AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Recuperarea cardiacă. Proiectul de monitorizare controlată

Recuperarea cardiacă este un program destinat persoanelor care s-au confruntat cu o afecțiune cardiovasculară, menit atât să prevină un viitor eveniment similar, cât și să îmbunătățească sănătatea inimii și a sistemului circulator. Implică mai multe componente și rezultatele sale sunt vizibile în decurs de câteva luni de la inițiere.

Ce este recuperarea cardiacă?

Recuperarea sau reabilitarea cardiacă este un program personalizat de exercițiu fizic și educație a pacienților ce beneficiază de supraveghere medicală, menit să ajute la o mai bună sănătate cardiovasculară pentru persoanele care au experimentat atac de cord, insuficiență cardiacă, angioplastie sau operație pe cord.

Aceasta este compusă din trei elemente:

  • Consiliere și antrenament fizic – exercițiul fizic contribuie la o circulație sanguină mai bună și stimulează întregul sistem cardiovascular. Ajungeți să deprindeți cu ajutorul kinetoterapeutului modalități prin care puteți susține sănătatea inimii.
  • Educație pentru un stil de viață sănătos – începând de la eliminarea obiceiurilor de viață nocive, precum fumat și consum de alcool și terminând cu o nutriție potrivită, specialiștii în domeniul nutriției vă vor explica cum puteți reduce factorii de risc și cum puteți face alegeri sănătoase.
  • Reducerea stresului – un eveniment cardiovascular este nu de puține ori cauzat de stres și urmat de stres. Componenta psihologică presupune identificarea și gestionarea corespunzătoare a surselor zilnice de stres.

Recuperarea cardiacă este un efort de echipă, în care nu sunt implicați doar medici și terapeuți, ci și familie și prieteni, pentru a vă ajută să vă schimbați obiceiurile, stilul de viață și alegerile care vă afectează inima. Astfel, veți învăța cum să puteți menține o alimentație sănătoasă, cum să păstrați o greutate potrivită și cum să renunțați la obiceiuri nocive.

Scopul acestui program este de a ajuta pacientul să își redobândească forța, să prevină agravarea afecțiunii sale, să reducă riscul de viitoare probleme cardiace și să își îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții. Conform cercetărilor clinice, astfel de programe reduc riscul de deces în urma unei afecțiuni cardiace și riscul de viitoare probleme cardiace. Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie recomandă programele de reabilitare cardiacă.

Pacienți care pot benefica de recuperare cardiacă

Recuperarea cardiacă reprezintă o variantă pentru persoanele care au în istoricul medical următoarele probleme de sănătate: atac de cord, boală arterială coronariară, insuficiență cardiacă, boală arterială periferică, angină pectorală, cardiomiopatie, anumite afecțiuni cardiace congenitale, operație de bypass coronarian, stent-uri și angioplastie, transplant cardiac sau pulmonar, reparare/înlocuire de valvă cardiacă, hipertensiune pulmonară.

Trebuie reținut că programul de recuperare cardiacă nu este potrivit pentru orice bolnav cardiac. Echipa medicală va realiza inițial o evaluare a stării de sănătate, precum și a istoricului medical, efectuând o examinare fizică și teste specifice pentru introducerea în program. Deoarece există riscul de apariție a unor accidentări minore în timpul efectuării exercițiilor fizice (întinderi sau luxații), specialiștii vor monitoriza perioada de exercițiu fizic și vor explica modul corect pentru efectuarea acestora.

Cum va decurge programul și ce rezultate oferă

Există astfel de programe de recuperare cardiacă atât în unități medicale private, cât și de stat. Sunt inițiate cel mai adesea după ce pacientul este externat și uneori se desfășoară chiar acasă la acesta. Iată etapele sale explicate în detaliu:

  • Evaluare medicală – echipa medicală va verifica abilitățile fizice ale pacientului, limitările medicale și diverse afecțiuni medicale. Vor fi analizați factorii de risc pentru complicații cardiace, în special în timpul exercițiului fizic. Acest aspect ajută în special la particularizarea programului pentru a fi nu doar eficient, ci și sigur.
  • Activitate fizică – echipa de specialiști sugerează activități fizice cu risc redus de accidentare, precum mers, ciclism, jogging sau canotaj; chiar dacă nu ați făcut niciodată mișcare, programul se va derula în ritmul care vă este confortabil. Poate fi recomandată și yoga, demonstrată a contribui la o bună sănătate a inimii. Exercițiul fizic se desfășoară în general de 3 ori pe săptămână și pacientul învață cum să se pregătească atât pentru începerea, cât și pentru finalizarea mișcărilor. Pentru creșterea forței musculare, pot fi recomandate exerciții ce implică greutăți sau antrenament de rezistență.
  • Educație pentru stil de viață sănătos – este vorba atât de sprijin, cât și de educație pentru a face schimbări sănătoase în stilul de viață, precum consumul unei alimentații sănătoase, exercițiu fizic regulat, menținerea unei greutăți sănătoase și renunțarea la fumat. Pot fi oferite recomandări pentru gestionarea unor probleme de sănătate precum hipertensiunea, obezitatea, diabetul sau hipercolesterolemia. Un nutriționist sau dietetician vă va ajuta să limitați aportul de grăsimi nesănătoase și să consumați mai multe fructe și legume.
  • Sprijin psihologic – o afecțiune cardiovasculară necesită un timp de acomodare și pot fi resimțite depresie sau anxietate, pierderea contactului cu sistemul de sprijin social sau întreruperea activității profesionale timp de mai multe săptămâni. Consilierea psihologică ajută la gestionarea depresiei, iar medicul poate recomanda chiar medicație specială. Terapia vocațională sau ocupațională vă ajută la deprinderea unor abilități ce permit reluarea activității profesionale.

De obicei primele stadii durează aproximativ 3 luni (însă poate dura până la 8 luni), iar în cazuri speciale există persoane capabile să se implice într-un program intensiv timp de mai multe ore pe zi pe durata a 1-2 săptămâni. Pot fi implicați în program medici cardiologi, asistente medicale, medici nutriționiști, kinetoterapeuți, psiholog sau terapeuți ocupaționali.

Iată și beneficiile pe care le veți constata:

  • Fortifierea corpului și a inimii în urma unui atac de cord.
  • Ameliorarea simptomelor specifice problemelor cardiace, precum durerea de piept.
  • Consolidarea unor obiceiuri sănătoase, precum renunțarea la fumat, consumul unei alimentații sănătoase și realizarea de exercițiu fizic.
  • Reducerea stresului.
  • Îmbunătățirea stării de dispoziție, inclusiv prevenirea sau ameliorarea depresiei.
  • Creșterea nivelului de energie și a forței fizice pentru a putea realiza fără probleme activități zilnice.
  • Reducerea riscului de a primi medicamente pentru prevenirea problemelor cardiace.
  • Prevenirea îmbolnăvirii ulterioare și a riscului de deces asociat bolii cardiace. Conform studiilor, recuperarea cardiacă scade șansele de deces în următorii 5 ani după un atac de corp sau operație de bypass cu aproximativ 35%.

Deși poate părea dificil să intrați într-un astfel de program când starea de sănătate nu este cea mai bună, în timp veți observa beneficiile sale și veți putea reveni la o rutină normală de viață, atâta timp cât țineți cont de recomandări și vă implicați cu adevărat. Chiar dacă program se va încheia, obiceiurile deprinse prin intermediul său trebuie urmate pentru tot restul vieții pentru a menține sănătatea cardiovasculară. Veți ajunge să observați că întreaga calitate a vieții este îmbunătățită și, nu de puține ori, vă veți simți mai bine decât înainte de afecțiunea sau operația cu care v-ați confruntat.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *