Anemia feriprivă este cea mai frecventă formă de anemie, o afecțiune a sângelui care afectează celulele roșii din sânge. Anemia feriprivă este cauzată de lipsa de fier, generată de pierderi de sânge sau din pricina sarcinii. Articolul prezintă ce este, care sunt cauzele, simptomele și posibilele complicații ale anemiei feriprivă.
Cuprins:
Ce este anemia feriprivă?
Anemia feriprivă apare atunci când există un nivel scăzut de hemoglobină în celulele roșii din sânge. Hemoglobina este proteina din globulele roșii responsabilă pentru transportul oxigenului către țesuturi. Atunci când nu există suficient fier în sânge, restul corpului nu poate primi cantitatea de oxigen de care are nevoie.
Deși deficitul de fier poate fi o afecțiune comună, multe persoane nu știu că suferă de anemie feriprivă. Aceste persoane pot suferi ani de zile de simptome care țin de anemia feriprivă incipientă și să nu știe acest lucru.
La femeile aflate la vârsta fertilă, o cauză frecventă pentru anemia feriprivă este o pierdere de fier în sânge din cauza menstruației abundente sau a sarcinii.
O dietă săracă în fier, sau anumite boli intestinale care afectează modul în care organismul absoarbe fierul pot provoca anemia feriprivă.
Cauzele anemiei feriprive
Deficiența de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei. Există mai multe motive pentru care o persoană poate suferi de deficit de fier, acestea includ:
- Aportul insuficient de fier: consumul de prea puțin fier o perioadă îndelungată poate duce la carențe. Alimente precum: carnea, ouăle și unele legume verzi sunt bogate în fier. Deoarece fierul este esențial în perioadele de creștere și dezvoltare rapidă, copiii aflați în creștere pot avea nevoie de un aport mai mare de alimente bogate în fier pentru a preveni anemia feriprivă la copii.
- Sarcina sau pierderea de sânge din cauza menstruației: sângerările menstruale abundente sunt o cauză frecventă de apariție a anemiei feriprivă. La fel și sarcina, deoarece corpul femeii însărcinate are nevoie de mai mult fier în perioada sarcinii pentru a furniza oxigen copilului.
- Sângerările interne: anumite afecțiuni pot provoca hemoragii interne, care pot duce la deficit de fier. Exemplele includ: ulcerul gastric, polipi în colon sau intestine sau cancerul de colon.
- Incapacitatea de a absorbi fierul: aceasta apare în cazul unor afecțiuni sau intervenții chirurgicale care afectează intestinele
- Endometrioza: aceasta este posibil să determine pierderi mari de sânge în perioada menstruală ducând astfel la anemie feriprivă
- Factori genetici: unele afecțiuni precum boala celiacă, pentru că aceasta poate îngreuna absorbția de fier
Simptomele anemiei feriprive
Simptomele anemiei feriprivă pot fi la început ușoare și să treacă neobservate.
În caz de anemie feriprivă moderată sau severă, simptomele includ:
- Oboseală generalizată
- Senzație de slăbiciune
- Paloare
- Dificultăți de respirație
- Amețeli
- Senzație de furnicături în picioare
- Inflamația sau dureri la nivelul limbii
- Mâini și picioare reci
- Aritmii
- Unghii casante
- Dureri de cap
Anemia feriprivă: complicații
Netratată, anemia feriprivă poate duce la complicații precum:
- Creșterea predispoziției la îmbolnăviri și infecții pentru că lipsa fierului afectează sistemul imunitar
- Creșterea riscului de afectare a inimii sau plămânilor, cum ar fi: tahicardie sau insuficiența cardiacă în timpul sarcinii
Plan de îngrijire în anemia feriprivă
Deficitul de fier poate fi tratat cu suplimente de fier, de obicei sub formă de tablete și, uneori, printr-o perfuzie. De obicei, anemia feriprivă este cauzată de o pierdere de sânge sau de un deficit al absorbției fierului din alimentație, prin urmare este important să vă adresați medicului pentru a trata cauza.
Dacă nu suferiți de alte afecțiuni, puteți urma un regim alimentar în anemia feriprivă care să favorizeze aportul de fier. Un astfel de regim trebuie să includă:
- Leguminoase
- Pâine și cereale
- Legume precum: spanac, broccoli și varză
- Proteine: carne, ouă, ficat
- Fructe precum: smochine, curmale, stafide
Surse:
https://www.nhs.uk/
https://www.healthline.com/
https://my.clevelandclinic.org/
https://www.hematology.org/