Rubeola congenitală este o boală contagioasă care se transmite de la mamă la făt. Afecțiunea apare în urma infectării mamei cu virusul rubeolic și prezintă un risc ridicat pentru posibile malformații congenitale. În cazuri extreme, rubeola congenitală poate provoca nașterea prematură sau chiar decesul fătului.
În prezent, rubeola congenitală este destul de rar întâlnită în zonele dezvoltate de pe glob, datorită vaccinării. Apar în continuare cazuri în zonele defavorizate sau în situațiile în care femeile însărcinate fac diferite călătorii în destinații exotice fără a-și lua toate măsurile de precauție.
Cauze și factori de risc
Imediat după ce mama contractează virusul rubeolic, riscul de a-l transmitere la făt este unul extrem de ridicat, mai ales în primul trimestru de sarcină. Apariția virusului în debutul sarcinii poate avea efecte severe asupra fătului.
Rubeola, cunoscută și sub denumirea de „pojar mic”, este o boală infecțioasă eruptivă acută, provocată de virusul rubeolic. Contaminarea se face pe cale aeriană, prin picături respiratorii ori prin contact intim, iar virusul va fi localizat la nivelul ganglionilor limfatici. În timpul sarcinii, femeile care dobândesc acest virus îl vor transmite către făt prin placentă.
Rubeola congenitală va încetini procesul de dezvoltare a fătului și poate provoca diferite malformații.
Simptome
În multe cazuri, după naștere, bebelușii infectați cu rubeola congenitală sunt asimptomatici. Există, însă, posibilitatea ca bebelușul să prezinte încă de la venirea pe lume simptome clare ale rubeolei congenitale, caz în care micul pacient va fi izolat de ceilalți copii, pentru a preveni riscul de răspândire.
Cel mai frecvent, rubeola congenitală se manifestă prin:
- malformații cardiace;
- probleme de auz (uneori chiar surzenie);
- probleme hepatice;
- greutate mică la naștere;
- erupții cutanate;
- cataractă.
În cazul în care rubeola congenitală va fi asimptomatică la naștere, dar se va evidenția pe parcurs, atunci bebelușii vor prezenta următoarele simptome:
- leziuni cutanate;
- dimensiune sub normal a craniului;
- somnolență;
- iritabilitate;
- icter tegumentar;
- adenopatie.
Tratament
Rubeola congenitală nu are un tratament specific. Înainte de a rămâne însărcinate, femeile trebuie să se vaccineze împotriva virusului rubeolic, pentru a nu risca apariția rubeolei congenitale la făt.
Imediat după stabilirea diagnosticului de către medicul specialist, bebelușii născuți cu rubeolă congenitală vor fi izolați de restul bebelușilor și vor fi supuși mai multor examene medicale pentru a se stabili gradul de afectare și a se depista anomaliile provocate de această afecțiune.
În cazurile în care malformațiile au un grad ridicat de risc, atunci se va interveni chirurgical pentru rezolvarea problemelor. Se procedează astfel în cazul bebelușilor cu malformații cardiace și cu probleme de vedere.
Complicații care pot apărea din cauza rubeolei congenitale:
- meningoencefalită;
- surzenie;
- muțenie;
- inflamație puternică la nivelul plămânilor;
- anomalii hormonale;
- riscul ca pacientul să rămână foarte scund.