Enterocolita este o afecțiune gastrointestinală, ce poate afecta atât intestinul subțire, cât și intestinul gros, și care este produsă de infecția cu diferite tipuri de virusuri, ciuperci, bacterii sau alți paraziți. Caracterizată de inflamarea mucoasei din intestin, enterocolita apare mai des în rândul copiilor, dar este întâlnită și la adulți.
Enterocolita se manifestă, în general, în sezonul cald și este o afecțiune infecțioasă. Temperaturile ridicate cresc șansele ca alimentele să se altereze mai rapid și oferă un mediu propice pentru viruși sau bacterii.
Cauze
Enterocolita este cauzată de bacterii, precum E. Coli, Salmonella sau Shigella, de rotavirus, de enterovirus sau de paraziți giardia, iar transmiterea agenților infecțioși se poate realiza atât prin consumul de alimente infectate, cât și prin cel de apă infectată (în general, apa din piscine) sau prin contact direct cu o persoană infectată, care nu a respectat regulile minime de igienă.
În funcție de cauza care a declanșat afecțiunea, enterocolita poate fi de cinci tipuri:
- Enterocolită bacteriană: cauzată de bacterii precum E.Coli, Salmonella (cea mai periculoasă sursă de enterocolită) sau Shigella;
- Enterocolita virală: cauzată de diferite tipuri de virusuri;
- Enterocolita toxică: cauzată de o reacție adversă la anumite medicamente;
- Enterocolita parazitară: cauzată de paraziți intestinali (Giardia);
- Enterocolita mecanică: cauzată de leziunea intestinelor.
Simptome
Din fericire, enterocolita este o boală care manifestă simptome încă din prima fază, ceea ce înseamnă că este diagnosticată rapid și poate fi tratată corespunzător pentru ca pacientul să nu resimtă foarte mult timp efectele afecțiunii.
Printre principalele simptome ale enterocolitei, notăm:
- Greață;
- Vărsături;
- Crampe abdominale;
- Dureri musculare;
- Diaree;
- Febră;
- Deshidratare;
- Frisoane;
- Oboseală nejustificată;
- Stare generală proastă.
La copii, enterocolita se manifestă prin stări de greață, vărsături și prezența diareei. Copiii și adolescenții tineri prezintă, în general, enterocolită virală, care circulă rapid în comunități (grădiniță, școală), iar cauza principală este rotavirusul, ce poate fi transmis atât de la o persoană la alta, cât și prin atingerea unor obiecte contaminate. În mod normal, simptomele se vor ameliora după trei, patru zile, iar la finalul unei săptămâni pacientul va reveni la starea normală de sănătate.
Alte simptome importante care anunță enterocolita la copii:
- Sensibilitate în zona abdomenului;
- Febră;
- Paliditate;
- Agitație, stare de neliniște.
Tratament
În cazul formelor ușoare de enterocolită, principalul obiectiv al pacientului este acela de a menține organismul hidratat. Totuși, în momentul apariției simptomelor importante, se recomandă un consult medical de specialitate pentru a identifica exact cauza care a dus la apariția enterocolitei și pentru ca medicul să prescrie un tratament corect.
Se va prescrie un tratament cu antibiotice în cazul în care enterocolita a fost cauzată de anumite bacterii, dar există și cazuri, în funcție de sensibilitatea pacientului și de istoricul medical, în care medicul va evita antibioticele pentru a nu afecta flora intestinală.
În tratarea enterocolitei se pot administra medicamente pentru reducerea durerilor și crampelor intestinale (NoSpa, Scobutil), medicamente pentru oprirea vărsăturilor (Emetiral, Metoclopramid) sau pentru reducerea stării febrile (Panadol).
Imediat după diagnosticare, trebuie avut în vedere un regim alimentar extrem de strict, în special în perioada de debut a afecțiunii:
- Orez;
- Carne fiartă;
- Supă;
- Mere rase.
De asemenea, consumul de alcool, mâncărurile prăjite și picante și alimentele grase sunt complet interzise.