BOLIBoli cardiovasculare

Varicele – prevenție și tratament

Varicele (venele varicoase) reprezintă o afecțiune a sistemului circulator, manifestată preponderent la membrele inferioare, care apare atunci când valvele din interiorul venelor nu mai funcționează în parametri optimi. Când acestea încep să se deterioreze, vasele de sânge nu mai reușesc să împingă sângele către inimă cu aceeași eficiență, iar vasele de sânge încep să se dilate din cauza presiunii.

Localizări ale venelor varicoase

Cel mai frecvent, varicele sunt localizate pe picioare, și aceasta pentru că vasele care transportă sângele către inimă de la nivelul membrelor inferioare sunt nevoite să depună un efort mare, lucrând împotriva atracției gravitaționale. Dar venele varicoase se pot dezvolta și în alte părți ale corpului: esofag, uter, anus (hemoroizi). Se pot dezvolta, de asemenea, venectazii și telangiectazii.

Cauze

Statul prelungit în picioare, sedentarismul, obezitatea, scăderea producției de colagen odată cu înaintarea în vârstă, modificările hormonale se numără printre factorii favorizanți. Dar cea mai des întâlnită cauză este legată de predispoziția genetică.

tratamenul BVC

Alți factori de risc:

  • consumul de contraceptive orale;
  • băile fierbinți;
  • practicarea unor sporturi care presupun un efort fizic intens;
  • fumatul, cafeaua și alcoolul în exces;
  • pantofii cu toc prea înalt sau prea strâmți, care fac circulația sanguină mai dificilă.

Stilul de viață poate influența atât agravarea, cât și ameliorarea varicelor.

Soluții terapeutice

În funcție de gravitatea situației, medicul poate recomanda una dintre următoarele intervenții:

  • intervenția chirurgicală clasică, prin care vena afectată grav este îndepărtată, prin incizare;
  • flebectomia, care este tot o intervenție chirurgicală de îndepărtare a venelor afectate, dar aceasta este minim invazivă, spre deosebire de cea menționată anterior;
  • ablația prin radiofrecvență sau tratamentul endovenos cu laser; procedurile sunt minim invazive și durează în medie 60 de minute;
  • scleroterapia cu ghidaj ecografic;
  • scleroterapia simplă.

Aceste proceduri se recomandă, în general, pentru stadiile mai avansate. Este important, însă, de știut că există soluții eficiente și pentru stadiile incipiente. Printre acestea se numără suplimentele alimentare pe bază de extracte naturale, care stimulează circulația sanguină, având proprietatea de a preveni și ameliora astfel de afecțiuni. Există, de asemenea, și alte soluții de tratament medicamentos sistemic sau local și variante terapeutice compresive (purtarea unor ciorapi medicinali).

Articole recomandate
Boli cardiovasculare

Totul despre varice. Ce le provoacă și cum pot fi tratate

3 Minute
Pentru cele mai multe persoane care se confruntă cu varice, afecțiunea reprezintă o problemă ce ține mai mult de estetică….
Boli cardiovasculareCercetare și tratamente experimentaleDiabetȘtiri de ultimă oră

Impactul consumului de zahăr...

1 Minute
 …. conform unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii de către o echipă de cercetători. Echipa a creat un…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculareBOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

Ce este insuficiența venoasă cronică?

3 Minute
Rolul venelor de la nivelul picioarelor este de a duce sângele înapoi la inimă, prin intermediul unor supape unidirecționale, care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.