Sincopa este o pierdere temporară a cunoștinței, de obicei legată de un flux sanguin insuficient la nivelul creierului.
Cel mai adesea apare atunci când tensiunea arterială este prea scăzută (hipotensiune) și inima nu pompează suficient oxigen către creier (sincopa cardiacă). Sincopa cardiacă poate fi benignă sau poate fi un simptom al unei alte afecțiuni medicale. Articolul prezintă simptomele, cauzele, metodele de diagnostic, precum și modalitățile prin care sincopa cardiacă poate fi prevenită.
Ce este sincopa cardiacă?
Sincopa cardiacă este termenul medical pentru leșin și este cauzată de o scădere temporară a cantității de sânge care ajunge la creier.
Sincopa poate apărea în cazul unei scădere bruștii a tensiunii arteriale, o scădere a ritmului cardiac și în cazul modificărilor cantității de sânge din anumite zone ale corpului.
Deși de cele mai multe ori sincopa cardiacă nu este o afecțiune gravă, în unele cazuri sincopa poate fi un semn al unei afecțiuni cardiovasculare subiacente, cum ar fi o aritmie, o boală congenitală sau o cardiomiopatie.
De asemenea, unii pacienți cu sincopă cardiacă suferă de o afecțiune numită hipotensiune ortostatică, care împiedică vasele de sânge să se micșoreze atunci când pacientul este în picioare. Acest lucru duce la o scădere rapidă a tensiunii arteriale.
În cazurile de episoade de sincopă cardiacă recurentă, este bine să vă adresați medicului specialist pentru investigații amănunțite. Poți afla mai multe despre coronarografie, o investigație necesară uneori în cazurile de sincopă cardiacă, de la medicul tău cardiolog.
Sincopa cardiacă simptome
Cele mai frecvente simptome ale sincopei includ:
- pierderea cunoștinței
- senzație de amețeală
- senzație de amețeală
- senzație de somnolență
- senzație de instabilitate sau slăbiciune în poziția în picioare
- modificări ale vederii
- dureri de cap
Deseori, înainte ca sincopa cardiacă să se manifeste, pacienții au ceea ce se numesc „simptome premonitorii”, cum ar fi senzația de amețeală, greață, palpitații.
Cauzele sincopei cardiace
Cea mai frecventă cauză care provoacă sincopa cardiacă este scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Acest tip de sincopă este adesea declanșat de durere sau de un șoc emoțional, în special dacă persoana este deshidratată sau a stat în picioare o perioadă îndelungată de timp.
Sincopa cardiacă este un fenomen inofensiv, care nu duce la efecte de durată în majoritatea cazurilor.
Celelalte cauze ale sincopei includ boli ale valvelor inimii, cardiomiopatie, pericardită, medicamentele pentru tensiunea arterială și aritmia cardiacă.
Sincopa cardiacă: diagnostic
Medicul de familie poate efectua o examinare inițială pentru a elimina cauzele legate de patologii ale inimi în cazul de sincopă cardiacă și a determina dacă este nevoie de un control de specialitate. Medicul cardiolog poate efectua teste suplimentare pentru determinarea unui diagnostic. Printre acestea se numără:
- electrocardiograma
- ecocardiograma
- RMN
- monitor cardiac implantabil
Prevenție în cazul sincopei cardiace:
Pentru a preveni sincopa cardiacă este important să vă hidratați corespunzător. Cu excepția contraindicațiilor, pentru unii pacienți poate fi recomandată o creștere a aportului de sare.
Pacienții care experimentează episoade de sincopă cardiacă trebuie să evite situațiile care au declanșat sincopa în trecut și să evite medicamentele care pot duce la scăderea tensiunii arteriale.
Surse:
https://www.icm-mhi.org/
https://www.healthline.com/
https://my.clevelandclinic.org/
https://www.heart.org/