BOLIBoli și afecțiuni respiratorii

Pneumonia bacteriană: cauze, simptome și tratament

Pneumonia provoacă în fiecare an aproximativ 4 milioane de decese. Aceasta poate fi provocată de mai mulți agenți patogeni (virusuri, bacterii, fungi, paraziți), dar cea mai frecventă formă este pneumonia bacteriană, provocată de cele mai multe ori de Streptococcus Pneumoniae. În cazul infectării copiilor, această boală poate conduce la pleurezie sau afecțiuni mai grave.

Cauzele pneumoniei bacteriene

Streptococcus pneumoniae este bacteria care provoacă cele mai multe cazuri de pneumonie. Aceasta determină inflamația și umplerea cu lichid a „săculeților” de aer din plămâni. Alte bacterii identificate deseori în urma analizelor de laborator sunt Haemophilus influenzae și Staphylococcus aureus.

Simptome

Ca și în cazul altor infecții respiratorii, cele mai frecvente simptome sunt:

  • tusea seacă sau productivă; în cazul acesteia din urmă, mucusul expectorat este gros, galben, verde, maro, iar în cazuri mai grave, sangvinolent;
  • tahicardie;
  • durere toracică și dificultăți de respirație;
  • febră și transpirație;
  • tremurături;
  • lipsa poftei de mâncare, greață sau vomă;
  • dureri musculare și articulare;
  • oboseală, confuzie și dezorientare.

Printre complicațiile pneumoniei se numără pleurezia, insuficiența respiratorie, abcesul pulmonar și septicemia. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt copiii și vârstnicii. Persoanele care suferă de diabet sunt, de asemenea, mai sensibile.

Tratament

Cazurile mai ușoare pot fi tratate și acasă, cu antibiotice recomandate de medic. În perioada de boală, se recomandă multă odihnă și hidratarea suficientă cu apă, ceaiuri (mai ales cu miere și lămâie), supe,  sucuri de fructe și legume. Cazurile mai grave se tratează intra-spitalicesc, iar urmarea tratamentului prescris este absolut necesară. În cazul întreruperii acestuia la momentul la care pacientul  se simte mai bine și nu mai are simptome, dar încă nu și-a terminat schema de tratament nu garantează eliminarea tuturor bacteriilor din organism. Sunt de ajutor, pentru prevenirea și combaterea bolii, și suplimentele alimentare cu vitamina C, zinc și plante care susțin sistemul respirator.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni respiratorii

Edemul pulmonar - factori declanșatori și simptome

3 Minute
Edemul pulmonar este o afecțiune gravă ce apare atunci când în alveolele plămânilor se acumulează lichid. Acest lucru duce la…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni respiratorii

Pneumonia interstiţială la copii: simptome și tratament

4 Minute
Pneumonia interstițială la copii este un termen general folosit pentru un grup de boli pulmonare rare, care afectează, în principal,…
Boli și afecțiuni respiratorii

Sinuzita acută: tipuri, cauze, simptome, diagnostic și tratament

4 Minute
Sinuzita acută este o afecțiune determinată de inflamația mucoasei ce căptușește sinusurile craniene. Se manifestă de obicei prin nas înfundat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *