BOLIBoli digestive

Colecistita – cauze, simptome, tratament

Colecistita reprezintă, în cele mai multe cazuri, o complicație a litiazei biliare (a pietrelor la vezica biliară) și se manifestă, în general, prin blocarea de către pietrele vezicii biliare a tubului care duce în afara vezicii biliare. Astfel, rezultă o acumulare de bilă, care poate provoca inflamații.

Vezica biliară este un organ situat în partea dreaptă a abdomenului, cu rol în eliberarea sucurilor digestive către intestinul subțire. Boala apare atunci când acest proces nu se mai produce corect.

Cauze și factori care favorizează apariția bolii

Așa cum este menționat și mai sus, ceea ce cauzează în multe cazuri colecistită este litiaza biliară, adică acumularea de calculi biliari (pietre ale vezicii biliare), fenomen care conduce către inflamații ale vezicii. Există mai multe afecțiuni care cauzează apariția calculilor, după cum urmează:

  • diabetul;
  • guta;
  • dislipidemia;
  • ateroscleroza;
  • obezitatea.

Printre alți factori care pot duce la apariția pietrelor biliare: scădere bruscă în greutate, sarcini multiple, regim alimentar cu consum ridicat de grăsimi, anticoncepționale.

Alte cauze ale colecistitei:

  • o tumoare. Blocarea traseului bilei către intestinul subțire poate apărea și din cauza unei tumori;
  • o infecție virală;
  • probleme la nivelul vaselor de sânge, care afectează fluxul sanguin către vezica biliară;
  • un blocaj al conductelor biliare.

Alți factori de risc: consumul de alcool în exces, hepatita, pancreatita cronică.

Simptome

În funcție de simptomele asociate, colecistita poate fi:

  • cronică. Acest tip de colecistită provoacă: dureri abdominale, permanentă stare de oboseală, scăderea apetitului, crampe abdominale, episoade diareice, balonări după masă.
  • acută. În general, acest tip de colecistită provoacă dureri în zona superioară a abdomenului. Frecvent, durerea se mută către omoplatul drept și către umărul drept. Alte simptome asociate: greață, stări febrile, vărsături, scădere a poftei de mâncare, icter.

Tratament

În cazurile de colecistită este necesară tratarea la spital, pentru ca medicii să aibă un control cât mai bun asupra inflamației vezicii biliare. Inițial, se va avea grijă ca hidratarea să fie optimă. Astfel se va evita consumul alimentelor, acesta fiind înlocuit cu fluide administrate intravenos. Se mai folosesc analgezice și antibiotice (în situația în care colecistita este infecțioasă) și, de asemenea, medicamente antivomitive.

În multe cazuri, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea calculilor care blochează traseul bilei este inevitabilă. Intervenția poartă numele de colecistectomie, adică extirparea vezicii biliare, în urma căreia bila va merge din ficat direct către intestinul subțire, fără a mai fi stocată în vezica biliară.

Complicații

Netratată la timp, colecistita poate produce complicații grave, inclusiv poate pune în pericol viața pacientului. Primul semn al complicațiilor este apariția puroiului și a gangrenei la nivelul vezicii biliare, putându-se merge până la infecție generalizată în corp.

Recomandări

  • Evitarea unei alimentații bazate pe consumul de grăsimi. Se recomandă un regim alimentar bogat în legume, fructe și cereale integrale.
  • Pierderea rapidă în greutate favorizează apariția pietrelor la nivelul vezicii biliare. Astfel, atunci când vreți să slăbiți, e indicat să o faceți treptat (specialiștii recomandă câte un kilogram pe săptămână).
  • De evitat din alimentație sunt și produsele care conțin zahăr în cantități mari.
  • Pentru o digestie eficientă se recomandă ca ultima masă să fie luată cu cel puțin trei ore înainte de culcare.
  • Este indicată evitarea băuturilor carbogazoase.
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Viroza intestinală: cauze, simptome și metode de prevenție

3 Minute
Viroza intestinală, sau gastroenterita virală, este o infecție intestinală care include simptome precum diaree apoasă, crampe stomacale, greață sau vărsături…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Disbioza intestinală sau dezechilibrul florei intestinale: cauze și simptome

2 Minute
În intestin există trilioane de microorganisme care alcătuiesc microbiomul intestinal. Tractul gastrointestinal găzduiește numeroase bacterii, ciuperci și viruși care mențin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *