AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioaseBoli renale

Infecțiile de tract urinar: simptome, tratament, prevenție

Una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene este infecția de tract urinar, care se manifestă, de cele mai multe ori, prin durere sau senzația de usturime în timpul urinării.

O afecțiune ce afectează în special femeile, dar care poate apărea și la bărbați și la copii, infecția tractului urinar este cauzată de obicei de Escherichia Coli sau de alte microorganisme patogene. Se caracterizează prin nevoia frecventă de a urina și disconfort în timpul micțiunii, dureri pelviene sau lombare, dar, uneori, și prin febră sau frisoane. Infecția de tract urinar se determină printr-un examen clinic, o urocultură și o ecografie abdominală. Această afecțiune poate avea localizare superioară (la rinichi) sau inferioară (cistită). Infecțiile de tract urinar afectează mult mai des femeile decât bărbații, raportul fiind de 8:1, potrivit www.healthline.com.

Ce reprezintă infecțiile de tract urinar?

Infecțiile de tract urinar sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni, peste 8 milioane de persoane din întreaga lume prezentându-se la medic pentru tratarea lor, arată www.medicalnewstoday.com. Infecția urinară este cauzată de cele mai multe ori de prezența unor bacterii, dar poate fi determinată și de ciuperci și, în cazuri rare, de virusuri. Infecțiile urinare pot apărea oriunde în tractul urinar. Acesta este compus din rinichi, vezică, uretere și uretră. Cele mai multe infecții urinare afectează uretra și vezica, în tractul inferior, dar pot avea efect și asupra ureterelor și rinichilor, în tractul superior. Acestea din urmă apar mai rar, însă sunt infecții urinare cu manifestări mai grave.

Semnele și simptomele infecției urinare

Manifestările infecției urinare pot varia de la persoană la persoană, însă, pentru cei mai mulți, simptomele principale sunt cele de disconfort și durere. Potrivit www.everydayhealth.com, cele mai frecvente sunt:

  • durere sau senzația de usturime în timpul urinării
  • urinat în cantități mici
  • aspect tulbure și miros puternic al urinei
  • prezența sângelui în urină
  • secreții uretrale cu aspect purulent, de regulă la bărbați
  • incontinență urinară.

La bărbați, simptomele sunt similare cu cele ale femeilor. Însă, uneori, acestea includ și dureri anale, dacă este vorba despre o infecție a tractului urinar inferior. La femei, în cazul infecției tractului urinar inferior, un simptom specific poate fi durerea pelviană, în plus față de simptomele obișnuite. În ceea ce privește copiii, simptomele sunt diferite față de cele ale adulților. La copiii de vârste foarte mici, aceste infecții sunt deseori asociate cu o anormalitate anatomică, iar pentru cei de alte vârste, infecția este cauzată de o bacterie prezentă în tractul urinar. La nou-născuți, semnele infecției de tract urinar includ lipsa poftei de mâncare, letargie, diaree, vărsături, icter și febră. La copiii cu vârsta sub 2 ani, urina urât mirositoare poate fi un simptom, în timp ce copiii cu vârste mai mari pot experimenta simptome precum incontinență și durere în timpul urinării.

Cauzele apariției infecției de tract urinar

Cele mai multe infecții urinare sunt cauzate de Escherichia coli (E. coli), care se găsește de regulă în sistemul digestiv. Chlamydia sau mycoplasmele pot infecta uretra, dar nu și vezica urinară.

Infecțiile de tract urinar au diagnostice diferite, în funcție de localizare. Astfel, infecția la nivelul vezicii se numește cistită, cea la nivelul uretrei poartă numele de uretrită, iar infecția rinichiului – pielonefrită. Infecția este localizată rar la nivelul uretrei, arată www.medicalnewstoday.com.

De ce unele persoane fac mai des infecții urinare?

Infecțiile urinare sunt cauzate de regulă de E. coli, o bacterie prezentă în sistemul intestinal. Atunci când această bacterie este transferată din rect către vagin, ea poate ajunge în uretră și astfel poate infecta vezica urinară.

De asemenea, factorii de risc pot varia și în funcție de vârstă. Înainte de menopauză, cel mai des întâlniți factori de risc sunt activitatea sexuală și folosirea spermicidelor, care pot ucide lactobacilii – cu rol de protecție, facilitând instalarea E. coli.

După menopauză, anumite schimbări pot determina, de asemenea, apariția infecției urinare. Numărul lactobacililor scade, în timp ce vezica se contractă la un nivel mai scăzut, ceea ce o împiedică să se golească complet. Totodată, un alt factor de risc este și cel genetic, arată www.health.harvard.edu.

Potrivit website-ului United Kingdom National Health Service, printre factorii de risc ai apariției infecției de tract urinar se numără:

  • sarcina
  • afecțiuni care duc la blocarea tractului urinar (cum ar fi pietrele la rinichi)
  • afecțiuni care împiedică golirea vezicii urinare (cum ar fi mărirea glandei prostate la bărbați sau constipația la copii)
  • folosirea cateterelor urinare
  • un sistem imunitar slab (de exemplu, persoanele cu diabet sau cele care fac chimioterapie)
  • un consum scăzut de lichide
  • igiena precară a zonei genitale.

Tratamentul infecțiilor tractului urinar

Cauza infecției determină alegerea tipului de tratament. Medicul specialist va stabili ce cauzează infecția, în urma rezultatelor analizelor medicale care confirmă diagnosticul. În cele mai multe cazuri, cauza principală a infecției de tract urinar este bacteriană, ceea ce va determina alegerea unui tratament pe bază de antibiotice. În unele cazuri, virusurile sau ciupercile cauzează aceste infecții. Infecțiile de tract urinar cauzate de virusuri vor fi tratate cu antivirale, iar pentru cele cauzate de ciuperci vor fi recomandate antifungice. De asemenea, medicul poate recomanda și analgezice, în unele situații.

Tipul de antibiotic folosit pentru tratarea unei infecții de tract urinar bacteriene depinde de localizarea acesteia. Infecțiile de tract inferior sunt, de obicei, tratate cu antibiotice orale, iar cele de tract superior necesită administrare intravenoasă, arată www.healthline.com.

Uneori, bacteriile capătă rezistență la antibiotice. Pentru a reduce acest risc, medicul va recomanda, cel mai probabil, un tratament pe o perioadă cât mai scurtă (nu mai mult de o săptămână). Alegerea unui antibiotic diferă în funcție de rezultatele testului de urină.

Unele dintre cele mai recomandate suplimente alimentare în tratamentul infecției urinare sunt produsele din gama Urinal, realizate din extract de merișor, Soligado Virgaurea (Splinuță) și îmbogățite cu vitamina D, pentru menținerea sănătății vezicii urinare și a tractului urinar inferior.

banner-urinal

Cum prevenim infecțiile de tract urinar

Pentru a preveni infecția de tract urinar, este important:

  • să consumăm 6-8 pahare de apă zilnic
  • să nu amânăm micțiunea când apare senzația de a urina
  • să ne adresăm medicului în cazul incontinenței urinare sau când avem dificultăți de golire completă a vezicii.

Suplimentele pe bază de merișor sau probioticele vaginele, cum ar fi lactobacilii, ar putea preveni infecțiile de tract urinar.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *