AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlimentație sănătoasăBoli digestiveLIFE STYLE

Top alimente care balonează și pe care trebuie să le eviți

Balonarea apare atunci când stomacul se umflă, ceea ce poate apărea adesea după mese pentru că există anumite alimente produc balonarea. Balonarea este rareori un semn al unei afecțiuni medicale grave, dar poate provoca durere și disconfort.

Articolul prezintă o listă de alimente care balonează și produc gaze, precum și ce puteți face pentru a evita disconfortul balonării.

Simptomele balonării

Este posibil să fiți balonat dacă:

 • vă simțiți burta plină sau mai mare ca de obicei
 • aveți dureri abdominale sau disconfort
 • suferiți de flatulență

Cauzele balonării

Cel mai frecvent motiv al balonării este acumularea de gaze în intestin.

Acest lucru poate apărea ca urmare a consumului unor alimente care balonează sau al unor băuturi care au acest efect. De asemenea, balonarea, precum și durerile și crampele abdominale pot fi cauzate și de anumite afecțiuni sau probleme digestive, cum ar fi:

Alimente care balonează

Printre cele mai frecvente alimente care balonează se numără:

 • Leguminoasele

Leguminoasele precum fasolea și lintea sunt alimente care balonează deoarece conțin oligozaharide care sunt zaharuri pe care organismul le descompune cu dificultate.

Acest lucru duce la fermentație și la acumularea de gaze în intestine.

Înmuierea fasolei și a lintei înainte de gătire poate face ca aceste alimente să fie mai puțin susceptibile de a crea gaze în exces.

 • Lactatele

Trei din patru persoane își pierd la un moment dat capacitatea de a digera lactoza, principalul carbohidrat din lactate. Intoleranța la lactoză poate provoca balonare și alte probleme digestive destul de grave.

 • Cerealele precum: grâul, hrișca, orzul

Aceste cereale sunt bogate în fibre, dar sunt fibre insolubile, care nu se descompun bine în timpul procesului de digestie.

În general, sunt considerate alimente care balonează acele alimente care necesită un timp mai mare de digestie și rămân astfel timp îndelungat în intestin. Acest lucru duce la fermentarea lor și, prin urmare, la producerea de gaze.

 • Legumele crucifere

Aceste legume pline de vitamine, printre care se numără: varza, broccoli și conopida intră, de asemenea, în lista de alimente care balonează deoarece conțin zaharuri greu de digerat.

Gătitul acestor legume le poate face mai ușor de digerat.

 • Ceapa și usturoiul

Ceapa și usturoiul sunt considerate alimente care balonează deoarece conțin o fibră solubilă, numită fructan, care rămâne multă vreme în intestin și provoacă balonare.

 • Merele și pepenele roșu

Atât merele, cât și pepenele roșu, sunt considerate alimente care balonează din cauza conținutului bogat de fructoză și de fibre, care pot fermenta în intestinul gros producând gaze și balonare.

 • Îndulcitorii artificiali

Astfel de produse provoacă balonare deoarece ajung neschimbate în intestinul gros unde bacteriile intestinale se hrănesc cu ele.

 • Berea și băuturile carbogazoase

Atât berea cât și băuturile carbogazoase conțin acid, lucru care provoacă senzația de balonare. În plus, îndulcitorii din băuturile carbogazoase au același efect. De asemenea, berea este făcută din surse de carbohidrați care fermentează.

Există anumite alimente care balonează în sarcină sau anumite alimente care balonează în alăptare?

Balonarea în timpul sarcinii este un disconfort cu care se confruntă multe femei, precum și în timpul alăptării, dar nu există alimente care balonează cu precădere în aceste perioade.

Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/bloating/
https://www.medicalnewstoday.com/
https://www.healthline.com/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *