Ciroza este o boală cronică a ficatului, caracterizată prin modificarea țesutului hepatic sănătos în țesut nefuncțional și bolnav. Necroza progresivă a ficatului se traduce prin apariția unui țesut fibros și a mai multor cicatrici pe ficat, care vor înlocui activitatea sa funcțională. Ciroza reprezintă stadiul final de fibrozare a ficatului și poate fi cauzată de mai mulți factori.
Cauze
Ciroza provoacă, în cele mai multe cazuri, o deteriorare puternică și ireversibilă a ficatului. Totuși, în cazul în care boala este descoperită în faze incipiente, poate fi tratată, iar acțiunea ei asupra ficatului poate fi întârziată pe termen cât mai lung. În caz contrar, descoperită în faze înaintate, ciroza poate fi combătută doar cu transplant hepatic, o intervenție complicată, pretențioasă și care nu garantează supraviețuirea pacientului.
Ficatul este un organ „tăcut”, care nu trage semnale de alarmă în momentul în care se confruntă cu o problemă. Din acest motiv, un pacient poate afla că suferă de ciroză abia după trei sau chiar patru ani de la instalarea bolii. Deteriorarea hepatică se produce progresiv și este cauzată de alți factori și afecțiuni:
- Hepatita virală cronică: hepatitele B, C și D pot duce, în timp, la dezvoltarea cirozei hepatice. Studiile demonstrează că hepatitele de tip B și C sunt factorii cauzatori cel mai des întâlniți la pacienții cu ciroză hepatică.
- Alcoolismul cronic: consumul excesiv de alcool, combinat cu o alimentație defectuoasă, produc inflamații serioase la nivelul ficatului. Nedescoperite și netratate, acestea se transformă în ciroză.
- Steatohepatita non-alcoolică (NASH): supranumită și boala ficatului gras non-alcoolic. Acumularea grăsimilor pe ficat, în combinație cu boli precum diabetul și obezitatea și cu o alimentație nesănătoasă, duc la apariția cirozei.
- Boala Wilson.
- Hepatita autoimună.
- Infecțiile netratate pe termen lung pot provoca, de asemenea, îmbolnăvirea ireversibilă a ficatului.
Simptome
Din păcate, ciroza nu oferă niciun semn până în fazele terminale, când problemele hepatice sunt extinse. Printre primele simptome care apar la pacienții suferinzi de ciroză se numără:
- oboseala;
- culoarea schimbată a pielii;
- lipsa poftei de mâncare;
- pierdere/creștere foarte rapidă în greutate;
- diaree;
- febră;
- probleme respiratorii;
- eritem palmar (palme înroșite);
- urină închisă la culoare;
- sânge în scaun.
Tratament
În cazul cirozei, tratamentul se va face în funcție de pacient, de cauzele care au dus la apariția bolii și de stadiul de degradare a ficatului. Spitalizarea este necesară doar în cazuri extreme, în faze finale, atunci când organismul nu mai rezistă fără ajutor.
Dacă ciroza este cauzată de alcool, atunci se va efectua un tratament pentru a elimina dependența. Trebuie conștientizat că persoanele bolnave de ciroză sunt obligate să elimine complet alcoolul din viața lor, pentru a-i permite ficatului să lupte cu boala.
Bolnavii cu ficat gras non-alcoolic vor fi îndrumați să urmeze un regim alimentar strict, pentru a scădea în greutate. Nivelul glicemiei va trebui să fie monitorizat constant.
Există, de asemenea, și medicamente care pot încetini evoluția cirozei hepatice, dar studiile arată că acestea au un efect mai mare dacă problemele hepatice sunt descoperite cât mai devreme.
În stadiile cele mai avansate, atunci când funcționalitatea ficatului devine minimă, este recomandat transplantul hepatic. Aceasta devine unica soluție pentru a trata ciroza la acel moment. Intervenția chirurgicală se face în urma unor teste extrem de amănunțite, după găsirea unui ficat compatibil și după ce medicii se asigură că pacientul va rezista pe masa de operație și, apoi, că organismul său va avea șanse mari de a accepta noul ficat.
Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine s-a descoperit că o nouă terapie, care folosește anumite celule ale vaselor de sânge, are efecte pozitive în tratarea pacienților care suferă de ciroză hepatică. Acest tratament ajută la regenerarea țesutului hepatic, iar ficatul devine din nou capabil să funcționeze la un nivel optim.