BOLIBoli hepatice

Hepatita acută de tip A

La nivel mondial, se estimează că apar anual 1,4 milioane de cazuri noi de hepatită acută de tip  A. În România, mai mult de 80% dintre copiii cu vârsta sub 10 ani au contractat această infecție, de multe ori fără să fi avut simptome. Boala afectează cu preponderență copiii și adolescenții, iar formele acesteia sunt mai ușoare la vârste mai mici. Este mai răspândită în zonele în care condițiile de igienă sunt precare.

Ce este Hepatita acută de tip A?

Hepatita acută de tip A (supranumită și „boala mâinilor murdare”) este o boală infecțioasă cu transmitere interumană, care afectează ficatul prin distrugerea celulelor acestuia. Este provocată de virusul  hepatic A (VHA sau HAV), un enterovirus care se transmite prin alimente, lichide, obiecte contaminate sau mâini murdare. Calea de transmitere este fecal-orală, iar virusul este destul de rezistent în mediul extern.

Simptome

Perioada de incubație este cuprinsă între două și șase săptămâni, după care apar primele simptome: greață, vărsături, lipsa apetitului, durere abdominală, febră, astenie, icter, iar uneori și manifestări similare infecțiilor respiratorii. Hepatita acută de tip A durează în medie patru săptămâni.

Diagnostic

Pentru diagnosticare, sunt foarte utile analizele de laborator, în urma cărora se evidențiază:

  • inversarea raportului dintre albumine și globuline: scăderea albuminelor și creșterea alfa, beta și gamma-globulinelor;
  • hiperactivitatea transferazelor serice ALT și AST;
  • niveluri ridicate de bilirubină, urobilinogen și prezența pigmenților biliari în urină.

În faza acută a bolii, virusul poate fi identificat în materiile fecale, iar în sânge se evidențiază prezența anticorpilor specifici. Astfel, analizele recomandate de regulă sunt:

  • ARN virus hepatic A în materiile fecale;
  • Anticorpi anti-HAV IgM;
  • Anticorpi anti-HAV totali (IgG+IgM).
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli hepatice

Boala polichistică hepatică. Cauze și simptome

2 Minute
Boala polichistică hepatică este o afecțiune genetică rară. Boala polichistică hepatică determină apariția de chisturi benigne, de diferite dimensiuni, în…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli hepatice

Ce analize hepatice sunt necesare pentru evaluarea funcției hepatice

3 Minute
Testele funcției hepatice, cunoscute și sub numele de analize medicale pentru afecțiuni hepatice sau analize hepatice, ajută la determinarea sănătății…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli hepatice

Insuficiența hepatică acută

3 Minute
Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp și îndeplinește mai multe funcții, principalul rol fiind de a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *