AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Gastroenterita: cauze și manifestări

Gastroenterita apare atunci când stomacul și intestinele sunt iritate și inflamate, provocând simptome precum diaree, greață și vărsături. De obicei, gastroenterita este cauzată de o infecție virală sau bacteriană.

Articolul prezintă cauzele, simptomele, precum și regimul recomandat în cazurile de gastroenterită.

Ce este gastroenterita?

Gastroenterita este o afecțiune declanșată de inflamarea sistemului digestiv, provocând crampe abdominale, diaree și vărsături. În multe cazuri, gastroenterita se vindecă de la sine în câteva zile.

Principala complicație a gastroenteritei este deshidratarea, dar aceasta poate fi prevenită dacă se înlocuiește lichidul pierdut prin vărsături și diaree. Persoanele care suferă de gastroenterită acută pot avea nevoie de lichide administrate intravenos.

Printre cauzele care provoacă gastroenterita se numără cele mai frecvente infecții digestive precum: virușii, bacteriile, toxinele bacteriene, paraziții, dar și anumite substanțe chimice și unele medicamente.

Cauzele gastroenteritei

Cea mai frecventă cauză care provoacă gastroenterita este un virus (gastroenterita virală), principalele fiind rotavirusul și norovirusul.

Rotavirusul este cea mai frecventă cauză din lume a diareei la sugari și copii mici. Norovirusul este cea mai frecventă care provoacă gastroenterita acută.

Deși nu la fel de frecvente, bacterii precum E.coli și solmonela pot, de asemenea declanșa gastroenterita. Gastroenterita bacteriană se răspândește de obicei prin intermediul păsărilor de curte, ouăle acestora, sau carnea care nu a fost preparată termic suficient.

Salmonella poate fi, de asemenea, răspândită prin intermediul păsărilor de curte.

Microorganisme precum giardia și cryptosporidium, ce pot fi contractate consumând apă contaminată sau înotând în apă contaminată pot, la rândul lor să provoace gastroenterita. Mai există și alte cauze mai puțin obișnuite care provoacă gastroenterita.

Printre acestea se numără:

  • Intoxicația cu metale grele (arsenic, cadmiu, plumb sau mercur)
  • Toxinele care s-ar putea găsi în anumite fructe de mare
  • Medicamentele precum: antibioticele, antiacidele, laxativele și medicamentele folosite în chimioterapie

Gastroenterita: simptome

Principalul simptom al gastroenteritei este diareea.

Un alt efect este malabsorbția nutrienților care apare din cauza distrugerii celulelor intestinale. De asemenea, virusul poate perturba reabsorbția apei și induce diaree secretorie, care este responsabilă pentru scaunele lichide și moi.

În afară de diaree, alte simptome pe care le provoacă gastroenterita includ:

  • Dureri sau crampe abdominale
  • Greață și vărsături
  • Febră
  • Dureri de cap și dureri în tot corpul

Majoritatea oamenilor se recuperează rapid, dar simptomele pot fi mai grave la bebeluși, copii mici, adulți în vârstă sau la orice persoană cu probleme ale sistemului imunitar.

Diareea și vărsăturile pot provoca deshidratare într-o perioadă scurtă de timp. Semnele de deshidratare includ:

  • Sete extremă
  • Cantitate de urină mai mică decât de obicei
  • Urină de culoare mai închisă
  • Obraji sau ochi înfundați
  • Amețeală
  • Slăbiciune generală

Cum te poți infecta cu gastroenterită?

Există mai multe modalități prin care se poate răspândi gastroenterita:

  • Contactul cu o persoană infectată
  • Alimente sau apă contaminate
  • Mâini nespălate după folosirea toaletei sau după schimbarea unui scutec

Oricine se poate îmbolnăvi de gastroenterită, dar șansele sunt crescute în cazul persoanelor care împart spațiile de locuit sau de luat masa cu mai multe persoane cum ar fi:

  • Copiii aflați la grădiniță sau în tabără
  • Persoanele aflate în casele de bătrâni
  • Studenții care locuiesc în cămine
  • Personalul militar
  • Deținuții din închisori
  • Pacienții internați în spital
  • Pasagerii navelor de croazieră

Regim gastroenterită

În primele faze ale gastroenteritei se recomandă repaosul alimentar pentru a evita stresul suplimentar asupra stomacului și intestinelor și pentru a ușura cursul procesului inflamator. După ce organismul dă semne că începe să tolereze anumite alimente, acestea trebuie reintroduse treptat.

Pentru că dieta pacientului cu gastroenterită trebuie să ajute la redobândirea nutrienților pierduți, aceasta trebuie să conțină carbohidrați complecși proveniți din carne slabă de pui ori pește, cereale integrale și electroliți proveniți din fructe precum bananele.

De asemenea, hidratarea este esențială, iar pentru aceasta puteți apela la produse de rehidratare orală disponibile în farmacii.

Surse:
https://www.webmd.com/
https://www.mayoclinic.org/
https://my.clevelandclinic.org/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Prolaps vaginal: cauze, simptome și recomandări

2 Minute
Prolapsul vaginal, sau prolaps uterin, apare atunci când mușchii planșeului pelvin se întind și se slăbesc până când nu mai…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

3 Minute
Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *