AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli de inima

Operația de stent la inimă

Atunci când o substanță grasă, numită placă, se acumulează în interiorul unei artere, această acumulare poate reduce la fluxul sanguin către inimă. Acest fenomen se numește boală coronariană și poate provoca dureri în piept și dificultăți de respirație.

Placa poate provoca, de asemenea, formarea de cheaguri de sânge care blochează circulația sângelui către inimă, ceea ce poate provoca un atac de cord.

Menținând o arteră deschisă, stenturile reduc riscul de dureri în piept. De asemenea acestea pot trata un atac de cord în curs de desfășurare.

Articolul prezintă implicațiile montării unui stent la inimă, cazurile în care este necesară o asemenea intervenție, beneficiile acestei intervenții precum și posibilele complicații.

Ce înseamnă o operație de stent la inimă?

Angioplastia coronariană este o procedură utilizată pentru a deschide arterele înfundate ale inimii. Angioplastia utilizează un cateter cu un balon minuscul care este introdus într-un vas de sânge blocat pentru a ajuta la lărgirea acestuia și a îmbunătăți fluxul sanguin către inimă.

Angioplastia coronariană este adesea combinată cu plasarea unui mic tub cu plasă de sârmă, numit stent, de unde și denumirea de operație de stent la inimă. Stentul ajută la susținerea arterei deschise, scăzând șansele ca aceasta să se îngusteze din nou. Cele mai multe stenturi sunt acoperite cu medicamente pentru a ajuta la menținerea arterei deschise.

Operația de stent la inimă poate ameliora simptomele arterelor blocate, cum ar fi durerea toracică și dificultățile de respirație.

Când se pune un stent la inimă?

Operația de montare a unui stent la inimă este necesară în cazul persoanelor cu boală coronariană și boală coronariană cronică, adică atunci când substanța numită placă blochează una sau mai multe artere, sau în cazul în care un cheag de sânge blochează una sau mai multe artere.

De asemenea, montarea unui stent la inimă este recomandată și persoanelor cu risc ridicat de atac de cord, precum și în cazul unui atac de cord în desfășurare.

Cu ce ajută un stent la inimă?

Montarea unui stent la inimă, sau a mai multora, ajută la prevenirea îngustării sau blocării ulterioare a arterelor. Cu toate acestea, un stent la inimă nu este un remediu pentru boala coronariană și nu reduce factorii de risc.

Este important să discutați cu medicul specialist pentru a înțelege beneficiile implantării unui stent la inimă. În plus, trebuie să controlați mereu factorii de risc pentru boala coronariană, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul (LDL) ridicat și fumatul.

De asemenea, intervenția de montare a unui stent la inimă poate reduce riscul de atac de cord, dar nu elimină riscul apariției acestuia.

Modificările stilului de viață bazate pe o dietă sănătoasă, renunțarea la fumat și practicarea de activități fizice, pot contribui în mare măsură la reducerea riscurilor apariției bolii coronariene și a atacului de cord.

Ce presupune intervenția de montare de stent la inimă?

Pentru a introduce un stent la inimă, medicul va efectua o mică incizie într-un vas de sânge din zona inghinală, a brațului sau a gâtului. Ulterior, medicul va introduce un tub subțire, numit cateter, prin vasul de sânge până la artera blocată.

Tubul are la capătul său un mic balon, pe care medicul îl va umfla în interiorul arterei blocate. Această manevră va lărgi artera astfel încât să fie restabilit fluxul sanguin.

Ulterior, se va plasa stentul în interiorul arterei, adică o plasă care ajută la susținerea peretelui arterei și împiedică ulterioare blocaje. Medicul va îndepărta apoi cateterul și balonul, dar stentul va rămâne înăuntru pentru a menține artera deschisă.

Procedura durează aproximativ o oră, dar, de obicei, pacientul rămâne sub observație în spital până a doua zi.

Multe persoane confundă operația de bypass cu cea de stent la inimă dar, spre deosebire de operația de stent la inimă, operația de bypass coronarian este considerată o intervenție chirurgicală majoră, aceasta presupunând deschiderea cavității toracice pentru îndepărtarea părților bolnave ale arterei.

Stent la inimă: complicații și riscuri

Posibilele riscuri și complicații în cazul montării unui stent la inimă includ:

  • sângerare la locul inciziei
  • deteriorarea vaselor de sânge din pricina cateterului
  • infecție
  • bătăi neregulate ale inimii

Pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge, medicul ar putea prescrie administrarea de aspirină după intervenție.

Stent la inimă: recuperare

Acești pași simpli vă pot ajuta să aveți o recuperare mai ușoară:

  • întrebați medicul ce medicamente trebuie și ce medicamente nu aveți voie să luați înainte de procedură
  • urmați instrucțiunile de administrare a medicamentelor și nu le întrerupeți fără sfatul medicului
  • informați medicul dacă aveți simptome de infecție, cum ar fi durere, umflături sau roșeață la locul inciziei
  • evitați exercițiile fizice intense
  • mergeți la toate programările de control

Descoperă în continuare mai multe informații utile și curiozități despre inimă.

Surse:
https://www.webmd.com/
https://www.healthline.com/
https://www.hopkinsmedicine.org/
https://www.mayoclinic.org/
https://www.texasheart.org/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *