boli de nutriție și metabolism

Pacreasul gras – Tot ce trebuie să știi despre cauze și simptome

Pancreasul este situat în cavitatea abdominală, între duoden și splină, și este singurul organ din corp care are atât funcție endocrină, cât și funcție exocrină. Pancreasul secretă enzime importante în digestie, dar produce, în același timp, și insulină și glucagon, doi hormoni foarte importanți pentru buna funcționare a organismului. Organ vital, pancreasul este a doua glandă ca mărime din sistemul digestiv (după ficat).

Pancreasul gras este una dintre afecțiunile des întâlnite, care poate fi cauzată de mai mulți factori. Pancreasul devine „gras” în momentul în care grăsimile sunt metabolizate într-un ritm anormal, provocând apariția depozitelor de grăsime pe pancreas și, odată cu trecerea timpului, și pe alte organe importante.

Cauzele pancreasului gras

Pancreasul gras poate fi provocat de mai mulți factori interni, dar și externi:

  • consumul de alcool în cantități foarte mari: alcoolul în exces modifică modul în care alimentele sunt digerate, iar întârzierile la nivelul digestiei afectează pancreasul;
  • fumat;
  • consumul excesiv de dulciuri sau alimente dulci;
  • obezitate;
  • boli ale stomacului și intestinelor;
  • hidratare necorespunzătoare;
  • hepatita C: apariția acestui tip de hepatită crește riscul pentru pancreas gras;
  • toxine din mediu;
  • anumite medicamente – glucocorticoizi, anumite antibiotice și analgezice;
  • intervenții chirurgicale la nivelul organelor care alcătuiesc tractul digestiv;
  • colecistită cronică.

Pentru o bună funcționare a pancreasului, specialiștii recomandă detoxifieri specifice periodice, dar și un regim alimentar sănătos. Studiile au arătat de-a lungul timpului că persoanele supraponderale sau cele cu obezitate morbidă sunt predispuse să dezvolte pancreas gras, în comparație cu persoanele care au o greutate normală. În cele mai multe situații, doctorul va recomanda scăderea în greutate printr-un regim alimentar sănătos, pentru a ajuta pancreasul să revină la funcționarea normală.

Simptomele pancreasului gras

Din păcate, multe dintre simptome sunt destul de comune și pot fi trecute cu vederea sau pot fi confundate cu cele ale altor afecțiuni. Specialiștii au observat că abia atunci când peste 30% din suprafața pancreasului este acoperită cu grăsime apar primele simptome.

Printre manifestările principale ale unui pancreas gras sau ale unor modificări la nivelul pancreasului se regăsesc:

  • vărsăturile;
  • starea de greață;
  • lipsa apetitului;
  • starea de slăbiciune;
  • mâncărimi ale pielii;
  • dureri abdominale;
  • dureri de spate;
  • diaree;
  • balonare și arsuri stomacale;
  • oboseală puternică în urma consumului de alcool;
  • nevoia de a mânca dulce sau gras;
  • sensibilitate ridicată la mirosuri puternice;
  • transpirație în timpul mesei.

Imediat după apariția primelor simptome, este recomandată vizita la medic. Diagnosticul de pancreas gras se va pune în urma unei ecografii abdominale, care va evidenția depozitele de grăsime de pe suprafața pancreasului.

În fazele cele mai avansate, când depozitele de grăsime ajung să ocupe aproape toată suprafața pancreasului, acesta se va inflama și funcțiile sale vor fi grav afectate. În aceste situații se intervine de urgență, pentru a nu se pune în pericol viața pacientului.

Cum poți proteja pancreasul

Există câteva lucruri care se pot face cu ușurință pentru a ușura munca pancreasului, dar și pentru a-l curăța și, mai apoi, pentru a-l menține sănătos.

  • consumul de ingrediente naturale – ajută la eliminarea toxinelor și la curățarea pancreasului;
  • consumul cât mai multor lichide – pe lângă apa plată, care n-ar trebui să lipsească, specialiștii recomandă și o cantitate de apă minerală. Astfel, toxinele se eliberează mai repede prin transpirație și urină;
  • masaj în timpul dușului – în timpul dușului de seară, curățați pielea și masați pielea cu un burete. Masajul și apa caldă vor stimula fluxul de sânge spre pancreas;
  • yoga – sănătatea pancreasului poate fi menținută și cu ajutorul unor tehnici speciale de yoga;
  • vitamine – un complex de multivitamine administrat periodic previne bolile pancreatice.

De asemenea, ceaiul verde, avocado, sucul natural de sfeclă și morcovi, uleiul de măsline, anghinarea sau papaya sunt câteva dintre alimentele care n-ar trebui să lipsească din alimentația de bază a celor care au probleme cu pancreasul sau a persoanelor care vor să-și mențină pancreasul sănătos.

Alimente pe care ar trebui să le consumăm mai rar sau cu măsură pentru a proteja pancreasul:

  • ciocolată;
  • miere;
  • orez;
  • pâine albă;
  • fulgi de porumb;
  • prăjituri.

Care sunt principalele boli de pancreas?

În funcție de gradul de afectare și de factorii care produc dezechilibru, se disting trei boli importante de pancreas:

  • diabetul zaharat: este cauzat de deficitul de insulină;
  • pancreatita (acută sau cronică): reprezintă o inflamație a pancreasului. Pancreatita acută este destul de frecventă, se dezvoltă brusc și are nevoie de tratament imediat. Pancreatita cronică apare, de regulă, după un episod de pancreatită acută. Ceaiul verde, busuiocul sau coacăzele sunt câteva dintre tratamentele alternative care pot îmbunătăți starea pacientului, ajută la imunizare, reduc inflamația și pot ajuta la ameliorarea simptomelor;
  • cancerul pancreatic: așa cum se întâmplă și la alte organe, și la nivelul pancreasului se pot dezvolta tumori maligne. Cancerul pancreatic este una dintre cele mai dificile și greu de tratat forme de cancer. Datele statistice arată că doar intervenția chirurgicală are o rată de reușită importantă în astfel de cazuri.

Principalii factori de risc pentru declanșarea cancerului de pancreas sunt fumatul, vârsta, sexul (boala este întâlnită mai des la bărbați) și expunerea la substanțe chimice industriale. Din păcate, conform studiilor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, doar un procent de 5-10% din cazurile de cancer pancreatic sunt depistate în faze incipiente.

Articole recomandate
boli de nutriție și metabolism

Colonul iritabil – cauze, simptome și tratament

5 Minute
Sindromul de colon iritabil reprezintă o problemă de sănătate care apare la nivelul intestinului gros, fiind caracterizată de crampe, balonări…
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Spasmofilia

2 Minute
Spasmofilia este un sindrom caracterizat prin reacția anormală a mușchilor, spasme și contracții musculare, în urma cărora intervine hiperventilația. În…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *