Boli și afecțiuni copii

Pediculoza – cauze și soluții

Pediculoza (infestarea cu păduchi), deși rămâne un subiect delicat, trebuie să recunoaștem că i se poate întâmpla oricui. În ciuda recomandărilor de distanțare socială, aceasta este încă o provocare în comunitățile mici, în familiile cu mulți copii și în zonele sub-dezvoltate sau care nu respectă regulile general valabile.

Cum se iau păduchii?

Păduchii sunt paraziți care au o răspândire rapidă, independent de regulile de igienă personală respectate cu strictețe. Este suficient să șoptim un secret „la ureche” unei persoane infestate și să îi căpătăm și noi. Persoana transmițătoare poate să nici nu fie conștientă de aceasta afecțiune. Este suficient ca un singur parazit să își schimbe gazda pentru a-și perpetua specia. Rata de înmulțire a păduchilor este foarte ridicată. Femelele sunt foarte prolifice, fiind capabile să depună până la 10 ouă (lindini, numite popular) pe zi. Există 3 000 de astfel de sub-specii, parte din specia Phthiraptera. La om, aceștia pot infesta capul și corpul (inclusiv zona pubiană).

Sub-specia de păduchi care infestează oamenii se hrănesc exclusiv cu sânge. De aici provine și senzația de mâncărime la nivelul scalpului sau altor zone afectate.

Păduchi de cap și păduchi de corp

Există o diferență fundamentală între păduchii de cap și cei de corp: primii nu sunt transmițători de alte boli, în timp ce păduchii de corp sunt considerați vectori patologici. Asta înseamnă că pot transmite de la o persoană la alta diverse alte boli.

Păduchii pot supraviețui fără a se hrăni cu sânge până la 2 zile pe suprafețe sau pe așternuturi, prosoape și alte textile contaminate. Prin fierberea obiectelor de uz personal și a textilelor, aceștia sunt eradicați. În schimb, eliminarea acestora de pe corp este mai dificilă.

Pediculoza

Soluții eficiente pentru pediculoză

De-a lungul timpului, oamenii au încercat toate metodele pentru a scăpa de păduchi: pieptănarea recurentă cu pieptene de os cu dinții deși, aplicarea de substanțe toxice pentru organism, precum gazul lampant, tunderea părului până la piele etc. Din fericire, știința și tehnologia sunt în măsură să ne ofere astăzi soluții sigure și rapide de eliminare a păduchilor.

Articole recomandate
BOLIBoli infecțioaseBoli și afecțiuni copii

Infecția cu Cytomegalovirus

2 Minute
Infecția cu Cytomegalovirus a fost pentru prima dată observată în anul 1881, de către Hugo Ribbert, un medic patolog german…
BOLIBoli endocrineBoli și afecțiuni copii

Fenilcetonuria – cauze, simptome și tratament

2 Minute
Fenilcetonuria este o boală genetică gravă și destul de rară, provocată de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid care…
Boli și afecțiuni copii

Rujeola

2 Minute
Înainte ca vaccinarea să fie făcută pe scară largă la nivel mondial, la fiecare 2-3 ani apăreau în lume epidemii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *