Sindromul de colon iritabil reprezintă o problemă de sănătate care apare la nivelul intestinului gros, fiind caracterizată de crampe, balonări și modificări de tranzit intestinal. La unele persoane apare constipația, iar la altele diareea, dar este posibil ca cele două simptome să alterneze. Deși cauzează un disconfort pronun18țat, boala nu produce în general leziuni la nivel intestinal.
Sindromul de colon iritabil sau colonul spastic este o afecțiune localizată la nivelul sistemul digestiv, fiind frecvent întâlnit la toate grupele de vârstă; este diferit de boala inflamatorie intestinală. Din punct de vedere statistic, afectează de două ori mai multe femei și apare mai des în rândul persoanelor cu vârsta sub 45 de ani. Nu se cunosc cauzele exacte de apariție (însă au fost luate în considerare viteza modificată a tranzitului intestinal, sensibilizarea excesivă a nervilor din tractul digestiv, stresul și istoricul familial) și nici nu există un test specific de diagnostic.
Simptomele caracteristice sunt crampele, balonarea, diareea și constipația, care tind să apară și să dispară, persistând mai multe zile, săptămâni sau luni și variind de la o persoană la alta. De obicei manifestările clinice durează cel puțin 3 luni timp de cel puțin 3 zile pe lună. Afecțiunea poate fi realmente inconfortabilă și persistă în general întreaga viață, având un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Nu există un remediu pentru colonul iritabil, dar prin schimbări în alimentație și medicație simptomele poate fi ținut sub control.
Din punct de vedere clinic au fost identificate 3 forme principale de sindrom de colon iritabil:
- Colon iritabil cu constipație – este experimentată durere, disconfort, balonare, tranzit intestinal inconstant sau întârziat, scaune dure sau cu aspect de cocoloașe.
- Colon iritabil cu diaree – este experimentată durere, disconfort și senzație de defecație iminentă, scaune dese sau foarte moi/apoase.
- Colon iritabil cu scaune cu tipar alternativ – este experimentată și constipație și diaree.
Colon iritabil atipic – simptomele nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de mai sus.
Cauze
Nu se cunoaște cauza exactă a colonului iritabil, însă specialiștii sunt de părere că factorii microbieni joacă un rol cheie. Unii consideră că este asociat toxiinfecției alimentare; 1 din 9 persoane care se confruntă cu această problemă de sănătate dezvoltă ulterior sindrom de colon iritabil. Se pare că microbii implicați în gastroenterita infecțioasă pot avea un impact asupra sistemului imunitar care determină schimbări pe termen lung în tractul digestiv. O altă ipoteză vizează substanțele chimice produse de corpul uman, precum serotonina și gastrina, care controlează semnalele nervoase dintre creier si tractul digestiv.
Au mai fost identificați și următorii factori care pot contribui în declanșarea afecțiunii: alimentația, factorii de mediu (stresul), tulburările de somn, factorii genetici (istoric familial), hormonii, organele digestive cu sensibilitate crescută la durere, răspunsul neobișnuit la infecție, funcționare precară a mușchilor care transportă bolul alimentar, inabilitatea sistemului nervos central de a controla sistemul digestiv, starea mentală și emoțională (tulburarea de stres post-traumatic crește predispoziția, precum și istoricul de anxietate sau depresie).
Colonul iritabil nu este contagios și nu cauzează cancer. Schimbările hormonale pot însă să agraveze simptomele (perioada menstruală este caracterizată prin simptome pronunțate la multe femei), iar infecțiile pot declanșa sindromul de colon iritabil post-infecțios.
Simptomele colonului iritabil
Principalele simptome ale colonului iritabil sunt: dureri sau crampe stomacale (se agravează de obicei după consumul de alimente și se ameliorează după defecație), balonare (abdomenul poate fi umflat și persistă o senzație de plenitudine), diaree (scaunele pot fi apoase și uneori apare senzația de iminență fecală), constipație (senzație de forțare la defecație și de inabilitate de a goli intestinele).
Pot fi zile în care simptomele se ameliorează, dar și zile când se agravează; consumul anumitor alimente sau băuturi poate reprezenta un factor declanșator.
Alte simptome ale colonului iritabil: flatulență excesivă, eliminarea de mucus din rect, senzație de oboseală și de lipsă a energiei, senzație de rău/greață, durere de spate, probleme cu urinarea (urinare frecventă, senzație de urinare iminentă și de incapacitate de a goli complet vezica urinară), incontinență urinară.
