Testele funcției hepatice, cunoscute și sub numele de analize medicale pentru afecțiuni hepatice sau analize hepatice, ajută la determinarea sănătății ficatului prin măsurarea nivelului de proteine, enzime hepatice și bilirubină din sânge. De asemenea, prin efectuarea de analize hepatice se poate monitoriza evoluția sau tratamentul unei afecțiuni existente.
În funcție de tipul de analize hepatice, niveluri mai mari sau mai mici decât cele tipice ale acestor enzime sau proteine pot indica o problemă a funcției hepatice.
Uneori, se pot efectua analize pentru virusurile hepatice, cum ar fi cele care provoacă diferitele tipuri de hepatită, sau analize pentru funcții hepatice pentru a determina efectele secundare ale medicației folosite.
Articolul prezintă tipurile de analize hepatice, situațiile în care ați putea avea nevoie de astfel de teste, modul de interpretare al rezultatelor, precum și informații despre insuficiența hepatică acută și hepatita autoimună.
Analize funcții hepatice și analize enzime hepatice: când sunt necesare?
Testele de tip analize hepatice sunt adesea recomandate în următoarele situații:
- Pentru a verifica dacă există leziuni cauzate de infecții ale ficatului, cum ar fi hepatita
- Pentru a monitoriza efectele secundare ale anumitor medicamente, pentru că se știe că anumite medicamente (precum antibioticele, medicamentele anticonvulsive sau cele împotriva tuberculozei) pot afecta ficatul
- În cazul unei boli de ficat deja cunoscute, pentru a verifica boala și eficiența tratamentului
- În cazul apariției unor simptome ale unor afecțiuni hepatice
- În cazul unor afecțiuni medicale precum: nivel mărit de trigliceride, diabet, tensiune arterială ridicată, anemie
- În cazul consumului frecvent de alcool
- Dacă există o boală a vezicii biliare
Analize hepatice de sânge pentru verificarea funcției hepatice
Se folosesc analize hepatice pentru a măsura enzimele și proteinele specifice din sânge.
Rezultatele atipice la oricare dintre aceste analize hepatice necesită, de obicei, o monitorizare și, eventual, teste suplimentare pentru a determina cauza acestor modificări. Chiar și rezultatele ușor crescute ale valorilor acestor analize hepatice pot fi asociate cu o boală hepatică.
Cele mai comune analize hepatice din sânge includ:
- Testul de transaminază alanină (ALT): aceasta este utilizată de organism pentru a metaboliza proteinele. Dacă ficatul este deteriorat sau nu funcționează corect, ALT poate fi eliberată în sânge
- Testul de aspartat aminotransferază (AST): o enzimă care se găsește în mai multe organe (inimă, creier, pancreas, ficat, mușchi) și care poate fi, de asemenea eliberată în sânge atunci când ficatul este afectat. Deoarece nivelul de AST nu este un marker specific pentru afectarea ficatului, verificarea de AST și ALT sunt analize hepatice efectuate concomitent.
- Testul de fosfatază alcalină (ALP): acesta este o enzimă care se găsește în oase, în canalele biliare și în ficat
- Testul pentru albumină: o proteină produsă în ficat și care contribuie la hrănirea țesuturilor și la transportul hormonilor și vitaminelor în organism
- Testul de bilirubină: aceasta este un produs rezidual provenit din descompunerea globulelor roșii în sânge
Analize hepatice: interpretare
Rezultatele pentru analize hepatice indică, de obicei, valorile pentru analize hepatice cu valori normale, precum și rezultatele de analize hepatice ale pacientului.
Valorile normale pot varia în funcție de diferite laboratoare, de asemenea, variază în funcție de sexul pacientului.
În sine, testele de analize hepatice în sine nu sunt suficiente pentru a diagnostica o anumită boală sau afecțiune. Medicul vă poate ajuta să înțelegeți rezultatele din urma unor analize hepatice.
Alte teste și analize hepatice
În unele cazuri, medicul poate decide efectuarea unor analize hepatice specifice pentru hepatită sau alte infecții și boli care pot afecta ficatul.
De asemenea, medicul poate hotărî efectuarea unor teste imagistice cum ar fi:
- ecografia hepatică: deoarece ultrasunetele folosite pentru ecografie nu utilizează radiații, aceasta este de multe ori prima opțiune de investigație imagistică
- biopsia hepatică: o biopsie hepatică este o procedură medicală prin care o cantitate mică de țesut hepatic este îndepărtată chirurgical pentru a putea fi analizată în laborator.
Insuficiența hepatică acută
Insuficiența hepatică acută este pierderea funcției hepatice care poate apărea rapid (în câteva zile sau săptămâni), de obicei la o persoană care nu are o boală hepatică preexistentă. Este, cel mai frecvent, cauzată de un virus al hepatitei sau de anumite medicamente.
Insuficiența hepatică acută este o urgență medicală.
Hepatita autoimună
Hepatita autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele ficatului. Acest lucru provoacă umflături, inflamații și leziuni hepatice. Hepatita autoimună poate apărea la orice vârstă și este o boală hepatică inflamatorie pe termen lung sau cronică.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/
https://www.healthline.com/
https://www.webmd.com/
https://www.hopkinsmedicine.org/