Boli renale

Creatinina – rolul și funcțiile creatininei

Creatinina reprezintă un parametru important în evaluarea funcției renale datorită proprietăților sale deosebite. Testarea creatininei poate fi realizată atât din sânge, cât și din urină, iar rezultatele sale variază în funcție de câțiva factori precum vârstă, sex și constituție corporală.

Rolul și funcțiile creatininei

La nivelul sângelui, creatinina reprezintă un marker al ratei de filtrare glomerulară; la nivelul urinei poate elimina necesitatea colectării timp de 24 de ore pentru diverse teste sau poate fi utilizată ca instrument de asigurare a calității pentru acuratețea unei mostre colectate într-un interval de 24 de ore.

Creatinina este un produs rezidual fabricat de mușchi prin descompunerea unui compus denumit creatină. Creatina este secretată în principal în ficat și apoi transportată către mușchi, unde este folosită ca sursă de energie pentru activitatea musculară (ajută la contracția mușchilor); odată aflată în mușchi, o parte din creatină este transformată în mod spontan în creatinină. Atât cantitatea creatinei, cât și cea a creatininei depind de masa musculară și de constituția corporală, fiind produse de corp în ritm relativ constant, prin urmare bărbații au de obicei niveluri mai ridicate decât femeile.

Creatina este disponibilă în prezent și sub formă de supliment alimentar. Persoanele care iau creatină vor avea un nivel crescut al creatininei, motiv pentru care este important să fie comunicat medicului acest aspect înainte de testare.

Creatinina este eliminată din corp de către rinichi, care o filtrează aproape pe toată din sânge și o elimină în urină. Testul de creatinină măsoară cantitatea de creatinină din sânge și/sau urină. Deoarece nivelul de creatinină din sânge este influențat de vârstă, rasă, sex și constituție corporală, rezultatul testului sanguin nu reprezintă cea mai bună modalitate de a evalua sănătatea rinichilor; rata de filtrare glomerulară este considerată de specialiști drept instrumentul optim pentru verificarea funcționării rinichilor.

De ce se face testarea creatininei

Medicul poate recomanda un test al creatininei serice (din sânge) pentru a verifica nivelul acestui marker dacă funcționează corespunzător rinichii sau dacă există simptome de boală renală. Simptomele acestea includ: oboseală și probleme cu somnul, pierderea apetitului, inflamația feței, a încheieturilor, a gleznelor sau a abdomenului, durere în porțiunea inferioară a spatelui, lângă rinichi, modificări în micțiune și frecvența urinării, hipertensiune arterială, greață, vărsături.

Frecvența cu care este recomandată testarea depinde de afecțiunile preexistente și riscul de leziuni renale. Astfel:

  • Pentru o persoană cu diabet de tip 1 sau 2 medicul va recomanda o testare a creatininei cel puțin o dată pe an
  • Pentru o persoană cu boală renală medicul poate recomanda testarea creatininei la intervale regulate pentru monitorizarea afecțiunii
  • Pentru o afecțiune localizată renală (hipertensiune sau diabet) sau pentru persoanele care urmează medicație cu impact asupra rinichilor medicul poate recomanda testarea creatininei în mod constant

Uneori testarea este realizată ca parte dintr-un panou metabolic comprehensiv sau panou metabolic de bază, când are loc examinarea stării de sănătate. Rezultatele acestei testări pot fi folosite în combinație cu alte teste, precum testarea creatininei urinare într-un interval de 24 de ore, pentru a calcula valorile care sunt folosite în scopul evaluării funcției renale.

Cum se realizează testarea creatininei

În cazul creatininei serice, se prelevează o mostră de sânge din vena brațului; poate fi estimată rata de filtrare glomerulară pe baza unei formule care ia în calcul vârsta, sexul și uneori greutatea și etnia (cu cât este mai ridicat nivelul creatininei serice, cu atât este mai scăzută rata de filtrare glomerulară și clearence-ul creatininei). Pentru creatinina urinară se colectează urina dintr-un interval de 24 de ore; în această situație trebuie depozitată toată urina într-un recipient din plastic. Deși metoda din urmă nu este confortabilă, poate ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni renale. Există și situații în care este suficientă colectarea și analizarea unei singure probe de urină.

Pregătirea pentru această analiză poate presupune evitarea consumului de alimente pe timpul nopții sau al cărnii gătite; există studii care indică faptul că un consum de carne gătită înainte de testare poate crește temporar nivelul de creatinină. Pentru urina colectată timp de 24 de ore este important să fie păstrată orice urină produsă în acea perioadă de timp.

Interpretarea rezultatelor testării creatininei

Rezultatele testării creatininei serice sunt măsurate în miligrame per decilitru sau micromoli per litru. Intervalul normal de creatinină se poate situa între 0.84 și 1.21 mg/fl (74.3-107 µmol/l), deși acestea pot varia de la un laborator la altul, de la bărbați la femei și de la o vârstă la alta. După cum am menționat anterior, bărbații și persoanele cu masă musculară crescută au niveluri mai ridicate de creatinină comparativ cu femeile. În general, valorile se situează între 0.9-1.3 mg/dL la bărbați și 0.6-1.1 mg/dL la femei cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani.

În general, un nivel ridicat de creatinină serică înseamnă că rinichii nu funcționează bine (ca urmare a unui tract urinar blocat,infecții sau leziuni renale, flux sanguin redus către rinichi din cauza unui șoc/insuficiență cardiacă congestivă/complicații ale diabetului). Nivelul de creatinină poate fi temporar crescut dacă corpul este deshidratat, dacă nivelul de sânge este redus, după un consum mare de carne/proteine sau al anumitor medicamente. Și un supliment cu creatinină poate avea același efect.

În cazul în care apare un rezultat crescut al creatininei, medicul va dori să confirme cu un alt test de sânge sau de urină. În situația unei boli renale cronice, nivelul creatininei nu va scădea până la rezolvarea problemei. Când nivelul crescut s-a datorat dietei, deshidratării sau medicației, nivelul va reveni ulterior la normal. De asemenea, o persoană care primește dializă va prezenta un nivel mai redus de creatinină după tratament. Sunt și câteva situații care pot conduce la un nivel crescut, precum sarcina, exercițiul fizic intens. Dacă leziunile renale reprezintă un motiv de îngrijorare, trebuie investigate și alte afecțiuni care pot contribui la acestea. Se întâmplă rar să apară un nivel redus de creatinină, dar această situație se poate datora unor afecțiuni ce scad masa musculară, însă nu reprezintă de obicei motiv de îngrijorare.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Nefrocalcinoza: ce este, cauze și manifestări

2 Minute
Nefrocalcinoza este o afecțiune renală caracterizată prin depunerea de calciu în exces în rinichi. Nefrocalcinoza renală apare frecvent la copiii…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Chistul renal. De ce apare si ce trebuie să știi?

3 Minute
Un chist renal înseamnă o formațiune sub formă de pungă, sau sac, umplută cu lichid, care apare în interiorul rinichiului,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *