AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice porțiune a tractului digestiv nu funcționează cu forța și coordonarea lor normală, o persoană acuză o motilitate gastrointestinală problematică.

Există o varietate de tulburări de motilitate gastrointestinală, acestea pot afecta tractul gastrointestinal, de la partea superioară (esofag), până la cea inferioară (colon și rect).

Fiecare parte a tractului gastrointestinal (esofag, stomac, intestin subțire și intestin gros) are o funcție unică de îndeplinit în digestie și fiecare are un tip distinct de motilitate. Atunci când o parte a tractului gastrointestinal nu funcționează corect sau este afectată de diferiți alți factori apar simptomele care afectează motilitatea gastrointestinală și care pot însemna o motilitate intestinală accentuată sau o motilitate intestinală scăzută. În ambele cazuri, persoana acuză disconfort și simptome specifice.

Articolul prezintă simptomele unei tulburări de motilitate intestinală, cauzele acesteia, precum și sfaturi de dietă  și stil de viață pentru pacienții cu probleme de motilitate intestinală.

Cuprins:

Simptomele motilității intestinale

Motilitate este un termen utilizat pentru a descrie contracția mușchilor care amestecă și propulsează conținutul tractului gastrointestinal. Tractul gastrointestinal este împărțit în patru părți distincte separate de mușchii sfincterului, aceste patru regiuni au funcții distincte și modele diferite de motilitate (contracții).

Cele patru regiuni sunt: esofagul (care transportă alimentele către stomac), stomacul (amestecă alimentele cu enzime digestive și le macină până la o formă mai mult sau mai puțin lichidă), intestinul subțire (absoarbe nutrienții) și colonul (reabsoarbe apa și elimină reziduurile alimentare nedigerabile). O motilitate intestinală anormală sau o sensibilitate în orice parte a tractului gastrointestinal poate provoca simptome caracteristice.

Atunci când există o perturbare de motilitate intestinală, simptomele variază în funcție de tipul de afecțiune și de tipul de perturbare de motilitate intestinală (dacă este vorba despre o motilitate accentuată sau de o motilitate scăzută), dar în general printre acestea se numără:

 • Senzație de plenitudine gastrică
 • Balonare
 • Greață
 • Vărsături
 • Senzație de durere în stomac
 • Crampe stomacale
 • Crampe abdominale
 • Flatulență
 • Senzație de reflux
 • Constipație

Cauze motilitate intestinală

Cauzele care determină probleme de motilitate intestinală sunt numeroase și determinate de mai mulți factori, printre aceștia se numără:

 • Bolile degenerative care pot determina pseudo-obstrucții
 • Anumite medicamente cum ar fi: antidepresivele, diureticele, laxativele
 • Tulburările endocrine
 • Efortul fizic
 • Alimentația
 • Stresul emoțional

Complicațiile unor tulburări de motilitate intestinală sunt variate, în funcție de tipul de tulburare de motilitate intestinală de care suferă pacientul. Cea mai importantă complicație este pseudo-obstrucția intestinală, care este asociată frecvent cu o rată mare de mortalitate în principal pentru că deseori este diagnosticată tardiv.

Motilitate intestinală: stil de viață și dietă

Modificările stilului de viață și ale dietei alături de alte sfaturi pentru sănătatea intestinală pot ajuta la vindecarea tulburărilor de motilitate intestinală. Un aport de fibre crescut, poate ajuta pacienții care au tulburări de motilitate intestinală care se manifestă prin constipație sau incontinență fecală. Alimentele consumate trebuie să fie bogate în fibre și apă, de asemenea trebuie evitate alimentele care fermentează deoarece pot crește disconfortul legat de balonare, flatulență sau reflux gastroesofagian.

Un pacient care acuză tulburări de motilitate intestinală trebuie să mănânce de 6-8 ori pe zi, să evite alimentele grase, lactoza și orice aliment care poate provoca gaze. De asemenea, s-a demonstrat că deseori pacienții cu tulburări de motilitate intestinală pot suporta mai bine alimentele pasate, sau făcute piure. Suplimentele de vitamina B12, fier, calciu, acid folic, vitamina A, D, E, K, pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cel mai bun mod de a evita disconfortul creat de tulburările de motilitate intestinală sau de a ameliora disconfortul creat de acestea este un stil de viață sănătos. O dietă bogată în fibre, în special în fibre hidrosolubile, deoarece acestea ajută la evitarea constipației. În plus, fibrele hidrosolubile asigură o senzație de sațietate, fapt ce ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și, prin urmare, inclusiv la evitarea apariției problemelor de motilitate intestinală.

De asemenea, activitatea fizică regulată ajută, nu numai la menținerea greutății și la sănătatea sistemului cardiovascular, ci și la menținerea unei motilități intestinale sănătoase și la controlul situațiilor de stres și al stărilor de depresie, care sunt, de asemenea, un catalizator al problemelor de motilitate intestinală.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *