AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioase

Tetanosul – ce este, cum apare și cum poate fi prevenit

Tetanosul este o boală, care poate fi uneori fatală, a sistemului nervos central. Este cauzat de o toxină produsă de bacteria tetanică. Bacteria pătrunde, de obicei, în organism printr-o rană deschisă. Această bacterie trăiește în sol și în excrementele de animale de grajd.
Articolul prezintă cauzele, simptomele precum și modalitățile de prevenție ale tetanosului.

Ce este tetanosul?

Tetanosul este o boală gravă a sistemului nervos cauzată de o bacterie producătoare de toxine. Boala determină contracții musculare, în special ale mușchilor maxilarului și gâtului.

Complicațiile severe ale tetanosului pot pune viața în pericol. Nu există tratament pentru tetanos. Tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor și a complicațiilor până când efectele toxinei tetanice dispar. Datorită utilizării la scară largă a vaccinurilor, în țările dezvoltate, cazurile de tetanos sunt rare.

Care sunt cauzele tetanosului?

Tetanosul este cauzat de bacteria clostridium tetani și nu se transmite de la o persoană la alta. Tetanosul apare la persoanele care au suferit o rană sau o înțepătură la nivelul pielii sau a țesuturilor profunde. După expunerea la bacterie, poate dura 3 până la 21 de zile până la apariția simptomelor.

Care sunt simptomele tetanosului?

Perioada medie de incubație a tetanosului este de 10 zile, dar poate varia între 3 și 21 de zile.
Cel mai frecvent timp de tetanos se numește tetanos generalizat.
Semnele și simptomele încep treptat și apoi se agravează progresiv pe perioada a două săptămâni și se manifestă la început, de obicei, la nivelul maxilarului și progresează în restul corpului.

Semnele și simptomele tetanosului generalizat includ:

  • spasme musculare dureroase și rigiditate musculară la nivelul maxilarului
  • tensiune a mușchilor din jurul buzelor, fapt ce provoacă uneori un rânjet persistent
  • spasme dureroase și rigiditate în mușchii gâtului
  • dificultăți la înghițire
  • rigiditate a mușchilor abdominali

Progresia tetanosului duce la spasme repetate, asemănătoare unor convulsii, care durează câteva minute (spasme generalizate). De obicei, gâtul și spatele se arcuiesc, picioarele devin rigide, brațele sunt trase în sus pe lângă corp, iar pumnii sunt strânși. Rigiditatea musculară la nivelul gâtului și abdomenului poate cauza dificultăți de respirație.

Aceste spasme severe și generalizate pot fi declanșate de evenimente minore care stimulează simțurile: un sunte puternic, o atingere fizică, un curent de aer sau o lumină puternică.

Pe măsură ce boala progresează, semnele și simptomele pot include:

Cum se transmite tetanosul?

Bacteria tetanosului poate supraviețui mult timp în afara organismului și se găsește în mod obișnuit în sol și în excrementele de animale precum caii și vacile.
Dacă bacteriile pătrund în organism printr-o rană, acestea se pot multiplica rapid și pot elibera toxina care afectează nervii.

Bacteria poate pătrunde în organism prin:

  • tăieturi și zgârieturi
  • rupturi sau lacerații la nivelul pielii
  • arsuri
  • mușcături de animale
  • piercinguri, tatuaje, injecții
  • leziuni oculare
  • injectarea de medicamente contaminate

Tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta.

Tetanos localizat

Această formă mai puțin frecventă are ca rezultat tetanos muscular, adică spasme musculare, în apropierea locului unei răni. Deși este, de obicei, o formă mai puțin severă de boală, poate evolua în tetanos generalizat.

Tetanosul cefalic

Această formă rară de tetanos rezultă în urma unei răni la cap și are ca simptome slăbirea mușchilor feței și spasme ale mușchilor maxilarului. Și această formă poate evolua în tetanos generalizat.

Tetanos matern și tetanos neonatal

Tetanosul poate apărea și postpartum, în uter (tetanos matern), sau în ombilicul nou-născutului (tetanos neonatal), ambele fiind cauze de mortalitate ridicată în rândul femeilor și copiilor din țările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Mortalitatea ridicată provocată de aceste variante de tetanos în țările în curs de dezvoltare este lipsa resurselor și a tratamentelor medicamentoase.

Cum se poate preveni tetanosul?

Vaccinul antitetanos protejează împotriva a 3 boli diferite: difterie, tetanos și pertussis și este inclus în schema obligatorie de vaccinare a nou-născuților.

Vaccinul oferă protecție o anumită perioadă de timp. Cea mai bună metodă de a preveni apariția tetanosului este ca persoana care s-a rănit, zgâriat sau a fost mușcată de un animal să facă de urgență vaccinul antitetanos.

Tetanosul: tratament

Dacă o persoană dezvoltă simptome de tetanos trebuie să se adreseze de urgență medicului și va fi internată într-o secție de terapie intensivă unde i se vor administra mai multe medicamente.

Din păcate, nu există un tratament pentru tetanos, medicația țintește simptomele, cum ar fi rigiditatea musculară, în tentativa de a le diminua pentru a ajuta pacientul până la eliminarea toxinei. Majoritatea persoanelor care dezvoltă simptome de tetanos se recuperează, dar recuperarea poate dura, iar simptomele pot persista câteva săptămâni sau chiar luni.

Când trebuie contactat medicul?

Contactați medicul de familie sau cea mai apropiată unitate medicală dacă aveți răni minore sau dacă sunteți îngrijorat de o rană în special dacă:

  • este o rană adâncă
  • rana este murdară sau contaminată

Surse:
https://www.hopkinsmedicine.org/
https://www.nhs.uk/
https://www.mayoclinic.org/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *