Boala Still la adulți este o afecțiune inflamatorie rară care poate afecta întregul organismul (boală sistemică). Persoanele afectate de boala…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *