Pneumonia bacteriană: cauze, simptome și tratament

pneumonia bacteriană

Pneumonia provoacă în fiecare an aproximativ 4 milioane de decese. Aceasta poate fi provocată de mai mulți agenți patogeni (virusuri, bacterii, fungi, paraziți), dar cea mai frecventă formă este pneumonia bacteriană, provocată de cele mai multe ori de Streptococcus Pneumoniae. În cazul infectării copiilor, această boală poate conduce la pleurezie sau afecțiuni mai grave.

Cauzele pneumoniei bacteriene

Streptococcus pneumoniae este bacteria care provoacă cele mai multe cazuri de pneumonie. Aceasta determină inflamația și umplerea cu lichid a „săculeților” de aer din plămâni. Alte bacterii identificate deseori în urma analizelor de laborator sunt Haemophilus influenzae și Staphylococcus aureus.

Simptome

Ca și în cazul altor infecții respiratorii, cele mai frecvente simptome sunt:

  • tusea seacă sau productivă; în cazul acesteia din urmă, mucusul expectorat este gros, galben, verde, maro, iar în cazuri mai grave, sangvinolent;
  • tahicardie;
  • durere toracică și dificultăți de respirație;
  • febră și transpirație;
  • tremurături;
  • lipsa poftei de mâncare, greață sau vomă;
  • dureri musculare și articulare;
  • oboseală, confuzie și dezorientare.

Printre complicațiile pneumoniei se numără pleurezia, insuficiența respiratorie, abcesul pulmonar și septicemia. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt copiii și vârstnicii. Persoanele care suferă de diabet sunt, de asemenea, mai sensibile.

Tratament

Cazurile mai ușoare pot fi tratate și acasă, cu antibiotice recomandate de medic. În perioada de boală, se recomandă multă odihnă și hidratarea suficientă cu apă, ceaiuri (mai ales cu miere și lămâie), supe,  sucuri de fructe și legume. Cazurile mai grave se tratează intra-spitalicesc, iar urmarea tratamentului prescris este absolut necesară. În cazul întreruperii acestuia la momentul la care pacientul  se simte mai bine și nu mai are simptome, dar încă nu și-a terminat schema de tratament nu garantează eliminarea tuturor bacteriilor din organism. Sunt de ajutor, pentru prevenirea și combaterea bolii, și suplimentele alimentare cu vitamina C, zinc și plante care susțin sistemul respirator.

Alte informații utile despre combaterea, prevenția și tratamentul pneumoniei bacteriene, veți primi în această seară de la doamna doctor Paula Popiel, în direct pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube PortalMed.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH