Sindromul Cushing a fost descris pentru prima dată de chirurgul și neurologul american Harvey Cushing (unul dintre fondatorii neurochirurgiei moderne) în anul 1932. Un studiu făcut în Danemarca arată că doar o persoană la un milion este afectată de această boală. Persoanele care suferă de sindromul Cushing au un risc de 4 ori mai crescut de a deceda din cauze cardio-vasculare comparativ cu populația generală.
Sindromul Cushing reprezintă o afecțiune cauzată de expunerea prelungită la cortizol (cortizolul este un hormon steroid produs de glanda suprarenală). Boala mai este cunoscută sub numele hipercortizolism, Sindromul Itsenko-Cushing sau hiperadrenocorticism.
Cauze
Sindromul Cushing poate să apară în doar două situații: după administrarea în exces de medicamente care conțin cortizol (de exemplu prednison) și în cazul apariției unor tumori. Cazuri de tumori care pot cauza sindromul Cushing:
- adenom hipofizar;
- neoplazii endocrine multiple de tip 1;
- complexul Carney.
Simptome
Simptomele în cazul sindromului Cushing pot varia de la ușoare până la severe. Iată care sunt principalele manifestări apărute din cauza acestei afecțiuni:
- creștere progresivă în greutate;
- apariția unor depozite de grăsime în zona feței, între umeri și în zona taliei;
- mâini și picioare subțiri;
- dureri de cap;
- stare de oboseală cronică;
- vergeturi pe piele, în special în zona brațelor, a sânilor, a abdomenului și a coapselor;
- piele sensibilă care se învinețește foarte ușor;
- acnee;
- rănile se vindecă mult mai greu;
- pilozitate crescută în cazul femeilor;
- menstruație neregulată sau inexistentă;
- disfuncții erectile la bărbați;
- depresie.
Riscuri și complicații
Sindromul Cushing afectează mai frecvent persoane cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, din care aproximativ trei sferturi sunt femei.
Din cauza sindromului Cushing pot apărea probleme medicale precum:
- pierderea densității osoase;
- diabet de tip 2;
- hipertensiune arterială.
Riscul de deces este crescut în cazul persoanelor care au suferit operații chirurgicale de îndepărtare a tumorilor, dacă acestea nu au fost rezecate în totalitate.
Abordări terapeutice
În funcție de rezultatul analizelor, medicul va stabili cauza care a dus la apariția bolii și va impune tratamentul potrivit. Cele mai multe dintre cazuri pot fi tratate și vindecate.
În cazul în care există o tumoare, aceasta va fi îndepărtată chirurgical, iar tratamentul ulterior va fi făcut prin chimioterapie sau radiații.
Recomandări
Speranța de viață în cazul celor care suferă de sindromul Cushing este în general una normală.
Dacă prezentați unele dintre simptomele de mai sus, mergeți la medic imediat. Boala poate fi vindecată în majoritatea cazurilor.