BOLIBoli și afecțiuni respiratorii

Cele mai frecvente boli respiratorii. Tipuri, cauze și remedii

Sistemul respirator

Sistemul respirator uman constă într-o serie de organe responsabile pentru preluarea oxigenului și expulzarea dioxidului de carbon. Orice afecțiune la nivelul aparatului respirator poate compromite buna funcționare a organismului și poate afecta ritmul normal al vieții. Află cum poți gestiona simptomele și manifestările afecțiunii tale și trăiește-ți viața fără teamă.

Cele mai frecvente afecțiuni ale aparatului respirator

Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului respirator sunt: astmul bronșic (caracterizat de simptome precum lipsa de aer, tusea și wheezing-ul, precum și presiunea pe piept), boala pulmonară obstructivă cronică (caracterizată printr-o obstrucție bronșică persistentă, asociată cu un răspuns cronic inflamator crescut al căilor respiratorii la noxe), bronșita cronică (caracterizată prin inflamația cronică a mucoasei bronșice asociată cu tuse și hipersecreție de mucus la nivelul traheei și al bronhiilor), apneea de somn (caracterizată prin sforăit și obstrucția căilor respiratorii superioare).

Cauzele bolilor respiratorii variază de la o rană care afecteaza sau compromite sistemul respirator până la bacterii sau factori genetici. Tratamentul poate varia și el, de la cel medicamentos sau terapia inhalatorie până la tratamentul etiologic, care presupune administrarea antibioterapiei pentru îndepărtarea agentului patogen.

Telemedicina – un instrument esențial în vreme de COVID-19

În mod obișnuit, medicul pneumolog este cel care poate ajuta pacientul care se confruntă cu boli și afecțiuni respiratorii să construiască cel mai potrivit plan de tratament. Însă în prezent, pe fundalul pandemiei de coronaviroză, accesul la consultul medicului specialist este îngreunat sau limitat. Aici intervine telemedicina, practica ce permite consultul și monitorizarea pacientului prin intermediul internetului. Totuși, telemedicina nu funcționează în toate cazurile. Există o varietate de factori care dictează metoda optimă de tratament – cum sunt starea de sănătate a pacientului, istoricul lui medical, vârsta, bolile subiacente, bolile și tratamentele anterioare etc. Fii pregătit să furnizezi cât mai multe date despre afecțiunea ta și despre istoricul tău medical, pentru a primi un răspuns cât mai complex și aplicat de la medicul nostru. Cu cât îți cunoști mai bine afecțiunea, predispozițiile și factorii declanșatori, cu atât o poți controla mai bine și te poți bucura de o viață obișnuită.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni respiratorii

Edemul pulmonar - factori declanșatori și simptome

3 Minute
Edemul pulmonar este o afecțiune gravă ce apare atunci când în alveolele plămânilor se acumulează lichid. Acest lucru duce la…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni respiratorii

Pneumonia interstiţială la copii: simptome și tratament

4 Minute
Pneumonia interstițială la copii este un termen general folosit pentru un grup de boli pulmonare rare, care afectează, în principal,…
Boli și afecțiuni respiratorii

Sinuzita acută: tipuri, cauze, simptome, diagnostic și tratament

4 Minute
Sinuzita acută este o afecțiune determinată de inflamația mucoasei ce căptușește sinusurile craniene. Se manifestă de obicei prin nas înfundat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *