Sistemul digestiv începe cu cavitatea orală și glandele salivare și include stomacul, intestinul gros și intestinul subțire, dar și ficatul, pancreasul și vezica biliară. Ultimele procese ale digestiei, prin care organismul extrage substanțele nutritive din alimentele ingerate au loc la nivelul colonului.
Sistemul digestiv – componenta limfatică și imunitară
Sistemul digestiv comunică direct cu creierul la nivel hormonal. Mucoasa gastrointestinală are senzori limfatici care au capacitatea de a detecta substanțele periculoase sau toxice. Astfel se explică faptul că, atunci când în tubul digestiv pătrund aceste tipuri de substanțe, organismul reacționează prin greață, vărsături, diaree și inflamație.
Acest sistem este dotat cu nervi și celule imunitare. Studiile au arătat că imunitatea unei persoane este strâns legată de sănătatea florei bacteriene intestinale. În cazul în care aceasta se dereglează (de exemplu, ca urmare a administrării de antibiotice), specialiștii recomandă suplimente cu probiotice, care să restabilească echilibrul bacterian.
Tipuri de disfuncții intestinale
Cele mai frecvente tulburări de funcționare intestinală sunt legate de peristaltism (motilitate). Pentru a putea deplasa alimentele, intestinele își contractă mușchii și transportă reziduurile alimentare către exterior, în timp ce la nivelul fiecărui segment digestiv se produce extragerea nutrienților. Cel mai adesea, tulburările de motilitate duc la constipație, contracțiile lente și neregulate îngreunând și întârziind tranzitul intestinal. Aceste tulburări se asociază și cu balonarea, meteorismul, flatulența și tensiunea abdominală. Pentru combaterea acestora, se administrează de regulă, cu efecte benefice, medicamente și dispozitive medicale pe bază de simeticonă. Problemele de funcționare a intestinelor se pot manifesta, însă, și prin greață, vărsături sau diaree.
Alergiile alimentare se numără și ele printre cauzele tulburărilor digestive. Reacțiile imunitare la anumite substanțe pot genera inflamații și pot conduce la boli și afecțiuni intestinale cronice.
Deficitul enzimatic poate fi și el o cauză a disfuncțiilor intestinale. În această situație, organismul nu mai reușește să descompună toate moleculele alimentelor, iar absorbția nutrienților devine incompletă.