Un chist renal înseamnă o formațiune sub formă de pungă, sau sac, umplută cu lichid, care apare în interiorul rinichiului, în nefroni, sau în partea corticală (învelișul) rinichiului. Articolul prezintă mai multe informații despre ce este un chist renal, cum afectează funcțiile rinichilor, care sunt funcțiile rinichilor, care sunt simptomele unui chist renal, precum și felul în care un chist renal ne poate afecta sănătatea.
Ce sunt chisturile renale?
Un chist este o pungă, sau un sac închis, umplut cu aer sau lichid.
Rinichii sunt organe în formă de fasole situate în partea inferioară a spatelui și care ajuta la controlul cantității de sare și de apă în organism. De asemenea, rinichii contribuie la eliminarea toxinelor din organism prin producerea de urină.
În interiorul rinichilor există mici părți funcționale numite nefroni. Pe măsură ce sângele trece prin rinichi, unde este filtrat, nefronii filtrează apa în exces și produsele reziduale care sunt eliminate prin urină.
Chisturile renale simple sunt mici saci rotunzi, cu un perete subțire și neted, umpluți cu lichid. Cu înaintarea în vârstă, pot apărea chisturi renale la suprafață sau în nefroni.
Deși cauzele apariției unui chist renal nu sunt cunoscute, medicii specialiști afirmă că acestea nu sunt de natură genetică.
Formațiunile de tip chist renal sunt, de obicei, asimptomatice și nu duc la complicații, dar în unele cazuri chisturile renale sunt periculoase. Unele dintre aceste cazuri sunt:
- un chist renal infectat
- un chist renal explodat
- un chist renal care obstrucționează fluxul normal de urină și provoacă inflamarea rinichiului
Chisturi renale: clasificare
Tipurile de chist renal pot fi clasificate prin intermediul sistemului Bosniak care se bazează pe rezultatele tomografiei computerizate. Sistemul Bosniak cuprinde patru categorii de chisturi renale, de la chist renal simplu, la chist renal complex, în funcție de potențialul malign al acestora. Conform acestei clasificări, acele chisturi renale cuprinse în cea de-a patra categorie sunt cele cu potențial malign de circa 92%.
Un chist renal simplu poate fi localizat în învelișul rinichiului, iar aceste formațiuni se numesc chisturi corticale renale.
În caz de chisturi renale bilaterale, formațiunile de tip chist renal apar în ambii rinichi și pot afecta funcția renală, ducând la grave dezechilibre și la numeroase probleme de sănătate prin acumularea de toxine în sânge.
Rinichii polichistici pot suferi, în timp, leziuni profunde ale țesutului, precum și afectarea funcțiilor pe care le îndeplinesc, ceea ce poate duce la boala cronică renală (BCR).
Simptomele chisturilor renale
Chisturile renale nu provoacă, de obicei, simptome și sunt, în cele mai multe cazuri, descoperite de medicul specialist în urma unei ecografii sau a unei tomografii computerizate (CT) efectuate din alte motive.
În cazul în care chistul renal provoacă, totuși, simptome, acestea pot include:
- dureri între coaste, dureri în spate sau în partea superioară a abdomenului.
- febră, frisoane
- urinări frecvente
- sânge în urină
- hipertensiune arterială, atunci când un chist renal împiedică rinichiul să filtreze lichidul în exces din sânge
- dureri de cap
- infecții ale tractului urinar
Cauzele chisturilor renale
Specialiștii nu cunosc pe deplin care sunt cauzele din care apar chisturile renale simple, dar bărbații sunt mai predispuși decât femeile. De asemenea, aproape jumătate din persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au unul sau mai multe chisturi renale.
Dimensiunea acestor chisturi renale poate crește odată cu vârsta și se poate dubla în 10 ani. Medicii sunt de acord asupra faptului că apariția unui chist renal, sau a mai multor chisturi renale, nu are cauze genetice.
Prevenție
Apariția unui chist renal nu poate fi prevenită, dar riscul apariției acestora poate fi redus consumând multă apă și mai puțin de 2.300 mg de sodiu pe zi.
Dacă experimentați simptome asociate cu un posibil chist renal, este recomandat să vă adresați medicului specialist. De asemenea, controlul medical anual este întotdeauna recomandat tuturor.