Astmul este o afecțiune cronică care afectează căile respiratorii. Se manifestă sub formă de respirație șuierătoare sau îngreunată. Astmul provoacă inflamarea pereților interiori ai căilor respiratorii sau a căilor bronșice. În timpul unui atac de astm, căile respiratorii se vor umfla, mușchii din jurul lor se vor strânge și devine dificil ca aerul să se deplaseze în și în afara plămânilor.
Simptomele astmului
O persoană cu astm poate experimenta:
- presiune în piept;
- respirație șuierătoare;
- senzația de lipsă a aerului;
- tuse;
- creșterea producției de mucus.
Un atac de astm apare atunci când simptomele devin severe. Atacul poate începe brusc și variază de la ușor până la grav, când pune viața în pericol. Există cazuri în care umflarea căilor respiratorii împiedică oxigenul să ajungă la plămâni și, implicit, la organele vitale. Aceste cazuri necesită asistență medicală de urgență.
Tipuri de astm
Astmul se poate manifesta în diverse feluri și din motive diferite. Declanșatorii pot fi: poluanți atmosferici, polen, virusuri, blană de animale de companie, mucegai, fum de țigară etc.
Stresul și emoțiile, în general, reprezintă alți factori care pot declanșa simptome astmatice. Bucuria, furia, râsul, plânsul și alte reacții emoționale pot declanșa un atac de astm. Oamenii de știință au efectuat cercetări concretizate în dovezi că astmul apare cu precădere la persoanele cu afecțiuni psihice, cum ar fi depresia.
Tratament pentru Astm
Prevenția și controlul pe termen lung sunt esențiale în stoparea atacurilor de astm. Tratamentul implică recunoașterea declanșatorilor, luarea unor măsuri pentru a-i evita și urmărirea respirației pentru a te asigura că medicația astmatică zilnică ține simptomele sub control. În cazul în care te confrunți cu astmul bronșic, este posibil să-ți fie util un inhalator calmant cu acțiune rapidă. Investigațiile amănunțite și o discuție cu medicul specialist te pot ajuta în identificarea celei mai bune măsuri de gestionare a afecțiunii tale.