AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculare

Varice esofagiene: riscuri, cauze și tratament

Varicele sunt venele mărite sau umflate. Esofagul este tubul care leagă gâtul de stomac. Atunci când venele mărite sau inflamate apar pe mucoasa esofagului, acestea se numesc varice esofagiene.

Articolul prezintă ce înseamnă varice esofagiene, o clasificare a varicelor esofagiene, care sunt simptomele și cauzele, dar și factorii de risc.

Cuprins:
Ce înseamnă varice esofagiene
Tipuri varice esofagiene
Varice esofagiene: simptome
Varice esofagiene: cauze
Varice esofagiene: factori de risc
Prevenție varice esofagiene
Diagnostic varice esofagiene

Ce înseamnă varice esofagiene

Varicele esofagiene sunt vase mari de sânge umflate și inflamate, cum ar fi venele, în jurul esofagului. Cea mai frecventă cauză este hipertensiunea portală, care rezultă cel mai frecvent din ciroza hepatică.
Venele din esofag se conectează la ficat, iar acestea pot deveni umflate atunci când există o obstrucție în fluxul de sânge către ficat. Această obstrucție face ca sângele să se adune în vasele de legătură, inclusiv în cele din esofag.
Deoarece venele esofagiene sunt mici și au pereții subțiri, ele nu pot conține cantități mari de sânge, prin urmare, creșterea fluxului de sânge poate provoca umflarea și ruperea acestora.
Varicele esofagiene rupte pot însemna o complicație periculoasă și chiar fatală, motiv pentru care este considerat că varicele esofagiene pot afecta durata de viață.

Tipuri varice esofagiene

Varicele esofagiene pot fi mici sau mari. Varicele mici măsoară mai puțin de 5 milimetri și pot necesita tratamente diferite față de cele mari.
Varicele mici nu provoacă întotdeauna simptome. Un medic poate recomanda modalități de a preveni deteriorarea suplimentară a ficatului.
Tratamentul pentru varicele mari (numite și varice esofagiene de grad 2) poate implica o intervenție chirurgicală minoră pentru a preveni sângerarea.

Varice esofagiene: simptome

Majoritatea persoanelor nu știu că au varice esofagiene până când acestea nu încep să sângereze.
Arunci când sângerarea este bruscă și severă, persoana vomită cantități mari de sânge.
Atunci când sângerarea este mai puțin severă, persoana poate înghiți sângele, fapt ce poate provoca la apariția de scaune negre și gudronate.
Dacă sângerarea nu este controlată, persoana poate dezvolta semne de șoc, inclusiv piele palidă și umedă, respirație neregulată și pierderea cunoștinței.

Varice esofagiene: cauze

Ficatul este organul care curăță toxinele din sânge. Vena portală asigură transportul sângelui către ficat. Fluxul de sânge prin ficat încetinește la persoanele cu afecțiuni hepatice, iar asta poate duce la creștere a tensiunii în vena portală, fapt ce determinarea apariției varicelor esofagiene.

Varice esofagiene: factori de risc

Nu toate persoanele cu varice esofagiene vor avea hemoragii. Factorii care cresc riscul de sângerare includ:

  • Tensiune arterială portală ridicată
  • Varice mari
  • Boala hepatică severă
  • Consumul continuu de alcool

Prevenție varice esofagiene

Prevenirea apariției varicelor esofagiene nu este întotdeauna posibilă, cu toate acestea persoanele cu ciroză trebuie să primească tratament pentru prevenirea complicațiilor. De asemenea, modificările stilului de viață pot ajuta la reducerea deteriorării ficatului.

Ca ceai pentru varice esofagiene, puteți consuma orice ceai care ajută la menținerea funcțiilor hepatice. De asemenea sunt considerate alimente interzise la varice esofagiene toate acele alimente care afectează funcționarea ficatului și îi accentuează deteriorarea, precum și consumul de alcool.

Diagnostic varice esofagiene

Screening-ul regulat pentru depistarea varicelor esofagiene este recomandat persoanelor cu o boală hepatică avansată. Acest screening se face prin endoscopie faringiană și în urma acestei investigații medicul poate detecta venele mărite și le poate clasifica în funcție de mărime.

Surse:
https://my.clevelandclinic.org/
https://www.mayoclinic.org/
https://www.medicalnewstoday.com/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *