Potrivit rapoartelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 1,5 milioane de copii mor anual, din cauza complicaţiilor diareei acute. Majoritatea acestora trăiesc în țări africane, în curs de dezvoltare.
Ce este diareea acută?
Această afecțiune afectează în mod frecvent copiii cu vârsta de până la 5 ani. Se caracterizează prin prezența a trei sau mai multe scaune apoase pe zi, însoțite de dureri abdominale, febră și/sau vărsături. Aceasta poate dura mai multe zile, existând chiar riscul cronicizării.
Cauze
De cele mai multe ori, diareea acută este provocată de infecțiile virale, bacteriene sau parazitare ale tractului gastrointestinal. Acestea se pot transmite prin alimente sau lichide contaminate sau printr-o igienă precară. La vârste mici, copiii au tendința de a-și ține degetele în gură, ceea ce este un factor de risc. Bacteriile de tipul Salmonella, Shigella, E. Coli și Campylobacter se numără printre principalii „vinovați”.
De asemenea, infecțiile virale se transmit și pe calea aerului. Cele mai frecvente sunt provocate de rotavirusuri, adenovirusuri și norovirusuri. În cazuri mai rare, diareea acută poate fi o consecință a infestării cu paraziți: Giardia, Cryptosporidium, Entamoeba histolytica.
Alte cauze ale declanșării diareei acute pot fi: antibioticele, suplimentele cu fier, intoleranța alimentară etc.
Simptome
Asocierea scaunelor apoase cu cel puțin una dintre următoarele manifestări, trebuie să ne alarmeze: lipsa apetitului, greață, vărsături, crampe abdominale, febră, convulsii, respirație sacadată, reducerea semnificativă a cantității de urină excretată, dureri de cap, dureri musculare, buze uscate, stare generală de slăbiciune.
Riscuri
Deshidratarea severă și convulsiile sunt foarte periculoase, pentru că pot ajunge chiar să pună în pericol viața copilului. Acestea sunt considerate urgențe medicale și trebuie tratate la spital. De asemenea, printre consecințele acestei afecțiuni se numără și sindrumul hemolitic uremic, sindromul de intestin iritabil și multe alte afecțiuni inflamatorii.
Abordare terapeutică
Înainte de a aplica un tratament, principala urgență o constituie rehidratarea organismului și reechilibrarea electrolitică. În cazul în care, din cauza vărsăturilor repetate, organismul nu are posibilitatea de a se rehidrata, vor fi administrate soluții perfuzabile. În funcție de cauza declanșatoare, medicul va recomanda, pe lângă antipiretice (în caz de febră), tratamente probiotice sau medicamente antiparazitare. Administrarea de antibiotice se face specific, când examenele paraclinice au identificat infecția bacteriană, iar simptomatologia este specifică acestui tip de diaree. Trebuie ținut cont că tratamentele trebuie administrate întotdeauna la recomandarea medicului, chiar și în formele mai ușoare de manifestare, tratabile la domiciliu.
Unele dintre aceste infecții pot fi prevenite și prin vaccinare (de exemplu, infecția cu rotavirusuri).