Sindromul de apnee în somn și sforăitul fragmentează somnul persoanei afectate și/sau pe cel al partenerului/partenerei de viață, conducând la scăderea calității somnului, oboseală, somnolență excesivă pe parcursul zilei. Persoanele care se confruntă cu apneea sau sforăitul sunt mai predispuse la afecțiuni cardiovasculare, neurologice și sunt mai expuse la accidente rutiere, casnice sau de muncă.
Diagnosticare
Principala metodă de diagnostic în patologia somnului (sindromul de apnee în somn, insomnie, hipersomnie, parasomnie, narcolepsie, sindromul picioarelor neliniștite) este polisomnografia (PSG). Polisomnograful se folosește doar în laborator, sub supravegherea personalului medical. Datele sunt înregistrate de aparat, iar apoi interpretate de medicul specialist.
Diagnosticul de apnee poate fi stabilit și cu ajutorul poligrafului ventilator portabil. Aparatul se montează seara și poate fi folosit acasă, acesta înregistrând pe parcursul nopții mai mulți parametri legați de somn: poziția corpului, sforăitul, nivelul de oxigen din sângele arterial, efortul toracic, fluxul de aer nazo-bucal.
Soluții terapeutice pentru apnee
Sindromul de apnee în somn poate fi tratat prin mai multe metode:
Tratament standard cu aparate CTAP (Continuous Positive Airway Pressure), care trimite către faringe aer sub presiune, cu ajutorul unei măști faciale sau bucale. Aceste aparate sunt de mai multe tipuri:
- Auto CPAP – variază presiunea în funcție de stadiile somnului, stările detectate și poziția corpului.
- CPAP – furnizează o presiune constantă, stabilită de medic pentru fiecre pacient în parte.
- BIPAP – transmite o presiune mai mare la inspirație și una mai mică la expirație.
- Proteza de avansare mandibulară.
- Terapia cu laser a vălului palatin.
- Chirurgia căilor respiratorii superioare (se intervine mai ales asupra vălului palatin, bazei de limbă și pereților laterali ai faringelui).
Recomandări generale
Pentru prevenirea și combaterea sforăitului și a apneei, există câteva reguli general valabile:
- reducerea greutății, în cazul persoanelor supraponderale;
- renunțarea la fumat;
- evitarea consumului de alcool, mai ales după ora 18.00;
- evitarea somniferelor.