BOLIBoli și afecțiuni respiratorii

Bronșita – cauze, simptome, tratament

Bronșita este o afecțiune a sistemului respirator, care se definește prin inflamarea bronhiilor. Astfel, căile respiratorii care fac legătura între trahee și plămâni nu mai funcționează la capacitate maximă, iar bolnavul va avea dificultăți respiratorii.

Chiar dacă nu ține cont de vârstă, bronșita este contagioasă și apare, de regulă, la copii și la persoanele în vârstă, în general din cauza sistemului imunitar slăbit. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni respiratorii.

Cauze și simptome

Atunci când vorbim despre cauze, bronșita se împarte în două categorii principale:

  • bronșita infecțioasă: cauzată de virusuri și bacterii;
  • bronșita iritativă: cauzată de poluare, expunerea la praf, fumat.

Ținând cont de durată și manifestare, bronșita este de două feluri:

  • bronșita acută: durează, în general, maximum 5-6 săptămâni;
  • bronșita cronică: apare regulat de-a lungul mai multor ani, ca urmare a expunerii prelungite la factorii iritanț

Bronșita acută

Bronșita acută, cunoscută și ca o răceală toracică, este o inflamație a bronhiilor plămânilor. Infecția va rămâne în organism între trei și zece zile, dar efectele acestei afecțiuni se pot întinde până la cinci sau chiar șase săptămâni.

Cauza principală a bronșitei acute este infecția virală. Un pacient poate fi infectat prin aer, dacă un alt bolnav tușește sau strănută în apropiere.

Simptomele principale ale bronșitei acute sunt:

  • tusea;
  • febră ușoară;
  • dificultăți respiratorii.

Bronșita cronică (la copii este mult mai puțin întâlnită; adulții fumători sunt cei care sunt predispuși la această afecțiune, însă dacă familia locuiește într-o zonă extrem de poluată cu mult praf și alte substanțe iritante, se poate manifesta și la copii).

Bronșita cronică se definește printr-o tuse productivă, de lungă durată (2-3 luni), care poate apărea chiar de mai multe ori într-un an. Afecțiunea va apărea în mod regulat, cel puțin doi ani la rând.

Bronșita cronică are aceleași simptome ca bronșita acută, cu mențiunea că bolnavii de bronșită cronică vor expectora constant mucus de culoare galbenă, verde sau albă.

Chiar și expunerea celor mici la fumul de țigară, care se traduce prin fumat pasiv, irită tuburile bronșice. De asemenea, la bronșită cronică se poate ajunge și prin recurența bronșitei acute.

Tratament

După apariția primelor simptome, este obligatorie vizita la medic. Specialistul pneumolog va stabili cauzele tusei și va diagnostica, în funcție de rezultate, tipul de bronșită.

În cazul bronșitei acute, tratamentul poate include:

  • repaus la pat/odihnă;
  • hidratare;
  • paracetamol;
  • sirop de tuse.

În ceea ce privește bronșita cronică, medicul poate recomanda:

  • antibiotice;
  • vaccin antigripal;
  • consum ridicat de lichide;

medicament bronhodilatator (inhalare pentru a reduce inflamația).

Pentru îmbunătățirea stării generale și pentru ameliorarea simptomelor de bronșită, tratamentul poate include și adjuvante naturiste:

  • ceai de ghimbir (ajută la îmbunătățirea respirației);
  • miere de albine (calmează tusea);
  • ceaiul de cimbrișor;
  • sirop din muguri de pin sau brad (calmează tusea).

De cele mai multe ori, bronșita este diagnosticată după înlăturarea posibilităților ca un pacient să sufere de alte boli pulmonare. Tocmai din acest motiv, pentru a grăbi diagnosticarea și a începe rapid tratamentul, în 2017, specialiștii de la Universitatea din Carolina de Nord au realizat un studiu prin care au descoperit că nivelul concentrației mucinelor (substanțe care îngroașă mucusul) este mai mare în cazul persoanelor care suferă de bronșită (în special de bronșită cronică). Odată identificat acest aspect, medicii vor putea descoperi mai rapid dacă pacientul suferă sau nu de bronșită.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni respiratorii

Edemul pulmonar - factori declanșatori și simptome

3 Minute
Edemul pulmonar este o afecțiune gravă ce apare atunci când în alveolele plămânilor se acumulează lichid. Acest lucru duce la…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni respiratorii

Pneumonia interstiţială la copii: simptome și tratament

4 Minute
Pneumonia interstițială la copii este un termen general folosit pentru un grup de boli pulmonare rare, care afectează, în principal,…
Boli și afecțiuni respiratorii

Sinuzita acută: tipuri, cauze, simptome, diagnostic și tratament

4 Minute
Sinuzita acută este o afecțiune determinată de inflamația mucoasei ce căptușește sinusurile craniene. Se manifestă de obicei prin nas înfundat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *