Anumite substanțe consumate în timpul sarcinii au consecințe negative asupra sănătății mamei și fătului, a nou-născutului și a copilului. Vestea bună este că femeile însărcinate sunt mai puțin susceptibile decât femeile care nu sunt însărcinate să se angajeze într-un astfel de comportament, a spus dr. Yonkers, director de medicină psihologică și a Centrului pentru bunăstarea femeilor și mamelor de la Universitatea Yale, New Haven, Conn .
Utilizarea opioidelor este în creștere în rândul femeilor însărcinate. La fel ca în populația generală 50% – sau chiar la 80% – dintre bebelușii a căror mame au consumat anumite substanțe vor experimenta sindromul de abstinență neonatală, a spus dr. Yonkers. Mortalitatea maternă în Statele Unite a crescut cu 34% din 2008 până în 2016; în timp ce aceasta este o statistică cruntă, a spus dr. Yonkers, mortalitatea maternă legată de opioide s-a dublat în aceeași perioadă de timp.
În studiul discutat, consumul de alcool a fost de până la 18,9% în rândul femeilor însărcinate. În mod similar, nivelurile de nicotină sau derivat de nicotină detectate au fost de 27% la un centru din studiu. Tetrahidrocannabinolul a atins 29,4% în același centru.
Utilizarea substanțelor scade în sarcină, deoarece unele femei devin mai conștiente de sănătatea fătului. Din păcate, abstinența este compensată de o creștere dramatică a consumului de substanțe în perioada de după 6-12 luni post- partum, sugerează cercetările.
Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/930053#vp_1