Boli renale

Urina cu sânge (hematuria). Află ce ascunde acest simptom!

Prezența sângelui în urină este denumită în literatura de specialitate „hematurie”. Dacă te confrunți cu acest simptom, e necesară vizita la medicul specialist, care va identifica motivele ce au dus la apariția problemei respective. Citește mai departe care sunt cauzele urinării cu sânge și află despre alte simptome asociate!

Cauze ale urinării cu sânge

Prezența sângelui în urină are ca efect schimbarea culorii acesteia în roșu, roz sau maro. Există un test special prin care se poate identifica prezența celulelor albe sanguine în urină. Rezultatul poate indica faptul că te confrunți cu o infecție a rinichilor sau a altui organ care intră în alcătuirea tractului urinar. Specialiștii Asociației Americane pentru Sănătatea Rinichilor le recomandă celor care se confruntă cu astfel de probleme să discute cu un medic specialist. Potrivit healthline.com, există mai multe cauze care pot provoca hematurie:

  • Infecțiile – infecțiile virale reprezintă cea mai comună cauză a hematuriei. Este vorba despre infecții localizate la nivelul tractului urinar sau al rinichilor. Aceste infecții apar, de regulă, atunci când bacteriile infectează uretra și migrează către rinichi.
  • Pietrele la rinichi – o altă cauză des întâlnită care determină prezența sângelui în urină sunt pietrele la rinichi. Denumite și „calculi renali”, aceste pietre sunt, de fapt, cristale care se formează din mineralele prezente în urină. Calculii de mari dimensiuni pot provoca blocaje ale tractului urinar, de aici rezultând hematuria și durerile puternice.
  • Bolile de rinichi – bolile de rinichi sau inflamația lor pot duce la apariția hematuriei. Astfel de afecțiuni pot fi generate de alte boli, precum diabetul.
  • Unele medicamente – administrarea unor medicamente poate provoca hematurie.
  • Bolile oncologice – mai multe forme de cancer, precum cel de vezică, prostată sau rinichi pot avea ca simptom prezența sângelui în urină.

Ce alte simptome pot însoți urinarea cu sânge

Prezența sângelui în urină și modificarea culorii acesteia sunt, de cele mai multe ori, însoțite și de alte simptome. Potrivit Institutului de Sănătate Publică al Marii Britanii, acestea sunt:

  • Durere sau arsuri în timpul urinatului
  • Durere puternică în partea inferioară a spatelui sau în zona inghinală, din cauza căreia nu te poți mișca
  • Usturime la urinare
  • Dificultatea de a urina
  • Nevoia de a urina des în timpul nopții

Potrivit Asociației Chirurgilor Urologi din Marea Britanie, factorii care determină prezența sângelui în urină sunt multipli. În primul rând, poate fi vorba despre o infecție urinară. Această problemă medicală este mai des întâlnită în cazul femeilor. De asemenea, vârsta poate reprezenta un factor de risc. Totodată, astfel de probleme pot apărea în cazul persoanelor al căror istoric medical familial cuprinde afecțiuni precum cancer renal sau pietre la rinichi.

Este important să-ți verifici în mod constant starea de sănătate pentru a preveni apariția acestor afecțiuni.

Cum se diagnostichează hematuria

Există două tipuri de hematurie, în funcție de cantitatea de sânge din urină. Hematuria vizibilă, atunci când urina își schimbă culoarea, și hematuria microscopică, când sângele din urină poate fi observat în urma testelor de laborator. Diagnosticarea problemelor medicale generate de urina cu sânge este realizată de către un medic. Specialistul va analiza ce anume cauzează hematuria, iar astfel va dispune tratamentul potrivit pentru afecțiunea respectivă. O metodă de diagnosticare pe care medicii o folosesc în prezent este și citoscopia. Investigația presupune introducerea în uretră a unui mic tub pe care este montată o cameră video de mici dimensiuni, cu ajutorul căreia medicul explorează interiorul uretrei și al vezicii urinare. Astfel, poate fi diagnosticată cauza care provoacă hematuria.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Nefrocalcinoza: ce este, cauze și manifestări

2 Minute
Nefrocalcinoza este o afecțiune renală caracterizată prin depunerea de calciu în exces în rinichi. Nefrocalcinoza renală apare frecvent la copiii…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Chistul renal. De ce apare si ce trebuie să știi?

3 Minute
Un chist renal înseamnă o formațiune sub formă de pungă, sau sac, umplută cu lichid, care apare în interiorul rinichiului,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *