Infecția cu virusul Ebola, cunoscută și ca febra hemoragică Ebola, este o boală infecțioasă severă, care are un indice al mortalității ce pornește de la 25% și poate ajunge chiar la 90%. Boala este cel mai frecvent întâlnită în Africa, iar primul pacient infectat cu acest virus a fost diagnosticat în 1976, în Republica Democrată Congo.
Boala Ebola are a doua cea mai mare rată a mortalității dintre bolile infecțioase, după rabie (turbarea – întâlnită frecvent la animale).
Virusul Ebola se caracterizează printr-o progresie severă și extrem de rapidă, iar modificările importante pe care le produce sunt la nivelul ficatului, al splinei, al creierului, al tiroidei, al pancreasului și al glandelor suprarenale.
Cum te infectezi cu virusul Ebola
Virusul Ebola se transmite de la un animal infectat (se presupune că liliecii frugivori sunt gazdele naturale ale acestui virus) la om, după contactul cu organele sau fluidele biologice ale animalului infectat (lilieci, cimpanzei, antilope, porci spinoși, gorile).
Mai departe, virusul se transmite interuman prin contact direct în următoarele moduri:
- prin sânge, țesuturi, organe, urină, salivă ale persoanelor infectate (vii sau decedate);
- prin contact cu cadavrele persoanelor infectate;
- prin contact cu materialul seminal al unei persoane declarate vindecate, atunci când contactul este în primele trei luni de la recuperare (contact sexual neprotejat).
Transmiterea virusului Ebola se poate face și prin obiecte contaminate, dar cel mai important factor de risc rămâne contactul fizic direct dintre o persoană infectată și una sănătoasă. Statistic, conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, cele mai multe infectări cu virusul Ebola s-au realizat din contactul oamenilor cu leșurile animalelor infectate.
Simptome
În cele mai multe cazuri, o persoană infectată acuză simptome clasice, ce pot fi confundate și cu prezența altor boli mai frecvent întâlnite (răceala sau malaria):
- febră;
- dureri musculare și articulare;
- dureri de cap;
- slăbiciune fizică;
- lipsa poftei de mâncare;
- diaree;
- greață și vărsături.
Într-un interval scurt, simptomele inițiale se agravează, iar pacientul bolnav de Ebola va prezenta:
- sângerări nazale;
- sângerarea gingiilor;
- sângerări la nivelul pielii;
- vărsături cu sânge;
- diaree cu sânge;
- dificultăți de înghițire;
- gât inflamat;
- erupții puternice la nivelul pielii.
Perioada de incubație a virusului Ebola poate fi între două și 21 de zile de la momentul infectării până la momentul în care pacientul manifestă primele simptome ale bolii. Moartea bolnavului de Ebola poate apărea la 6-9 zile de la debut, cel mai adesea din cauza hemoragiilor extinse generalizate.
Tratament
În prezent, nu există un tratament care să ucidă virusul și să vindece garantat persoanele bolnave de Ebola. Tratamentul la care este supus un bolnav este considerat „de sprijin” și presupune atenuarea simptomelor și prevenirea complicațiilor pe care virusul le poate provoca în corp.
În 2015, din datele furnizate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), vaccinul experimental împotriva virusului Ebola, cunoscut sub numele de rVSV-ZEBOV, a oferit rezultate satisfăcătoare în protejarea populației din Guineea.
Cum te poți proteja de infecția cu virusul Ebola
Există câteva modalități prin care persoanele care locuiesc sau călătoresc în regiunile puternic afectate de Ebola se pot proteja împotriva acestui virus. Specialiștii recomandă luarea următoarelor măsuri de prevenție:
- evitarea contactului cu pacienții simptomatici;
- evitarea contactului cu cadavre și/sau fluide corporale de la decedați;
- evitarea contactului cu animalele sălbatice (maimuțe, antilope de pădure, rozătoare, lilieci);
- evitarea consumului de carne provenită de la animalele sălbatice cu risc de găzduire a Ebolei;
- spălarea cât mai frecventă a mâinilor, cu săpun și antiseptic.