Boli cardiovasculare

Hemoroizii – cauze, simptome și tratament

Hemoroizii reprezintă una sau mai multe vene dilatate din peretele rectului și anusului, care provoacă, de obicei, mâncărime și durere. În cazuri mai rare, hemoroizii pot provoca și hemoragii locale. Hemoroizii se împart în două feluri, interni și externi, în funcție de locul în care apar.

Hemoroizii interni – reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de hemoroizi. Apar în interiorul rectului, provoacă durere și în unele cazuri pot produce sângerări.

Hemoroizii externi – apar în exterior, în jurul anusului. Sunt dureroși și pot provoca sângerări importante.

În funcție de modul în care se dezvoltă, hemoroizii pot trece la faza următoare și să devină hemoroizi prolabați, mult mai proeminenți la exterior, care se prezintă sub forma unei „gâlme” moi.

Conform ultimelor studii medicale, una din patru persoane adulte suferă de hemoroizi într-un moment al vieții, dar statisticile arată că sunt mici șansele ca hemoroizii să provoace complicații severe, care să pună în pericol sănătatea pacientului.

Cauze

Principala cauză pentru apariția hemoroizilor este scăderea în rezistență a peretelui venos, afecțiune care produce dilatarea venelor. Apariția hemoroizilor poate fi favorizată și de anumite activități care solicită zona anală, cum ar fi:

  • diareea cronică;
  • statul pe vasul de toaletă o perioadă îndelungată;
  • sexul anal;
  • obezitatea;
  • stat prelungit pe scaun (sau în poziție de șezut);
  • consumul de alimente foarte picante;
  • consumul de alcool;
  • sarcina;
  • un regim alimentar sărac în fibre;
  • forțarea anusului în momentul defecației.

Specialiștii au ajuns la concluzia că pot exista și alți factori care cresc riscul de apariție a hemoroizilor. Printre aceștia sunt:

  • folosirea pentru o perioadă lungă de timp a laxativelor;
  • îmbătrânirea musculaturii din zona anală;
  • stilul de viață sedentar.

În cazul în care pacientul se încadrează la mai mulți factori de risc, atunci perioada dureroasă a hemoroizilor va fi una mai lungă, astfel încât și pentru vindecare va fi nevoie de mai mult timp.

Simptome

Principalul simptom al hemoroizilor este sângerarea. De obicei, pacientul își dă seama de acest lucru după ce a avut scaun, prin prezența petelor de sânge fie pe hârtia igienică, fie în materiile fecale. De obicei, în faza de debut, cantitatea de sânge va fi una foarte mică.

Există și alte semne importante prin care pacientul își poate da seama de apariția hemoroizilor:

  • durere sau disconfort accentuat în zona anală;
  • mâncărime în zona anală;
  • prezența unor mici umflături în zona anusului;
  • senzație de presiune anală;
  • dificultăți în momentul statului în șezut.

Tratament

Cel mai important lucru de știut în cazul hemoroizilor este acela că, în majoritatea cazurilor, dispar de la sine, fără tratament medical. În cazul în care simptomele devin deranjante și este nevoie de consult specializat, pentru reducerea durerii medicul va recomanda diferite creme și supozitoare pentru ameliorarea simptomelor, comprese cu apă rece și gheață.

Există și câteva analgezice care sunt folosite în tratarea hemoroizilor, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, utilizate și ele tot pentru reducerea durerii din zona anală. Aspirina, însă, este contraindicată în caz de sângerare.

Tratamentul medicamentos nu ar trebui să depășească șapte zile, iar produsele se vor alege și folosi numai la recomandarea medicului sau farmacistului. Pentru a nu irita și mai mult zona afectată, este indicată folosirea unui singur produs și nu combinarea acestora.

Dacă hemoroizii sunt mai agresivi și nu se retrag după aplicarea tratamentului incipient, atunci medicul va recurge la îndepărtarea acestora printr-una dintre următoarele metode:

  • Scleroterapia – procedură care se traduce prin injectarea unei substanțe speciale în venele cu probleme. Această substanță va reduce simptomele imediat și va ajuta la retragerea hemoroizilor.
  • Hemoroidectomia – este o intervenție chirurgicală folosită doar în cazurile severe de hemoroizi.
  • Ligaturarea hemoroizilor – ligaturile cu benzi elastice pot fi folosite pentru tratarea hemoroizilor. Se leagă hemoroizii astfel încât aceștia să nu mai fie vascularizați și să dispară.

În tratarea hemoroizilor se pot folosi și diferite remedii naturale, însă rezultatele depind de la caz la caz:

  • Statul în apă caldă ajută la circulația sângelui și calmează durerile;
  • Statul pe gheață folosește la calmarea rapidă a durerii. Se recomandă maximum 15-20 de minute de stat în șezut, pe gheață;
  • Vitamina E lichidă, pentru tamponare ușoară în zona anală.

Mai multe studii au descoperit că extractul din castanul de cal, plantă folosită în formulele mai multor medicamente, are un efect important în tratarea hemoroizilor. Printre beneficiile remarcate în testele efectuate până în prezent, se numără reducerea inflamației și a umflăturilor, dar și calmarea durerii. Castanul de cal conține o substanță care ajută la subțierea sângelui și împiedică scurgerea de fluide din vene și capilare.

Un alt studiu arată că rădăcina de Collinsonia, cunoscută în România drept „rădăcină de piatră” sau „roiniță de munte”, conține saponine și flavonoide, doi compuși extrem de importanți în tratarea hemoroizilor. Rapoarte medicale din urmă cu zeci de ani au arătat că supozitoarele din rădăcină de Collinsonia îmbunătățește calitatea sângelui și ajută la reglarea fluxului de sânge care circulă între intestin și ficat, ajutând astfel atât la ameliorarea simptomelor, cât și la prevenirea apariției hemoroizilor.

Dacă sunteți o persoană care are probleme dese cu constipația sau cu diareea, atunci trebuie să știți că riscul apariției hemoroizilor în cazul dumneavoastră este unul ridicat. Aveți nevoie de o atenție sporită la regimul alimentar, pentru a reuși să reglați tranzitul intestinal, dar și de alte câteva elemente de prevenție extrem de importante:

  • faceți cât mai multe exerciții fizice (evitați genuflexiunile);
  • folosiți hârtie igienică albă și fără miros;
  • nu amânați mersul la toaletă;
  • nu ridicați greutăți prea mari.

Apariția hemoroizilor în timpul sarcinii

Hemoroizii pot apărea și la femeile însărcinate, iar conform ultimelor studii publicate de Organizația Mondială a Sănătății, între 30-35% dintre gravide ajung să aibă hemoroizi, într-un punct al sarcinii.

Hemoroizii apar la gravide din cauza nivelului crescut de progesteron, a lipsei exercițiilor fizice, a creșterii destul de rapide în greutate și a deshidratării.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Varice esofagiene: riscuri, cauze și tratament

2 Minute
Varicele sunt venele mărite sau umflate. Esofagul este tubul care leagă gâtul de stomac. Atunci când venele mărite sau inflamate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculareHematologie

Anevrism toracic aortic – Ce este? Semne și simptome

3 Minute
Aorta este cea mai mare arteră din corp și este vasul de sânge care transportă sângele bogat în oxigen de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Insuficiența aortică – simptome, cauze și diagnostic

4 Minute
Insuficiența valvei aortice, sau insuficiența aortică este o afecțiune care apare atunci când valva aortică este deteriorată. Insuficiența aortică este…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *