Boala inflamatorie intestinală este termenul folosit pentru a descrie o gamă de afecțiuni ale intestinului care determină inflamația și umflarea mucoasei intestinale. Cele mai multe cazuri de boală inflamatorie intestinală sunt diagnosticate ca boala Crohn sau boala colită ulcerativă. Ambele tipuri de boală pot provoca simptome severe, cum ar fi diareea cronică sau dureri abdominale. Apare, de obicei, la persoanele cu un sistem imunitar sensibil, cum sunt copiii sau adulții cu un organism slăbit. Este important să recunoaștem boala încă din primele etape de dezvoltare, înainte să ajungă în stadiu mai dezvoltat și să apară complicații.
Articolul prezintă ce este boala inflamatorie intestinală, care sunt cauzele, principalele simptome ale bolii, precum și despre modul în care putem preveni boala.
Ce este boala inflamatorie intestinală?
Boala inflamatorie intestinală este un termen umbrelă folosit pentru a descrie tulburările care implică inflamația cronică a tractului digestiv. Inflamația prelungită duce la deteriorarea tractului gastrointestinal. Boala inflamatorie intestinală cuprinde 2 afecțiuni:
- Colita ulcerativă: afecțiune care implică inflamație și răni (ulcere) de-a lungul zonei superficiale a intestinului gros (colon) și a rectului.
- Boala Crohn: se caracterizează prin inflamarea mucoasei tractului digestiv, care implică adesea straturile mai profunde ale tractului digestiv.
Atât boala Crohn cât și colita ulcerativă sunt caracterizate, de obicei, de apariția diareei, a sângerării rectale, a durerii abdominale, dar și a pierderii în greutate.
Manifestări și simptome
În funcție de severitatea inflamației și de locul în care apare, boala inflamatorie intestinală poate prezenta simptome diferite. Pot exista perioade de boală activă, urmate de perioade de remisie. Ca și simptome, boala inflamatorie intestinală include:
- Durere abdominală
- Diaree (uneori alternând cu constipația), ori cu nevoia urgentă de a merge la baie
- Balonare și gaze
- Pierderea poftei de mâncare sau scăderea în greutate în mod inexplicabil
- Mucus sau sânge în scaun
- Stomac deranjat
Foarte rar, boala inflamatorie intestinală poate cauza:
- Febră
- Probleme de vedere
- Oboseala
- Mâncărime și roșeață la ochi
- Greață și vomă
- Erupții cutanate și răni.
Cauze
Cauzele pentru boala inflamatorie intestinală sunt parțial cunoscute. Boala inflamatorie intestinală este considerată rezultatul unui cumul de factori: sistem imunitar, factori de mediu, factori genetici. Printre cele mai frecvente cauze care pot crește riscul de a dezvolta boala inflamatorie intestinală sunt următoarele:
- Istoricul familiei: persoanele care au un membru al familiei cu boală inflamatorie intestinală prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea.
- Sistemul imunitar: sistemul imunitar joacă un rol important în boala inflamatorie intestinală. În mod normal, sistemul imunitar apără organismul de patogeni. Patogenii sunt organisme care cauzează infecții și boli. Orice infecție bacteriană sau virală a tractului digestiv poate declanșa un răspuns imunitar negativ și poate afecta celulele tractului digestiv.
- Fumatul: este unul din principalii factori care conduc la apariția bolii Crohn. Mai mult decât atât, fumatul agravează durerea și alte simptome asociate cu boala Crohn.
- Vârsta: boala inflamatorie intestinală poate apărea la orice vârstă, dar majoritatea pacienților sunt diagnosticați înainte de vârsta de 35 de ani.
- Factori de mediu: boala inflamatorie intestinală este mult mai întâlnită în zonele dezvoltate. Mai mult decât atât, mâncarea cu multe grăsimi și alimentele procesate s-au dovedit a fi potențiali factori de risc care pot declanșa boala inflamatorie intestinală.
- Genul: boala inflamatorie intestinală afectează în mod egali bărbații și femeile. În general, colita ulcerativă este mult mai frecventă în rândul bărbaților cu vârsta de peste 45 de ani, comparativ cu femeile cu aceeași vârstă. Pe de altă parte, boala Crohn este mult mai frecventă în rândul femeilor și fetelor de peste 14 ani.
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: pot duce la creșterea riscului de a dezvolta boala inflamatorie intestinală sau să agraveze boala, în cazul celor afectați de boala inflamatorie intestinală.
Prevenție boala inflamatorie intestinală
Atunci când vine vorba de boala inflamatorie intestinală, patologia nu poate fi prevenită, însă se poate evita apariția anumitor crize, printr-o serie de schimbări ale stilului de viață. O dietă echilibrată, un regim alimentar moderat, mișcarea fizică, renunțarea la alcool și fumat, cât și evitarea stresului vă ajută la ameliorarea simptomelor și la prelungirea vieții. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să reduceți inflamația:
- Reduceți mâncărurile procesate, zahărul și alcoolul.
- Încercați o dietă de detoxifiere: dacă observați că anumite mâncăruri declanșează inflamație la nivelul tractului digestiv, ar fi bine să le eliminați. Cele mai frecvente mâncăruri care ar trebui eliminate, dacă vă confruntați cu probleme la nivel digestiv, sunt soia, laptele, citricele, legume florale (ardei roșu, paprika, roșii, cartofi albi).
- Reduceți nivelul de stres: încercați să găsiți activități care ajută la relaxare, chiar dacă doar pentru sunt pe perioade scurte. Indiferent dacă faceți meditație, apelați la o baie cu spumă, o simplă plimbare sau yoga, astfel de exerciții vă pot ajuta.
- Asigurați aportul de nutrienți: este important ca organismul dumneavoastră să aibă nutrienții vitali ca să lupe împotriva oricăror afecțiuni. Nutrienții necesari pot fi preluați din Vitamina B, Omega 3, Vitamina D și magneziu.
- Probioticele: vă pot ajuta la combaterea bateriilor care afectează tractul digestiv.
Boala inflamatorie intestinală este un tip de afecțiune cronică declanșată de o serie de factori externi. Deși nu poate fi vindecată, măsurile de prevenire vă pot ajuta să prelungiți perioadele de remisie și să reduceți episoadele acute ale bolii.
Surse de informare
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9357-crohns-disease#prevention
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15587-inflammatory-bowel-disease-overview#symptoms-and-causes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/symptoms-causes/syc-20353315