După câteva zile în care simptomele se manifestă vizibil, acestea pot să se amelioreze sau să dispară complet. Ele variază de la o persoană la alta și pot include și simptome specifice altor afecțiuni precum halitoză, durere de cap, durere articulară sau musculară, menstruații neregulate și durere la contact sexual în cazul femeilor (dispareunie). Din cauza disconfortului și jenei asociate, pot apărea stări de anxietate și depresie.
Diagnostic și tratament pentru colon iritabil
Nu există un test precis pentru diagnosticarea acestei afecțiuni, însă există anumite investigații care pot exclude alte cauze posibile pentru apariția simptomelor (diagnostic diferențial). Astfel, medicul poate recomanda un test de sânge pentru afecțiuni precum boala celiacă sau intoleranța la lactoză (dar și alte intoleranțe și alergii), teste ale scaunului pentru a verifica prezența unor infecții sau a bolii inflamatorii intestinale, teste pentru a verifica dacă există suficiente enzime digestive.
Uneori, poate fi recomandată o colonoscopie, pentru cazul în care simptomele par a fi cauzate de colită, boala Crohn sau cancer, dar și endoscopie (dacă este prezentă indigestia sau senzația de arsură în capul pieptului) sau radiografie abdominală (cu substanță de contrast).
În cazul în care o persoană este diagnosticată cu colon iritabil nu există o dietă sau un medicament care să funcționeze pentru toată lumea, însă există câteva sfaturi importante, care trebuie respectate:
- Consumați mese gătite în casă cu ingrediente proaspete cât de des puteți.
- Păstrați un jurnal al alimentelor consumate (pentru identificarea factorilor declanșatori) și a simptomelor observate.
- Evitați alimentele despre care știți că declanșează simptomele; cei care prezintă constipație trebuie să consume fibre (este cunoscută în acest sens dieta FODMAP), în vreme ce persoanele cu diaree trebuie să le evite.
- Apelați la tehnici de relaxare.
- Faceți mișcare.
- Consumați probiotice timp de 1 lună (sunt situații în care s-au dovedit de ajutor în susținerea sănătății intestinale; pentru a observa eficacitatea este necesară o administrare pe o perioadă extinsă).
Printre medicamentele recomandate, pot fi incluse antispasmodice – reduc crampele abdominale și durerea prin relaxarea musculaturii intestinale, laxative – ajută la ameliorarea constipației, agenți antimotilici – reduc simptomele diareice (loperamid, de exemplu, oprește contracțiile mușchilor intestinali), antidepresive triciclice (reduc durerea și crampele abdominale).
Alte medicamente care pot fi recomandate de gastroenterolog: alosetron (pentru colonul iritabil cu diaree severă), lubiprostonă (pentru colonul iritabil cu constipație), rifaximină (antibiotic pentru reducerea diareei), eluxadolină. Există anumite antibiotice, precum rifaximină, care modifică cantitatea de bacterii intestinale, însă necesită administrare îndelungată.
Ce anume nu trebuie să faceți: nu săriți peste mese/nu întârziați mesele, nu mâncați prea repede, nu consumați în exces alimente grase/picante/procesate, nu consumați mai mult de 3 porții de fructe proaspete pe zi (aproximativ 80 grame), nu consumați mai mult de 3 căni de ceai/cafea pe zi – consumați cel puțin 8 căni de apă, nu consumați alcool/băuturi carbogazoase în exces, evitați dulciurile, alimentele grase sau picante.
Există anumite alimente, precum ciocolată, lapte sau alcool care pot cauza fie constipație, fie diaree. De asemenea, unele fructe și legume pot declanșa balonarea și disconfortul; nu se știe dacă este vorba despre o alergie/intoleranță alimentară. Printre ele se numără: leguminoase, țelină, ceapă, morcovi, stafide, banane, caise, varză de Bruxelles, covrigei, baghete, lactate, gumă fără zahăr, unele bomboane, produsele cu cofeină. Și evitarea glutenului se poate dovedi de ajutor în prevenirea simptomelor. În cazul persoanelor care se confruntă cu simptomele specifice colonului iritabil un timp îndelungat, poate fi de ajutor psihoterapia pentru o mai bună gestionare a stresului.