E posibil ca uneori, atunci când dorim să slăbim, să apelăm la tot felul de diete și remedii, în speranța că vom obține rezultate rapid. Printre acestea se numără utilizarea de laxative. Dar utilizarea acestora pentru slăbit, fără recomandarea medicului, poate declanșa o serie de problemele la nivelul colonului. Laxativele sunt potrivite în situațiile când ne confruntăm cu imposibilitatea de a merge la baie sau când suntem balonați.
Articolul descrie ce sunt laxativele, când și cum ar trebui utilizate, de ce e important să utilizăm laxative doar atunci când avem nevoie. De asemenea, articolul oferă detalii despre laxative folosite în curele de slăbire. Pot fi folosite în curele de slăbire în condiții de siguranță? La ce riscuri ne expunem atunci când folosim laxative pentru slăbit rapid?
Laxativele sunt disponibile într-o gamă variantă: laxative capsule, tablete sau soluții. Laxativele se pot administra atât pe cale orală, cât și intrarectal. Dar ce sunt mai exact laxativele?
Ce sunt laxativele?
Laxativele sunt suplimente alimentare, care ajută organismul să elimine toxinele și stimulează tranzitul intestinal. Laxativele se folosesc pentru constipație. Dar în timp, laxativele au ajuns să fie din ce în ce mai utilizate în curele de slăbire pentru că sunt ușor de procurat și nu este necesară rețetă. Totuși, administrarea de laxative în alte scopuri decât cele destinate, poate reprezenta un risc real pentru sănătate.
Tipuri de laxative
-
Laxative de volum
Sunt laxativele utilizate pentru creșterea volumului fecal, de obicei în tratamentele de lungă durată ale constipației. Sunt produse din alimente pe bază de grâu sau pe bază de Citrucel, Metamucil sau Perdiem (ingrediente vegetal – naturale).
-
Laxative osmotice
Sunt laxativele utilizate pentru înmuierea scaunului, prin creșterea cantității de apă – de exemplu: fosfatul de sodiu, laptele de magneziu sau dizaharide neabsorbabile, precum lactuloza sau sorbitol.
-
Laxative stimulante
Sunt laxativele utilizate pentru stimularea pereților tractului digestiv, accelerând mișcările intestinale. De obicei, aceste laxative își fac efectul într-un termen de 6 – 12 ore.
-
Laxative pentru balsam de scaun
Sunt laxativele utilizate în reducerea tensiunii superficiale a scaunelor. Acest tip de laxative absorb mai multă apă și permit astfel scaunului să devină mai moale. Laxativele pentru balsam de scaun își fac, de obicei, efectul în termen de 12 – 72 de ore.
Pe lângă aceste tipuri de laxative, există și laxative naturale care, conform mai multor studii de specialitate, permit acționarea din timp asupra problemei cu care se confruntă pacientul, fiind considerate unele din cele mai eficiente laxative pentru slăbit, recomandate însăși de specialiști. Laxativele naturale sunt următoarele:
- Sucul de lămâie: acționează ca agent de curățare pentru intestine. Are un conținut ridicat de sare și ajută la eliminarea rapidă și ușoară a scaunului.
- Mango: sporește frecvența scaunului, forma și consistența și are de asemenea impact pozitiv și asupra compoziției microbiene. Acționează asupra inflamației intestinale.
- Stafidele: conținut bogat de fibre, sunt utilizate în special de către femeile însărcinate, fără a prezenta efecte secundare.
- Semințele sau Alsi: conținut ridicat de fibre
- Uleiul de ricin: este utilizat de secole ca remediu împotriva constipației, are rol și în eliminarea viermilor intestinali.
Laxativele și pierderea în greutate
Când vine vorba de pierderea în greutate, laxativele sunt o soluție la îndemână. Laxativele pot produce efecte rapide pentru pierderea în greutate, dar rezultatele obținute sunt de scurtă durată. Mai multe tipuri de laxative funcționează prin retragerea apei din corp direct în intestine, ceea ce permite scaunului să absoarbă mai multă apă și să treacă mai ușor.
Prin această metodă, apa eliminată este apa care se excretă prin scaun. Astfel, dacă se doresc rezultate cu eficiență pe termen lung, laxativele nu sunt metoda ideală, cu toate că mai mult de 4% din populația generală consumă astfel de suplimente.
Riscurile folosirii laxativelor
Utilizarea excesivă de laxative înseamnă expunerea la mai multe riscuri, precum:
- Deshidratare
- Dezechilibru electrolitic: scăderea substanțelor electrolitice de la nivelul fluidelor corpului – sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor – ce poate provoca confuzie, convulsii sau chiar comă
- Dependență
- Insuficiență renală
- Leziuni gastrointestinale
Laxativele pot oferi rezultate rapide în ceea ce privește slăbitul, însă acestea nu sunt suplimente alimentare dedicate slăbitului. Pentru cure de slăbit eficiente și sănătoase, este întodeauna să vă adresați medicului.
Descoperiți în continuare care sunt cele mai indicate diete pentru slăbit în mod sănătos.