BOLIBoli endocrine

Tiroidita autoimună Hashimoto

Tiroidita autoimună Hashimoto (Stroma Hashimoto sau Tiroidita limfocitară cronică) definește o afecțiune în care sistemul imunitar începe să atace glanda tiroidă și este considerată principala cauză a hipotiroidismului primar.

Posibile cauze și factori de risc

Printre cercetători, părerile sunt împărțite: în timp ce unii suspectează că aceasta este provocată de un virus sau de o bacterie, alții o pun pe seama bagajului genetic. Tiroidita Hashimoto are o prevalență dublă la femei, față de bărbați. Printre factorii favorizanți se numără: vârsta de peste 30 de ani, expunerea la radiații, afecțiunile cromozomiale, predispoziția genetică sau alte boli autoimune (lupus eritematos, diabet de tip 1, artrită reumatoidă, boala Addison, vitiligo, anemia pernicioasă etc.).

Simptome

Deși la început poate fi asimptomatică, pe măsură ce avansează, aceasta poate genera mărirea în volum a glandei tiroide. Printre simptomele cele mai frecvente ale tiroiditei autoimune Hashimoto se numără: creșterea în greutate, oboseala, depresia, umflarea gâtului și/sau a limbii, alopecie, unghii fragile, piele uscată, sensibilitate la frig, dureri musculare și articulare, hemoragii menstruale severe.

Complicații

În cazurile mai grave, această afecțiune predispune pacienții la probleme cardiace (cardiomegalie, insuficiență cardiacă), tulburări psihice și mentale (depresie, retard), mixedem, gușă, iar în cazul femeilor însărcinate poate crește riscul malformațiilor congenitale la făt.

Diagnostic

Cel mai frecvent, pacienții se prezintă la medic atunci când observă o mărire nefirească a tiroidei, situată în partea anterioară a gâtului (gușa). De obicei, aceasta este nedureroasă, mai elastică decât tiroida sănătoasă, netedă sau nodulară. Din punct de vedere anatomo-patologic, s-a observat prezența unui infiltrat excesiv de limfocite cu foliculi limfoizi și cicatrizare. Diagnosticarea implică efectuarea unor analize specifice de laborator, în urma cărora vor fi determinate nivelurile de TSH, T4 și Anti-TPO (anticorpi care acționează împotriva peroxidazei tiroidiene)

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Tireotoxicoza: ce este, cauze și simptome

3 Minute
Tireotoxicoza este denumirea dată efectelor clinice care se manifestă ca urmare a unui exces de hormoni tiroidieni în sânge. Hormonii…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Gușa nodulară: ce este și cum o tratăm?

2 Minute
Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture situată în gât, deasupra sternului. De obicei, o tiroidă de dimensiuni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *