Boli și afecțiuni copii

Apendicita la copii

Apendicita este o boală care apare deseori în rândul copiilor și al tinerilor. Statisticile arată că în Statele Unite ale Americii cele mai frecvente vizite ale copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani la secțiile de urgență ale spitalelor se datorează crizelor de apendicită. Rata mortalității în lume din cauza apendicitei este în continuă scădere. În anul 2013, s-au înregistrat 72 000 de decese la nivel mondial.

Apendicita este o boală cauzată de inflamarea și infectarea apendicelui. Apendicele este mică prelungire a tubului intestinal aflată în partea inferioară a cecumului. Atunci când acesta se inflamează și/sau infectează, se discută despre o urgență chirurgicală.

Există un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, care arată că anumite cazuri de apendicită la copii ar putea fi tratate numai cu antibiotic, însă datele actuale sugerează că tratamentul nu este sigur, iar rata de recurență este de 14%.

Cauze

Principala cauză a apariției apendicitei este acumularea în apendice de lichide și mucus provocate de paraziți, corpi străini sau materii fecale întărite.

Există și situații, foarte rare, când apendicele este blocat de un cancer.

Apendicita poate să apară la orice vârstă, însă cel mai frecvent se întâmpla la copii și tineri până în 20 de ani.

Simptome

Apendicita acută debutează brusc și necesită ajutor medical imediat pentru evitarea complicațiilor. Mergeți de urgență la spital dacă observați la copil simptome precum:

 • lipsa poftei de mâncare;
 • amețeală;
 • durere care poate fi difuză sau localizată în jurul ombilicului, în capul pieptului sau în partea din dreapta jos a abdomenului;
 • durere de spate;
 • diaree sau constipație;
 • abdomen umflat;
 • greață;
 • vărsături;
 • febră.

Riscuri și complicații

Apendicita este considerată urgență medicală. Netratată, duce la complicații care pot pune în pericol viața: peritonită, abces local, plastron apendicular.

Abordări terapeutice

Medicul poate stabili diagnosticul de apendicită acută la copii chiar și numai prin palparea abdomenului. Copilului i se vor face, desigur, analize de sânge și de urina și, în unele cazuri, chiar ecografie abdominală pentru confirmarea diagnosticului.

Apendicita se tratează numai la spital, prin intervenție chirurgicală de urgență. Operația de apendicită se numește apendicectomie. Aceasta poate fi realizată pe doi căi:

 • tratament chirurgical clasic, sub anestezie generală, în cazurile unde apar complicații;
 • intervenție laparoscopică, folosită în 90% dintre cazuri; avantajul acestei intervenții este recuperarea mult mai ușoara și mai rapidă a pacientului.

După operația de apendicită, copilul poate duce o viață normală.

Recomandări

Copilul trebuie să respecte regimul alimentar recomandat de medic pentru prima perioadă de după intervenția chirurgicală.

Copilul trebuie să evite efortul fizic în primele săptămâni de după operație.

Nu există nici o metodă prin care să poată fi prevenită apariția apendicitei.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
Boli și afecțiuni copiiCORONAVIRUSInformări oficialeMEDICINA PENTRU COPIIŞTIRI MEDICALE

Efectele pandemiei asupra sănătății psiho-emoționale a copiilor

1 Minute
Printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, menționate într-un studiu al organizației Salvați Copiii România, se numără anxietatea,…
Boli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni copiiŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Află la ce alergii e predispus copilul tău încă din prima zi de viață

1 Minute
Primul scutec al unui bebeluș poate dezvălui multe despre evoluția sănătății lui, potrivit unui studiu realizat de o echipă de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *