Boli și afecțiuni copii

Parazitozele intestinale la copii

Copiii sunt mai expuși infestării cu paraziți intestinali, pentru că, la vârste fragede mai ales, încă nu știu sau uită să respecte regulile elementare de igienă. Obiceiuri cum sunt roaderea unghiilor sau suptul degetului îi predispun la parazitoze.

Parazitozele intestinale sunt boli infecțioase care afectează un număr mare de copii. Unele sunt descoperite în urma manifestării anumitor simptome, altele ies la iveală în urma unor examene coproparazitologice de rutină. Vom enumera mai jos cele mai frecvente parazitoze manifestate la copii, la nivel intestinal.

Tipuri de parazitoze intestinale

Oxiuraza (enterobioza) reprezintă infestarea cu Enterobius vermicularis (oxiuri). Aceștia sunt viermi nematozi, de culoare albă, cu lungimea de aproximativ 1 cm, care populează în special cecul și colonul, provocând deseori mâncărimi și disconfort în regiunea anală, din cauză că femelele migrează către exterior, pentru a depune ouă. Se pot manifesta și alte simptome: durere abdominală difuză, inapetență, agitație, iritabilitate, insomnie. La fetițe, se pot extinde în zona genitală, provocând vulvovaginite. Oxiurii se transmit prin ouă, care pot rezista în mediul extern circa 10-12 zile. De aceea, pe lângă tratamentul recomandat de medic, este important ca obiectele de lenjerie, așternuturile și prosoapele să fie dezinfectate prin fierbere și călcare la temperaturi înalte. De asemenea, se recomandă ca tratamentul să fie urmat de întreaga familie.

Ascaridioza este provocată de infestarea cu Ascaris lumbricoides (ascarizi, limbrici), o categorie de viermi cilindrici cu dimensiuni cuprinse între 15 și 25 cm. Femelele pot depune până la 200 000 de ouă, zilnic. Acestea sunt rezistente la clor, dar pot fi distruse prin fierbere. De obicei, acești paraziți sunt localizați la nivelul intestinului subțire, dar pot migra până la nivelul ficatului, pancreasului și al plămânilor, provocând și alte afecțiuni grave. Simptome: grețuri, vărsături, diaree, dureri abdominale și balonare. Infestarea plămânilor are manifestări similare cu alte infecții respiratorii (tuse, șuierat, dificultăți de respirație, febră). Din cauza dimensiunilor mari, acești viermi pot bloca anumite orificii și pot provoca ocluzie intestinală, pancreatită, apendicită acută, icter mecanic. Se recomandă ca tratamentul să fie repetat la un interval de 2-3 săptămâni de la prima administrare.

Giardioza (giardiaza, lambliaza) este provocată de Giardia lamblia (Giardia intestinalis), un protozoar flagelat, care are două forme: trofozoid și chist. Printre simptome se numără: grețuri, vărsături, eructații, flatulență, diaree, inapetență, balonare și dureri abdominale localizate în zona ombilicală. Poate provoca și complicații de tipul tulburărilor de absorbție a nutrienților la nivel intestinal, anemii și alte carențe care împiedică dezvoltarea normală a copilului. Tratamentul va fi urmat de întreaga familie și se va repeta la intervale de 7 zile. Chisturile de giardia rezistă la clor, dar sunt distruse prin fierbere.

Prevenție

Spălatul pe mâini este esențial. De asemenea, este importantă combaterea obiceiului de a băga degetele în gură. Fructele și legumele crude trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate. Nu sunt de neglijat nici examenele coproparazitologice regulate.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
Boli și afecțiuni copiiCORONAVIRUSInformări oficialeMEDICINA PENTRU COPIIŞTIRI MEDICALE

Efectele pandemiei asupra sănătății psiho-emoționale a copiilor

1 Minute
Printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, menționate într-un studiu al organizației Salvați Copiii România, se numără anxietatea,…
Boli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni copiiŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Află la ce alergii e predispus copilul tău încă din prima zi de viață

1 Minute
Primul scutec al unui bebeluș poate dezvălui multe despre evoluția sănătății lui, potrivit unui studiu realizat de o echipă de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *