Pentru cele mai multe persoane care se confruntă cu varice, afecțiunea reprezintă o problemă ce ține mai mult de estetică. Netratată corespunzător, această boală poate crea complicații serioase. Pentru a scăpa de aspectul neplăcut al vaselor de sânge inflamate și dilatate de la nivelul picioarelor, trebuie să ne schimbăm stilul de viață, astfel încât să adoptăm un regim alimentar bogat în alimente sănătoase și să facem mai multă mișcare. Alimentația incorectă sau lipsa exercițiilor fizice pot fi o cauză a apariției varicelor. În acest articol îți vom explica ce anume determină apariția acestei probleme medicale și ce metode de tratament există.
Ce sunt varicele?
Varicele reprezintă o problemă medicală specifică adulților și care afectează mai mult femeile de peste 50 de ani, susțin medicii din cadrul Universității Johns Hopkins, SUA. Această boală se manifestă prin apariția, la nivelul gambelor sau al coapselor, a unor vene dilatate, inflamate, ce pot avea culoarea albăstruie sau roșiatică. Cea mai mare problemă pe care o au persoanele ce se confruntă cu varice este aspectul inestetic al picioarelor, din cauza venelor care ies în evidență. Afecțiunea trebuie tratată corespunzător, pentru că poate da complicații ce pot afecta starea de sănătate.
Principalele cauze ale apariției varicelor
Varicele au drept cauză principală dereglări ale sistemului circulator. Această problemă apare în momentul în care venele din zona picioarelor nu mai pot urca sângele către celelalte organe ale corpului. Astfel, el rămâne în zona membrelor inferioare și are ca efect creșterea în dimensiune a vaselor de sânge, ce determină apariția varicelor.
Se presupune că moștenirea genetică ar fi responsabilă de apariția varicelor. De asemenea, varicele pot avea drept cauză o alimentație nesănătoasă, un stil de viață sedentar sau obezitatea. Totodată, statul în picioare pe perioade prea lungi poate fi considerat o cauză a apariției varicelor. Iată care sunt factorii de risc ce pot conduce la apariția varicelor:
- Obezitatea
- Vârsta înaintată
- Sedentarismul
- Rănile la nivelul membrelor inferioare
- Sarcina
- Fumatul
- Administrarea anumitor medicamente
Cele mai bune metode de tratament pentru venele varicoase
Diagnosticarea venelor varicoase se face de către medicul specialist, prin simpla analiză a aspectului venelor din zona gambelor. În ceea ce privește tratamentul, există mai multe opțiuni, însă acestea depind de stadiul de evoluție al bolii și de starea de sănătate a pacientului. Inițial, medicul specialist poate recomanda administrarea unor medicamente care să ajute sângele să circule corespunzător. De asemenea, ca tratament pentru varice se recomandă și purtarea unor ciorapi de compresie și ședințe de masaj.
Medicii pot recomanda și intervențiile chirurgicale. Această metodă de tratament se aplică în momentul în care venele varicoase au fost lezate sau trebuie minimizate simptomele unor afecțiuni asociate apariției varicelor. Totuși, opțiunile terapeutice depind și de dimensiunile varicelor. Varicele de mari dimensiuni sunt tratate, de regulă, prin intervenții chirurgicale, iar cele mici, prin metode complementare. Tratarea varicelor este importantă, pentru că ele pot provoca și alte afecțiuni ale vaselor de sânge precum tromboflebita sau pot determina apariția unor inflamații dureroase la nivelul vaselor de sânge afectate de această problemă.
Cum poți preveni varicele
Prevenția în cazul varicelor ține foarte mult de schimbarea stilului de viață. În primul rând, alimentația joacă un rom important. Astfel, dietele trebuie să fie echilibrare și să conțină alimente care pot ajuta la circulația sângelui. De asemenea, medicii recomandă efectuarea exercițiilor fizice. 15 minute pe zi de mișcare sunt suficiente pentru reglarea circulației sângelui.
Totodată se recomandă și evitarea purtării hainelor foarte strâmte, care îngreunează circulația sângelui. Tocurile foarte înalte și incomode pot contribui la apariția varicelor. Astfel, doamnele și domnișoarele trebuie să poarte încălțăminte potrivită care să nu le afecteze sănătatea picioarelor. De asemenea, sunt de evitat băile foarte fierbinți, pentru că au ca efect dilatarea excesivă a vaselor de sânge.