Boala Basedow-Graves a fost descoperită în anii 1800 de medicul irlandez Robert Graves, cel care dă și numele bolii. Această boală este cauzată de hipersecreția de hormoni tiroidieni și este o boală autoimună a sistemului endocrin. Această boală provoacă hipertiroidism, apariția gușii și a exoftalmiei (protruzia globilor oculari).
Cauze
Nu se cunoaște cu exactitate de ce apare boala. Se știe însă că este autoimună, adică sistemul imunitar confundă ceva sănătos, propriu organismului, cu ceva bolnav și îl atacă. În acest caz, este vorba despre receptorul TSH, care este confundat de organism cu un factor exterior, potențial periculos și începe să producă anticorpi împotriva sa. Acest lucru duce la producerea de hormoni tiroidieni în exces și la creșterea glandei tiroide.
Predispoziția genetică și alte boli deja existente (hepatita B, hepatita C, rubeola congenitală) sunt luate în calcul de specialiști, atunci când se vorbește de posibile cauze. De asemenea, factorii de mediu ar putea avea o influență în apariția bolii Basedow-Graves. Alți factori care favorizează instalarea ei sunt: vârsta înaintată, sexul (se manifestă mai mult în rândul bărbaților), hormonii sexuali și hormonii de stres.
Simptome
Dincolo de creșterea în volum a gușii, cauzată de mărirea glandei tiroide și de proeminența globilor oculari (mușchii și țesuturile din jurul ochilor sunt afectate de sistemul imunitar), există numeroase alte simptome și manifestări clinice:
- tulburări cardiovasculare (aritmii, extrasistole, creșterea pulsului);
- dureri de cap;
- diaree;
- transpirație abundentă;
- scădere în greutate pe fondul menținerii apetitului;
- vărsături;
- termofobie (intoleranță la căldură);
- dereglări menstruale (chiar amenoree – lipsa menstruației);
- pierderea libidoului;
- disfuncții erectile;
- slăbiciune musculară, care poate merge până la atrofierea mușchilor;
- tremuratul extremităților (mâini și picioare);
- dermopatia Graves (îngroșarea și înroșirea pielii, în general, în zona picioarelor);
- anxietate;
- insomnie.
Diagnostic
Medicul endocrinolog este cel care pune diagnosticul în cazul pacienților cu Boala Basedow-Graves. De multe ori, aceștia ajung mai întâi fie la oftalmolog, fie la cardiolog sau gastroenterolog, din cauza simptomatologiei pe care o prezintă. Endocrinologul va face o analiză clinică și va cere câteva teste: dozarea pentru hormoni (T3, T4 și TSH) și pentru auto-anticorpi (TRAb și ATPO), în funcție de care va stabili dacă pacientul are sau nu boala Boala Basedow-Graves.
Tratament
Există mai multe modalități de a menține sub control funcția glandei tiroide, astfel simptomele putându-se ameliora în mare măsură sau chiar în totalitate.
- Terapia medicamentoasă este cea mai comună. Se recomandă antitiroidiene (Thyrozol, Propylthiouracil, Carbimazol), pentru o cură de maximum doi ani. Cu ajutorul acestor medicamente, nu se vor mai produce hormoni în exces.
- Terapia cu iod radioactiv. Pentru a produce hormoni, tiroida are nevoie de iod, astfel, prin introducerea de iod radioactiv, acesta va ajunge în celule și le va distruge pe cele care sunt hiperactive. Cel mai devreme, acest tratament va da rezultate în câteva săptămâni.
- Acționează mai ales asupra efectelor pe care le au hormonii.
- Atunci când celelalte tratamente nu dau rezultate sau atunci când gușa este voluminoasă, se poate interveni chirurgical. Prin această intervenție, se îndepărtează o porțiune din glanda tiroidă.
Prevenție
Apariția bolii nu poate fi prevenită, însă atunci când ea este deja instalată, dincolo de tratament, există lucruri care se pot face pentru a ajuta la diminuarea simptomelor: adoptarea unui stil de viață sănătos (alimentație bogată în legume și fructe, odihnă minimum 7-8 ore pe noapte, hidratare adecvată, mișcare fizică) și eliminarea, pe cât posibil, a stresului care poate agrava simptomele.