Boli renale

Pietrele la rinichi – simptome, cauze și tratament

Stilul de viață sedentar sau alimentele nesănătoase pot avea efecte și asupra rinichilor. Cea mai frecventă problemă care afectează aceste organe sunt pietrele la rinichi. Simptomele sunt neplăcute, tocmai de aceea soluțiile terapeutice pentru pietrele la rinichi sunt aplicate, de cele mai multe ori, în camerele de primiri urgențe ale spitalelor. În acest articol vom explica ce cauze provoacă apariția pietrelor la rinichi, pentru a putea preveni pe viitor o astfel de problemă medicală.

Ce este o piatră la rinichi?

Specialiștii din cadrul Asociației pentru Sănătatea Rinichilor, SUA, explică ce sunt pietrele la rinichi și cum se formează. Potrivit oamenilor de știință, pietrele la rinichi, sau litiaza renală sunt cristale dure care se formează din substanțele chimice ce intră în compoziția urinei. Este vorba despre calciu, oxalat, urați, cistină, xantin și fosfat. Cristalele se formează în momentul în care aceste substanțe nu pot fi dizolvate de lichidul din urină. După ce se formează, pietrele pot rămâne la nivelul rinichilor sau migrează, în jos, de-a lungul tractului urinar. Durerea resimțită din cauza pietrelor la rinichi apare în momentul în care calculii blochează calea de eliminare a urinei. Astfel, se produce un reflux de urină în rinichi, uretere și vezica urinară, care este urmat de durerea persistentă.

Tipuri de pietre la rinichi

Studiile realizate până acum au evidențiat patru tipuri de pietre la rinichi:

Oxalatul de calciu – este cel mai frecvent tip de pietră la rinichi. Apare în momentul în care calciul se combină cu oxalatul în urină. Cel mai adesea, se formează din cauza consumului scăzut de lichide.

Acidul uric – conține compuși organici denumiți purine. Când nivelul de purine este în creștere, se produce o reacție la nivelul rinichilor, în urma căreia pot rezulta pietrele la rinichi. Creșterea nivelului de purine este direct proporțională cu cea de acid uric. Există alimente care pot genera o creștere a acidului uric. Carnea roșie sau crustaceele pot genera concentrații mari de acid uric, dacă sunt consumate în exces.

Struviții – acest tip de pietre la rinichi sunt rare și sunt generate de unele infecții ale tractului urinar superior.

Cistina – reprezintă un tip de pietre la rinichi mai rar întâlnit în practica medicală și ar putea avea cauze genetice.

Cauze pietre la rinichi

Principala cauză a pietrelor la rinichi este generată de conținutul prea mare de săruri și minerale din urină, care se întăresc. Această problemă o poate avea orice persoană, dar studiile au arătat că bărbații au o predispoziție pentru pietre la rinichi. De asemenea, factorii genetici contribuie la apariția pietrelor la rinichi. Dacă în familie au existat cazuri de persoane care s-au confruntat cu această problemă, există posibilitatea ca ea să apară și la alți membri. Alimentele bogate în sare și zahăr pot să determine apariția pietrelor la rinichi. Administrarea anumitor medicamente sau diferite proceduri medicale pot să genereze formarea pietrelor la rinichi.

Simptome pietre la rinichi

Severitatea simptomelor este generată de dimensiunea pietrelor la rinichi. Astfel, dacă pietrele sunt mici, atunci această problemă medicală este greu de sesizat. Atunci când dimensiunea pietrelor este semnificativă, există riscul ca simptomele să fie puternice. Cele mai întâlnite simptome în cazul pietrelor la rinichi sunt:

  • Durerea de spate, în ambele părți ale zonei lombare
  • Durerea de stomac
  • Prezența sângelui în urină
  • Stare de greață
  • Febră și frisoane

Senzația de durere apare atunci când pietrele la rinichi provoacă iritații sau blocaje. De cele mai multe ori, pietrele coboară pe tractul urinar și blochează eliminarea urinei.

Prevenția

Cel mai bun mijloc de a preveni apariția pietrelor la rinichi este de a consuma lichide cât mai multe, în fiecare zi. În unele cazuri este bine să depășim cantitatea de doi litri de apă pe zi. De asemenea, consumul de alimente bogate în sare și proteină animală ar trebui redus.

Tratamentul în cazul pietrelor la rinichi

Dimensiunea pietrelor la rinichi este importantă atunci când medicii doresc să stabilească un tratament pentru această problemă medicală. Pentru stabilirea dimensiunii, sunt necesare o serie de examene imagistice. Unul dintre tratamentele aplicate sunt undele de șoc care sparg pietrele în bucăți mai mici. Astfel, pietrele vor fi eliminate în timpul urinării, fără a mai produce blocaje și dureri. Acest tratament durează de la 45 de minute până la o oră și poate fi realizat sub anestezie generală. O altă metodă de tratament pe care specialiștii o aplică este uretroscopia. Medicii folosesc un instrument lung, de forma unui tub, pe care îl introduc în uretră. Dacă pietrele sunt mici, ele pot fi îndepărtate. Dacă au dimensiuni prea mari, sunt sparte în bucăți mai mici, cu ajutorul unui dispozitiv laser, introdus în tractul urinar.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Nefrocalcinoza: ce este, cauze și manifestări

2 Minute
Nefrocalcinoza este o afecțiune renală caracterizată prin depunerea de calciu în exces în rinichi. Nefrocalcinoza renală apare frecvent la copiii…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Chistul renal. De ce apare si ce trebuie să știi?

3 Minute
Un chist renal înseamnă o formațiune sub formă de pungă, sau sac, umplută cu lichid, care apare în interiorul rinichiului,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *