Coronarografia este o procedură radiologică ce permite vizualizarea arterelor coronare, dar și a vaselor de sânge care susțin inima. Coronarografia se recomandă în cazul pacienților cu suspiciune de afectare coronariană, în vederea stabilirii diagnosticului și a tratamentului corespunzător. Înainte de a se apela la procedura de coronarografie, este indicat să se aibă în vedere anumite aspecte, precum indicații, dar și contraindicații, pentru ca pacientul să nu întâmpine riscul de boli de inimă.
În articolul ce urmează, puteți regăsi informații generale despre ce este coronarografia, cum se realizează procedura medicală, când este indicată coronarografia, dar și contraindicațiile pe care trebuie să le aveți în vedere înainte de a apela la coronarografie. În cazul în care bănuiți că suferiți de probleme cardiace, vă puteți adresa unui medic specialist care vă îndruma pe tot parcursul procesului.
Ce este coronarografia?
Coronarografia este o procedură medicală care utilizează imagistica cu raze X și care permite evaluarea vaselor de sânge ale inimii, a arterelor coronare și a calității fluxului coronarian. Coronarografia presupune un test cu substanță de contrast în vederea identificării restricțiilor la nivelul fluxului de sânge care ajunge la inimă. Coronarografia face parte din grup de proceduri medicale, cunoscute sub numele de cateterizări cardiace. Procedurile de cateterim cardiac pot diagnostica și trata afecțiunile cardiace și ale vaselor de sânge. Coronarografia ajută la diagnosticarea afecțiunilor cardiace și este cel mai frecvent tip de procedură de cateterism cardiac folosit.
Cum se face coronarografia?
Coronarografia este considerată cea mai bună metodă de diagnosticare a bolilor coronariene. Înainte de a avea loc coronarografia, echipa medicală vă va revizui istoricul medical, cum ar fi alergiile sau medicamentele pe care le luați și vă vor fi verificate semnele vitale ( tensiunea arterială și pulsul). Coronarografia se realizează cu pacientul întins pe masa cu raze X, sub anestezie locală. Prin coronarografie, medicul specialist vizualizează vasele de sânge din jurul inimii și identifică dacă există posibile leziuni. În timpul procedurii de coronarografie, un tub lung, subțire și flexibil, numit cateter este introdus într-un vas de sânge în zona inghinală sau în zona brațului. Cu ajutorul imaginilor razelor X, vârful cateterului este trecut la inimă și arterele coronare. Un colorant special, numit mediu de contrast este injectat prin cateter și sunt realizate imagini cu raze X ( angiografii). Mediul de contrast, vizibil pe angiograme, arată vasele de sânge prin care trece fluidul și permite evidențierea vaselor de sânge care sunt înguste sau blocate. Deoarece coronarografia se desfășoară de obicei sub anestezie locală, dumneavoastră veți putea comunica cu medicul specialist.
După coronarografie, cataterul este îndepărtat de pe braț sau din zona inghinală, iar incizia este închisă cu presiune manuală, o clemă sau un mic dop. Pacientul va fi dus în zona de recuperare pentru monitorizare, urmând să fie externat fie în aceeași zi, fie a doua zi.
Cui ii este recomandată coronarografia?
Coronarografia se recomandă de către medicul dumneavoastră atunci când prezentați:
- Simptome ale bolii arterelor coronariene, cum ar fi durerea în piept ( angină pectorală)
- Durere în piept, maxilar, gât sau braț, care nu pot fi explicate prin alte teste
- Durere toracică în creștere (angină instabilă)
- Un defect cardiac cu care v-ați născut ( boală cardiacă congenitală)
- Rezultate anormale la un test de stres cardiac neinvaziv
- Alte probleme ale vaselor de sânge sau o leziune toracică
- O problemă cu valva cardiacă care necesită intervenție chirurgicală
De ce se efectuează coronarografia?
Coronarografia se efectuează cu scopul de a oferi informații importante despre inimă și vasele de sânge care o alimentează. Coronarografia ajută la diagnosticarea timpurie a afecțiunilor cardiace, la planificarea tratamentelor viitoare, cât și la efectuarea diverselor proceduri. Coronarografia oferă totodată informații importante despre tensiunea arterială din interiorul inimii, lucru care ajută atunci când are loc o procedură medicală. Cu ajutorul cateterismului cardiac, medicul cardiolog vă poate spune cât de bine funcționează valvele și camerele inimii. Coronarografia este utilizată cu scopul diagnosticării unui număr ridicat de afecțiuni cardiace, cum ar fi:
- Boala coronariană: afecțiune cardio – vasculară care constă în acumularea de substanțe grase în arterele coronare ale inimii ce alimentează inima cu sânge
- Atacuri de cord: cunoscut și sub denumirea de infarct miocardic, atacul de cord apare atunci când alimentarea cu sânge a inimii este blocată brusc
- Angină: durere în zona pieptului, cauzată de o restricție a aportului de sânge a inimii și implicit, a cantității de oxigen
- Boală cardiacă congenitală: cunoscut ca și defectul cardiac congenital, boala cardiacă congenitală reprezintă una dintre problemele care apar de la naștere și care afectează funcționarea normală a inimii
- Cardiomiopatie: boli ale mușchiului inimii, deseori moștenite.
Contraindicații coronarografie
Contraindicațiile pentru coronarografie sunt asemănătoare cu cele întâlnite în cadrul oricărei scanări CT cu contrast. Cele mai importante contraindicații care trebuie luate în considerare atunci când are loc coronarografia sunt următoarele:
- Antecedentele pacientului de reacție severă sau anafilactică la contrastul iodat
- Incapacitatea de a coopera cu protocoalele de scanare
- Instabilitate hemodinamică: cunoscută ca și insuficiență cardiovasculară, instabilitatea hemodinamică constă în insufuciența presiunii la nivelul sistemul circulator pentru a menține sângele care curge în diferitele părți ale corpului în care ar trebui să se afle în acelaști timp
- Insuficiență cardiacă decompensată
- Infarct miocardic acut
- Insuficiență renală
- Accident vascular cerebral
- Hemoragie gastrointestinală
- Sarcina
- Accident vascular cerebral sau CVA
- Aritmii necontrolate: accelerare a bătăilor inimii
- Dezechilibu electrolitic, febră
- Anemie severă
Coronarografia este o procedură medicală de cardiologie care poate determina cu precizie starea și funcția arterelor coronare. Comparativ cu alte metode de diagnosticare, coronarografia vine cu avantaje, cum ar fi perioada de recuperare post-intervențională de scurtă durată, lucru ce oferă pacientului posibilitatea de a relua activitățile de zi cu zi.