Boala polichistică hepatică este o afecțiune genetică rară. Boala polichistică hepatică determină apariția de chisturi benigne, de diferite dimensiuni, în tot ficatul. Aceste chisturi se măresc în timp, dar adesea nu provoacă niciun simptom.
Majoritatea persoanelor care suferă de boala polichistică hepatică încep să aibă simptome după vârsta de 50 de ani. De asemenea, simptomele afectează femeile în proporție mai mare decât bărbații.
Articolul prezintă ce este boala polichistică hepatică, semnele și simptomele, cauzele bolii polichistice hepatice și metodele de prevenție.
Cuprins:
- Ce este boala polichistică hepatică?
- Simptome boala polichistică hepatică
- Cauze boala polichistică hepatică
- Boala polichistică hepatică: prevenție
Ce este boala polichistică hepatică?
Boala polichistică hepatică este o afecțiune genetică rară care determină apariția de chisturi (saci plini cu lichid) în tot ficatul.
Un ficat normal are un aspect neted și uniform. Un ficat polichistic poate arăta ca un ciorchine de chisturi foarte mari. De asemenea, chisturile pot crește independent în diferite părți ale ficatului. Chisturile, dacă devin prea numeroase sau prea mari, pot provoca disconfort și complicații de sănătate, dar majoritatea persoanelor cu boală polichistică hepatică nu au simptome și duc o viață normală.
Simptome boala polichistică hepatică
De cele mai multe ori, persoanele cu boală polichistică hepatică nu prezintă simptome. Cu toate acestea, dacă ficatul devine foarte mărit și voluminos, simptomele pot include:
- Balonare sau umflături în abdomen
- Durere abdominală
- Senzație de sațietate
- Dificultăți de respirație
Alte posibile complicații pot include:
- Sângerare într-un chist
- Infecția unui chist
- Obstrucția căilor biliare și icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)
De asemenea, hepatomegalia (mărirea ficatului) mai poate provoca simptome precum:
- Greață și vărsături
- Mâncărimi ale pielii
- Învinețire ușoară
- Pierdere neintenționată în greutate
- Oboseală accentuată
Cauze boala polichistică hepatică
Majoritatea persoanelor cu boală polichistică hepatică moștenesc această afecțiune, dar boala polichistică hepatică poate apărea și la întâmplare, fără nicio legătură genetică.
Femeile sunt mai afectate decât bărbații.
Boala polichistică hepatică este mai frecventă la persoanele care suferă de boală polichistică renală, frecvența crescând odată cu vârsta și cu avansarea bolii renale.
Majoritatea oamenilor nu descoperă că suferă de boala polichistică hepatică decât la vârsta adultă, când chisturile devin suficient de mari pentru a fi detectate. Chisturile pot avea dimensiuni diferite, de la dimensiunea unui vârf de ac, până la aproape 10 cm lățime. De asemenea, ficatul poate rămâne de dimensiuni normale sau poate deveni extrem de mărit.
Indiferent de numărul sau de mărimea chisturilor, ficatul polichistic funcționează normal și, în majoritatea cazurilor, boala nu este considerată o amenințare pentru viață.
Boala polichistică hepatică: prevenție
Nu există prea multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni apariția chisturilor hepatice dacă aveți boală polichistică hepatică.
În prezent, se fac cercetări pe anumite medicamente care, administrate intravenos sau prin injectare, pot reduce numărul de chisturi asociate cu boala polichistică hepatică.
Dacă ați fost diagnosticat cu boala polichistică hepatică nu vă faceți griji. Majoritatea persoanelor cu acest diagnostic au puține sau chiar niciun simptom și duc o viață normală și productivă.
Dacă aveți dureri și suferiți de această afecțiune, informați medicul de familie și acesta vă poate îndruma spre cel mai potrivit tratament.