Boli digestive

Intoleranța la histamină: cauze, simptome și dieta recomandată

Histamina este un mesager chimic care aparține grupului de amine biogene, aceasta găsindu-se în mod normal în multe alimente. Histamina obținută prin alimentație nu constituie o problemă câtă vreme aceasta este metabolizată rapid de DiAminOxidaza (DAO) existența in organism. Intoleranța la histamină este consecința incapacității organismului de a sintetiza DAO, iar de aici rezultă o acumulare de histamină în organism. 

Ce este intoleranța la histamină

Histamina are câteva funcții majore:

  • Transmite mesaje către creier
  • Determină eliberarea de acid gastric, care ajută digestia
  • Îndeplinește un rol cheie in reacția inflamatorie cauzată de infecții, răni sau alergii.

Intoleranța la histamină nu înseamnă o sensibilitate la histamină, ci arată faptul că există un exces al acestui compus chimic. Când nivelurile de histamină nu au valori normale, funcționarea normală a organismului poate fi afectată. Multe alimente au un conținut ridicat de histamină și alte afecțiuni sau medicamente pot contribui la această intoleranță. Intoleranța la histamină apare atunci când corpul nu poate metaboliza o cantitate suficientă din acest compus chimic în intestine, ceea ce face ca nivel său să crească.

Simptomele intoleranței la histamină

Intoleranța la histamină se poate manifesta la nivelul plămânilor sau pielii, însă cele mai obișnuite simptome sunt gastrointestinale. Cei care suferă de această afecțiuni au simptome precum diaree, dureri de cap, balonare, dureri abdominale, nas înfundat, ochi roșii, amețeli sau palpitații.

Cauzele intoleranței la histamină

Aproape toate alimentele și băuturile conțin o anumită cantitate de histamină. Cantitatea crește pe măsură ce mâncarea se învechește sau fermentează, arată www.medicalnewstoday.com. Printre alimentele și băuturile care sunt bogate în histamină se numără:

  • Alcoolul
  • Brânza maturată
  • Conservele, murăturile și alimentele fermentate
  • Produsele afumate
  • Spanacul
  • Vinetele
  • Oțetul
  • Peștele la conservă

Alimentele care pot determina creșterea nivelului de histamină sunt majoritatea citricelor, cacao și ciocolata, roșiile, albușurile de ou și peștele. O multitudine de bacterii, inclusiv contaminanții obișnuiți din alimente, pot produce histamină în intestin. Totodată, anumite bacterii pot afecta sănătatea pereților intestinali.

Cum este diagnosticată intoleranța la histamină

Medicii specialiști ajung la acest diagnostic de regulă după ce exclude alte afecțiuni cu simptome similar. Ei pot cere realizarea de teste pentru alergii și intoleranțe alimentare. Medicul gastroenterolog poate testa pacientul pentru boala celiacă, intoleranță la lactoză sau sindromul intestinului iritabil și, de obicei, îi va recomanda să țină un jurnal alimentar, pentru a identifica astfel simptomele și obiceiurile alimentare. De asemenea, medicii pot verifica nivelurile DAO prin teste de sânge.

Ce poți face dacă ai intoleranță la histamină

În cazul în care suspectezi că ai intoleranță la histamină, medicul îți poate recomanda o dietă bazată pe alimente sărace în histamină. De obicei, aceasta înseamnă limitarea consumului de alimente cu conținut bogat de histamine, și nu excluderea lor totală. Unele studii au arătat că această dietă joacă un rol important în confirmarea diagnosticului și poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Exemple de alimente pentru intoleranța la histamină: pește proaspăt, înlocuitori ai laptelui, albușuri de ouă (gătite), majoritatea legumelor proaspete, exceptând roșiile și vinetele, majoritatea fructelor, exceptând citricele și cireșele, laptele proaspăt, pasteurizat și produsele din lapte.

DAOSiN este un supliment alimentar destinat celor cu deficit de DiAminOxidază (DAO), ce ajută la tolerarea alimentelor care în mod normal le produc acestora disconfort. Produsul conţine DAO  de origine naturală.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Viroza intestinală: cauze, simptome și metode de prevenție

3 Minute
Viroza intestinală, sau gastroenterita virală, este o infecție intestinală care include simptome precum diaree apoasă, crampe stomacale, greață sau vărsături…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Disbioza intestinală sau dezechilibrul florei intestinale: cauze și simptome

2 Minute
În intestin există trilioane de microorganisme care alcătuiesc microbiomul intestinal. Tractul gastrointestinal găzduiește numeroase bacterii, ciuperci și viruși care mențin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *