Tireotoxicoza este denumirea dată efectelor clinice care se manifestă ca urmare a unui exces de hormoni tiroidieni în sânge. Hormonii produși de glanda tiroidă controlează cât de repede sau de încet funcționează organismul (rata metabolică). O cantitate prea mare de hormoni tiroidieni accelerează metabolismul și determină semnele și simptomele care indică tireotoxicoza.
Articolul prezintă cauzele, simptomele, precum și metodele de diagnostic pentru tireotoxicoză.
Ce este tireotoxicoza?
Glanda tiroidă (un mic organ în formă de fluture situat în partea inferioară, din față, a gâtului) produce hormoni care ajută organismul să utilizeze energia, să se încălzească și să mențină organele interne în stare de bună funcționare. Tireotoxicoza apare atunci când există o concentrație prea mare de hormoni tiroidieni în sânge.
Din acest motiv, deseori se asociază tireotoxicoza cu hipertiroidia, dar acestea sunt afecțiuni diferite și pot avea simptome diferite.
Tireotoxicoza: simptome
În mod normal, hormonii tiroidieni ajută organismul să ardă energia la viteza potrivită. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni pot afecta pacientul în mai multe moduri diagnosticând astfel tireotoxicoza.
Semnele și simptomele tireotoxicozei includ:
- Diaree
- Pierdere în greutate (deși aproximativ 10% dintre pacienți iau în greutate din cauza apetitului crescut)
- Tremurături (în special la nivelul mâinilor)
- Transpirație excesivă
- Creșterea ritmului cardiac (palpitații)
- Hiperactivitate
- Agitație
- Anxietate
- Modificări de stare
- Senzație de căldură (deși 10% dintre pacienți se plâng din pricina senzației de frig)
- Subțierea părului
- Umflături sau noduli la nivelul glandei tiroide (gușă tiroidiană)
Unele simptome pot apărea doar la pacienții cu boala Graves (afecțiune autoimună), inclusiv simptomul de ochi apoși, modificări ale pielii la nivelul picioarelor și umflături ale vârfurilor degetelor.
La femei, tireotoxicoza poate afecta, de asemenea, menstruația și să provoace cicluri neregulate și, dacă este severă, o fertilitate scăzută.
Tireotoxicoza poate avea și alte simptome mai rare: căderea părului și mâncărimi.
Tireotoxicoza: cauze
Principala cauză a tireotoxicozei este hipertiroidismul, adică o hiperactivitate a glandei tiroide, care duce la producere de hormoni tiroidieni în exces.
Cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni includ:
- Boala Graves: această afecțiune autoimună provoacă tireotoxicoza autoimună sau tiroidita autoimună cu tireotoxicoză. Este cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului și a tireotoxicozei, pentru că determină sistemul imunitar să atace cu anticorpi celulele glandei tiroide. Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute, dar este cunoscut faptul că aceasta determină creșterea în volum a glandei tiroide, de unde și denumirea de tireotoxicoză cu gușă difuză
- Nodulii: nodulii care apar pe glanda tiroidă pot afecta cantitatea de hormoni produsă de aceasta.
- Tiroidita: un virus sau o bacterie, anumite medicamente (precum litiul) sau chiar propriul sistem imunitar pot duce la inflamarea glandei tiroide determinând-o astfel să elibereze prea mulți hormoni în sânge determinând, mai apoi, tireotoxicoza
- Suplimentele pentru tiroidă (tireotoxicoza facitia): unele persoane urmează tratament cu hormoni tiroidieni pentru diferite afecțiuni, cum ar fi hipotiroidismul și, în unele cazuri, acest tratament poate determina tireotoxicoza
Tireotoxicoza: diagnostic
Pentru a diagnostica tireotoxicoza, medicul va pune întrebări despre simptomele pacientului, despre tratamentele medicamentoase și va verifica pulsul.
Pentru diagnosticarea completă, se va face o analiză de sânge care măsoară cantitatea de hormon de stimulare a tiroidei, sau TSH.
Este posibil ca medicul să solicite mai multe teste de sânge pentru a găsi cauza exactă. În unele cazuri, medicul s-ar putea să examineze mai bine glanda tiroidă cu ajutorul unei ecografii.
Tireotoxicoza: tratament
În cazul bolii Graves și a altor tipuri de hipertiroidism, medicamentele numite agenți antitiroidieni pot împiedica glanda tiroidă să producă prea mulți hormoni.
Iodul radioactiv poate distruge celulele tiroidiene. Deși acest tratament poate părea înfricoșător, are o istorie îndelungată și, în general, este sigur și funcționează bine.
Beta-blocantele ajută la ameliorarea anumitor simptome, cum ar fi pulsul accelerat și tremuratul mâinilor, dar nu reduc nivelul de hormoni.
În cazuri mai grave, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregii glande tiroide.
Tireotoxicoza: regim alimentar
Alimente indicate:
- Alimente cu un conținut scăzut de iod (sare neiodată, albuș de ou, legume proaspete, uleiuri vegetale, fructe)
- Legume crucifere (varza, conopida, broccoli)
- Alimente bogate în seleniu (paste făinoase și cereale integrale, gălbenuș de ou, spanac)
- Alimente bogate în fier (stafide, ciocolată neagră, carne de vită, spanac, năut)
- Alimente care conțin calciu și vitamina D (lactate, broccoli, somon și ton)
- Anumite condimente (turmeric, ardeiul verde)
Alimente de evitat:
- Alimente bogate în iod
- Soia
- Gluten
- Cofeina