Faringita este o afecțiune a căilor respiratorii superioare, care se manifestă prin inflamația faringelui (situat în partea din spate a gâtului). Numită simplu „durere în gât”, faringita apare, cu precădere, în lunile cu temperaturi scăzute și provoacă, în special, dureri la înghițire. Pentru a putea aplica un tratament corespunzător, primul pas este identificarea corectă a cauzei.
Cauze
- o infecție bacteriană sau virală. Dintre cele mai întâlnite bacterii care provoacă faringită, amintim: stafilococul, pneumococul, streptococul beta-hemolitic A, Haemophilus Influezae. Infecția de natură virală este cea întâlnită în cazurile de faringită, iar virusurile frecvente sunt: virusul gripal, rinovirusul, adenovirusul, coronavirus, virsul paragripal;
- boala de reflux gastroesofagian;
- expunere pe termen lung la factori care irită faringele: noxe, fum de țigară, diverse substanțe chimice.
Simptome
Dincolo de durerea în gât, frecvent pot apărea una sau mai multe manifestări dintre următoarele:
- durere de cap;
- oboseală;
- febră;
- strănut;
- tuse;
- frisoane;
- senzație de gât uscat.
Diagnostic
Pentru ameliorarea cât mai rapidă a simptomelor, în cazul în care acestea devin severe, vizita la medic este necesară. Specialistul va pune diagnosticul după ce va analiza simptomele și semnele clinice, rezultatele testelor de sânge și exudatul faringian și nivelul de anticorpi.
Tratament
Există cazuri în care faringita trece de la sine, fără să fie nevoie de vreun tratament anume, semnele bolii urmând să treacă în aproximativ șapte zile.
Pentru formele ușoare ale faringitei medicul poate prescrie tratament cu antiinflamatoare, analgezice ușoare și medicamente pentru combaterea febrei.
Situațiile în care este nevoie de tratament de mai lungă durată sunt acelea în care boala a fost provocată de o infecție bacteriană. În acest caz, specialistul va indica un tratament cu antibiotic (amoxicilina și penicilina sunt antibioticele recomandate, de obicei, atunci când există o infecție cu streptococ), care poate dura până la zece zile.
Ceea ce puteți face acasă pentru a ajuta corpul să se refacă într-un timp cât mai rapid este să vă hidratați cât mai bine (apă sau ceai), să vă axați pe o alimentație bogată în vitamine (fructe și legume crude), să nu vă supuneți corpul unui efort fizic de mare intensitate și să aveți o igienă buco-faringiană corectă.
Prevenție
Faringita poate fi prevenită printr-o igienă corectă. De asemenea:
- evitați persoanele bolnave;
- spălați-vă pe mâini înainte să mâncați și după ce tușiți sau strănutați (utilizați substanțe dezinfectante pentru igienizarea mâinilor atunci când nu aveți apă la dispoziție);
- evitați să împărțiți cu alții mâncare, veselă și tacâmuri;
- renunțați la fumat și evitați să fumați pasiv.