BOLIBoli și afecțiuni respiratorii

Astmul – simptome, cauze, metode de gestionare

Astmul este o afecțiune cronică care afectează căile respiratorii. Se manifestă sub formă de respirație șuierătoare sau îngreunată. Astmul provoacă inflamarea pereților interiori ai căilor respiratorii sau a căilor bronșice. În timpul unui atac de astm, căile respiratorii se vor umfla, mușchii din jurul lor se vor strânge și devine dificil ca aerul să se deplaseze în și în afara plămânilor.

Simptomele astmului

O persoană cu astm poate experimenta:

  • presiune în piept;
  • respirație șuierătoare;
  • senzația de lipsă a aerului;
  • tuse;
  • creșterea producției de mucus.

Un atac de astm apare atunci când simptomele devin severe. Atacul poate începe brusc și variază de la ușor până la grav, când pune viața în pericol. Există cazuri în care umflarea căilor respiratorii împiedică oxigenul să ajungă la plămâni și, implicit, la organele vitale. Aceste cazuri necesită asistență medicală de urgență.

Tipuri de astm

Astmul se poate manifesta în diverse feluri și din motive diferite. Declanșatorii pot fi: poluanți atmosferici, polen, virusuri, blană de animale de companie, mucegai, fum de țigară etc.
Stresul și emoțiile, în general, reprezintă alți factori care pot declanșa simptome astmatice. Bucuria, furia, râsul, plânsul și alte reacții emoționale pot declanșa un atac de astm. Oamenii de știință au efectuat cercetări concretizate în dovezi că astmul apare cu precădere la persoanele cu afecțiuni psihice, cum ar fi depresia.

Tratament pentru Astm

Prevenția și controlul pe termen lung sunt esențiale în stoparea atacurilor de astm. Tratamentul implică recunoașterea declanșatorilor, luarea unor măsuri pentru a-i evita și urmărirea respirației pentru a te asigura că medicația astmatică zilnică ține simptomele sub control. În cazul în care te confrunți cu astmul bronșic, este posibil să-ți fie util un inhalator calmant cu acțiune rapidă. Investigațiile amănunțite și o discuție cu medicul specialist te pot ajuta în identificarea celei mai bune măsuri de gestionare a afecțiunii tale.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni respiratorii

BPOC - Ce este bronhopneumopatia cronică obstructivă?

4 Minute
Bronhopneumopatia cronică obstructivă este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale plămânilor, de care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, suferă…
Boli și afecțiuni respiratorii

Tusea seacă – simptome, cauze și tratament

4 Minute
Tusea seacă, denumită și neproductivă, este tipul de tuse care nu este însoțită de secreție. La fel ca orice tip…
Boli și afecțiuni respiratorii

Gripa – cauze, simptome și tratament

4 Minute
Gripa este o boală respiratorie contagioasă, cauzată de diferite tipuri de virusuri care produc schimbări importante la nivelul nasului, al…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *