Boli cardiovasculare

Colesterolul – care este nivelul optim?

Colesterolul are un rol important în organismul uman. Nivelul său se poate modifica în funcție de existența anumitor afecțiuni medicale, iar atunci când este prea ridicat (hipercolesterolemie) poate conduce pe termen lung la diverse probleme cardiovasculare.

Ce este colesterolul și cum se măsoară

Colesterolul este o substanță ceroasă, similară grăsimii, care se află în multe celule din corp, circulând prin sânge. Ficatul este organul care produce colesterolul într-o cantitate corespunzătoare pentru a susține funcțiile sistemelor, însă acesta poate fi găsit și în anumite alimente precum carne și lactate. Corpul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corespunzător, însă un nivel prea ridicat al acestuia conduce la un risc de boală arterială coronariană.

Pe lângă rolul pe care îl are de a ajuta la formarea straturilor protectoare de către membranele celulare din corp, colesterolul este utilizat și pentru secreția de bilă (ajută la digestia alimentelor). Mai este necesar și pentru producția de hormoni, dar și a vitaminei D.

Cu ajutorul unui test denumit profil lipidic, se pot măsura nivelurile colesterolului, fiind vorba despre prelevarea unei probe de sânge din braț. Experții recomandă ca bărbații cu vârsta de peste 35 de ani și femeile cu vârsta de cel puțin 45 de ani să efectueze regulat teste de screening. Înaintea efectuării acestora, trebuie să nu se consume apă sau alimente timp de 9-12 ore. Profilul lipidic va oferi informații despre următorii parametri:

  • Colesterol LDL sau colesterolul rău (lipoproteine cu densitate joasă) – principala sursă a depozitelor de colesterol și a blocajelor de la nivel arterial (se acumulează pe peretele arterelor și le poate îngusta, cauzând blocaje – ateroscleroză). Acesta ar trebui să aibă un nivel sub 100 mg/dL la adulți. Un nivel cuprins între 100-129 mg/dL este considerat acceptabil pentru persoanele fără boli cardiace, dar poate reprezenta un semnal de alarmă pentru cardiaci sau persoanele cu factori de risc de boli cardiace. Un nivel între 160-189 mg/dL este considerat ridicat, iar un nivel de 190 mg/dL este considerat foarte ridicat.
  • Colesterol HDL sau colesterolul bun (lipoproteine cu densitate înaltă) – ajută la eliminarea colesterolului din artere (inclusiv colesterolul LDL). Nivelul acestuia trebuie menținut ridicat, în acest mod reducându-se riscul de boli ale inimii. Când are valoarea mai mică de 40 mg/dL, este considerat un factor de risc major pentru boli cardiace. Valoarea optimă la colesterolul HDL este de peste 40 mg/dL la bărbați, respectiv peste 50 mg/dL la femei.
  • Colesterol total – măsoară nivelul total de colesterol din sânge, incluzând atât colesterolul LDL, cât și colesterolul HDL. Acesta ar trebui să aibă un nivel sub 200 mg per decilitru (mg/dL) la adulți. Când depășește 240 mg/dL, nivelul acestuia este considerat ridicat.
  • Lipoproteine de densitate foarte mică (VLDL) sunt particule din sânge care transportă trigliceridele (o altă formă de grăsime din sânge, care crește riscul de boli cardiace, în special la femei). Acestea sunt importante deoarece majoritatea grăsimii din corp există sub formă de trigliceride; persoanele obeze sau cu diabet au un nivel mai ridicat al acestora. Un nivel normal este considerat sub 150, iar un nivel ridicat este cuprins între 200 – 499.

Deși nu există o valoare clară a unui nivel al colesterolului LDL prea redus, atunci când acesta scade sub 40 mg/dL pot apărea anumite probleme de sănătate, inclusiv depresie/anxietate și infarct hemoragic. Există anumite afecțiuni ereditare asociate cu un nivel redus de colesterol, precum și probleme nutriționale, unele forme de cancer, hipotiroidismul și anumite infecții.

Îm ceea ce privește un exces de colesterol HDL, este posibil ca un nivel prea mare al acestuia să indice cancer și un risc crescut de atac de cord.

Metode de tratament pentru hipercolesterolemie

Există mai multe modalități prin care poate fi redus nivelul colesterolului LDL și poate fi împiedicată creșterea sa, principala fiind reprezentată de modificări în stilul de viață, ce implică alimentație, exercițiu fizic și managementul greutății corporale. O altă variantă este reprezentată de medicație, care fie scade colesterolul, fie reduce gradul de absorbție al acestuia.

Dr. Andreea Lăcraru, medic specialist cardiolog, vorbește pe larg despre riscurile cardiovasculare în sezonul rece și despre modalitățile prin care acestea pot fi reduse, inclusiv despre cum putem evita acumularea unei cantități prea mari de colesterol nociv în organism.

Principalul motiv pentru care trebuie tratat nivelul crescut al colesterolului vizează prevenirea bolii arteriale coronariene (BAC) – aceasta apare când inima nu poate obține suficient sânge bogat în oxigen pentru a funcționa. Boala implică de obicei arterele mari, dar boala coronariană microvasculară afectează vasele mici de sânge.

Indiferent de vârstă, o alimentație cu un conținut redus de grăsimi saturate (carne, lapte, brânză și unt) și grăsimi trans (acestea apar când grăsimile lichide sunt supuse unui proces de hidrogenare pentru a se solidifica – se găsesc în alimente de tip fast food și prăjite și au rolul de a extinde termenul de valabilitate al biscuiților, prăjiturilor și produselor de patiserie), cu fibre solubile și proteine din abundență reprezintă o variantă bună pentru reducerea depozitelor bogate în colesterol (plăci de aterom). Acestea determină îngustarea sau blocarea arterelor, încetinind sau oprind circulația sanguină către organele vitale.

Este încurajat consumul următoarelor alimente: fructe, legume, cereale integrale, lactate degresate sau semidegresate, pește, carne slabă sau carne de pui fără piele. Nivelul colesterolului LDL va scădea prin urmarea unei astfel de diete; persoanele obeze trebuie să scadă în greutate pentru a reduce nivelul acestui tip de colesterol. De asemenea, un proces de slăbire este util și pentru persoanele cu un nivel ridicat de trigliceride, un nivel redus de colesterol HDL sau o talie care depășește 89 cm la femei și 101 cm la bărbați. Exercițiul fizic zilnic este recomandat pentru toate persoanele, fiind util și în managementul greutății.

Odată cu vârsta, nivelul colesterolului începe să crească. Înainte de menopauză, femeile tind să aibă un nivel total de colesterol mai redus decât bărbații de aceeași vârstă. După menopauză însă, nivelul colesterolului LDL tinde să crească (același lucru se întâmplă și în timpul sarcinii), iar colesterolul HDL poate scădea. De asemenea, ereditatea joacă un rol important în cantitatea de colesterol existentă în corp, hipercolesterolemia putând fi moștenită. Alți factori care influențează nivelul de colesterol sunt fumatul (scade nivelul colesterolului HDL) și etnia (afro-americanii tind să aibă un nivel mai ridicat de colesterol, comparativ cu caucazienii).

Uneori, abordările menționate mai sus nu sunt suficiente și se impune și tratament medicamentos care poate include: statine (împiedică ficatul să producă colesterol), sechestranți de acizi biliari (reduc cantitatea de grăsime asimilată din alimente), inhibitori ai absorbției de colesterol (scad trigliceridele din sânge și reduc colesterolul asimilat din alimente), unele vitamine și suplimente (opresc ficatul din eliminarea HDL și ajută la scăderea trigliceridelor), acizi grași omega 3 (cresc nivelul HDL și scad nivelul trigliceridelor).

De reținut că medicul este singurul în măsură să stabilească metodele potrivite de tratament pentru a reduce nivelul de colesterol din organism. Testarea regulată a nivelului de colesterol este recomandată persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40 și 74 de ani, celor cu risc ridicat de boală cardiacă, celor diagnosticate cu boală cardiacă, celor care urmează o medicație pentru scăderea colesterolului și celor cu istoric familial de hipercolesterolemie.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Varice esofagiene: riscuri, cauze și tratament

2 Minute
Varicele sunt venele mărite sau umflate. Esofagul este tubul care leagă gâtul de stomac. Atunci când venele mărite sau inflamate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculareHematologie

Anevrism toracic aortic – Ce este? Semne și simptome

3 Minute
Aorta este cea mai mare arteră din corp și este vasul de sânge care transportă sângele bogat în oxigen de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Insuficiența aortică – simptome, cauze și diagnostic

4 Minute
Insuficiența valvei aortice, sau insuficiența aortică este o afecțiune care apare atunci când valva aortică este deteriorată. Insuficiența aortică este…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *